Борис Джонсън: Лондонското Сити е стратегическо за нас, Европа и света

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

14:00 | 20 октомври 2021
Обновен: 14:20 | 20 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Можем ли да говорим за това, което много хора биха казали, че е най-успешната част от британската икономика?

Глобалните капитани на Black Rock, Goldman Sachs, JP Моrgan  идват на тази конференция и всички биха казали едно и също. Да, те харесват лондонското Сити, но наред с това хеджират своите залози. Преместват някои работни места в Париж и Амстердам.

При всичко това биха казали, „Ние сме индустрия на финанси, на застраховане, индустрия която носи 160 милиарда паунда на година за британската икономика. Риболовът носи по-малко от милиард. А влагате по-голямата част от енергията си в спорове с французите за риболова, а не в този голям финансов въпрос.

Напротив! Аз съм човекът, който през 2008-2009 г. бе единственият политик, който говори многократно в защита на лондонското Сити, на банкерите. И това бях аз.

Знам, че лондонското Сити е от решаващо значение не само за нашата страна, но и за цяла Европа и за това полукълбо и за света.

Затова мисля, че е дълбоко в интересите на нашите партньори да гарантираме, че имаме добри отношения. Продължаваме да наблюдаваме съществен поток от капитали и услуги между Лондон и всички останали части на Европа. И съм сигурен, че това ще продължи.

Ако искате да съберете пари в цяла Европа, ако искате да финансирате вашето сливане или каквото и да е, все още Лондон е мястото, където да стане това и винаги ще бъде.

Но интересното в начина, по който се развива финансовата индустрия, е това че голяма част се ориентира към финтех и техническата страна се развива бързо.  

Трябва да признаем, че Великобритания има изключителен смес от неща, които я правят благоприятна за подобно развитие.  

Имаме 106 технологични еднорози. За зрителите на Bloomberg, които все още не знаят, еднорог не е митичен звяр, а компания с милиард долара приходи. Благодаря Ви. Има 106 такива в страната.

Друга нация от Европейския съюз, благоприличието не ми позволява да я спомена, има една четвърт от това.

Мисля, че това е Франция. И просто да използвам това, точно това ще кажат твърдоглавите капитани на индустрията. Те ще кажат, вижте, че сте затънали сте в спорове с Франция за риболова. Не, те са хората, Вие добре знаете, които блокират способността на Лондонското Сити да търгува с останалата част от Европа или да постигнем сделка за това. Време ли е да оправим тези кавги?

Вижте, имам страхотни отношения с френското правителство, с Еманюел Макрон и ще продължим да гарантираме, че Обединеното кралство и Франция имат много ...

Отново сте във връзка по телефона?

Дори не бих си помислил да споделя частния ни разговор, но ние, Великобритания и Франция сме много близки от дълго време.

Ако погледнете това, което правим заедно по света, ние сме много близки партньори, приятели сме. И това е жизненоважно. Това е дълбоката воля на цялото ни население, което трябва да остане така. Ще продължим да правим велики неща заедно.

Дали има проблем с протокола за Северна Ирландия? Да, има. Но ще поправим това. И не мисля, че това ще е краят на света.

Вижте четвърта част на видеото.