Крипто индустрията страда от липсата на регулации в сектора

Двупартийните опити за прокарване на законодателство за регулиране на крипто пазарите в САЩ засега удрят на камък

08:12 | 7 октомври 2022
Автор: Алисън Версприл
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Усилията на американските законодатели да приемат крипто законодателство до края на годината се провалят и оставят в сила нехайният подход на Вашингтон към цифровите токени, пише Алисън Версприл за Bloomberg.

Няколко значими и двупартийни законопроекти, които изглеждаха обещаващи и за които се смяташе, че ще бъдат приети преди края на 2022 г., са задържани след като комисиите на Конгреса отложиха важни гласувания. И сега, когато законодателите са съсредоточени изцяло върху изборите следващия месец, шансовете им да станат закон през 2022 г. почти се изпариха.

„Като се има предвид какъв е календарът, преминаването на какъвто и да е законодателен акт през двете камари ще бъде монументална задача“, каза Периан Боринг, основател и главен изпълнителен директор на търговската група на Камарата за цифрова търговия.

Докато повечето бизнес сектори са съгласни с - или дори лобират за - блатото във Вашингтон, крипто индустрията упорито настоява за нови закони. Те заявяват, че Конгресът трябва да се намеси, защото настоящите американски финансови правила и правителствените агенции, които ги прилагат, не са добре подготвени за справяне с цифровите активи.

Неотдавнашните сътресения на крипто пазарите, включително колапсът на популярния алгоритмичен стейбълкойн TerraUSD, докараха на инвеститорите милиарди долари загуби и засилиха призивите за конкретни действия. В допълнение към липсата на регулаторна яснота и провалите на пазара, цената на биткойн – най-голямата криптовалута в света – е паднала с повече от 50% от началото на годината.

Цената на биткойн от 19 853 долара в 10:08 сутринта е спад от рекорда от над 68 000 долара миналия ноември.

Сред многото законопроекти, които се разглеждат, законодателството за регулиране на т.нар стейбълкойни и за предоставяне на Комисията за търговия със стокови фючърси на повече правомощия за надзор над цифровите активи набраха най-голяма скорост. Двупартийният интерес обаче засега не дава резултати.

Например, законопроект за стейбълкойни, който беше договорян при затворени врати в продължение на месеци от лидерите на Комитета по финансови услуги на Камарата на представителите с участието на администрацията на Байдън, се провали, тъй като лобистите и служителите на законодателите не могат да стигнат до съгласие. Според хора, запознати с въпроса, проблемите включват ролята на държавните регулатори и кой трябва да получи сметки във Федералния резерв, каквито обикновено са запазени за банките. Максин Уотърс, председателят на комисията, и Патрик Макхенри, най-високопоставеният републиканец в групата, не отговориха на искания за коментар.

Законодателите просрочиха предварителната дата за гласуване на законопроекта в комисия миналия месец - отчасти защото членовете все още се нуждаят от време, за да разберат сложните разпоредби в последния проект. Републиканците в панела също биха били в по-добра позиция за преговори, ако камарата се прехвърли под техен контрол на изборите следващия месец.

Напредъкът не беше постигнат и по два важни казуса в Сената, които биха укрепили способността на Комисията за търговия със стокови фючърси да наблюдава пряко търговията с биткойни и всякакви други криптовалути, които не са предмет на законите за ценните книжа на САЩ. Единият законопроект се ръководи от лидерите на сенатската комисия по земеделието - Деби Стабеноу и Джон Бузман - а другият е част от много по-голям пакет, подкрепен от републиканката от Уайоминг Синтия Лумис и демократът от Ню Йорк Кирстен Гилибранд.

Съветът за надзор на финансовата стабилност, който се ръководи от Министерството на финансите и включва най-добрите регулатори на Уолстрийт в САЩ, заяви тази седмица, че Конгресът трябва да им даде правомощия да регулират пряко токените, които не са ценни книжа.

Шансовете за приемане на крипто закон тази година изглеждат все по-малки, тъй като Конгресът вероятно ще е във ваканция до междинните избори на 8 ноември. Но все още има малък шанс, особено ако законодателите прикрепят една от мерките към законодателството за държавното финансиране, което трябва да бъде прието до средата на декември.

Забавянето може да не е най-лошото нещо за индустрията, тъй като тя ще има повече време да лобира срещу промени, които не харесва, включително мерки, които могат да повлияят на децентрализираните финансови платформи.

„От наша гледна точка, не е важно кога ще се свърши“, каза Кристин Смит, изпълнителен директор на търговската група на Blockchain Association. „А това как ще се свърши.“