JPMorgan: Капиталовите изисквания за банките в САЩ са "значителен икономически риск"

Джейми Даймън предупреждава, че по-високият буфер "затруднява" банките в момент, когато те трябва да отпускат повече кредити

20:40 | 21 септември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, предупреди американските законодатели, че капиталовите изисквания за големите банки представляват "значителен икономически риск", който ограничава капацитета им да отпускат заеми на купувачи на жилища и други клиенти, пише Financial Times.

Даймън заяви, че "продължаващото нарастване" на капиталовите изисквания затруднява банките да посрещат нуждите на клиентите, точно когато на хоризонта се събират "буреносни облаци" за икономиката на САЩ.

"Това е лошо за Америка, тъй като затруднява регулираните банки точно в най-неподходящия момент, карайки ги да бъдат капиталово ограничени и да намалят растежа в области като кредитирането, тъй като страната навлиза в трудни икономически условия", заяви Даймън в писмени бележки пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите.

Даймън изрази съжаление, че JPMorgan, най-голямата американска банка с активи от 3,8 трлн. долара, трябва да задели повече от 200 млрд. долара допълнителен капитал поради въздействието на новите правила.

Забележките на Даймън отразяват напрежението, с което се сблъскват регулаторните органи на САЩ след финансовата криза от 2008 г., когато бяха предприети мерки за преодоляване на слабостите в банковата система. Критици като Даймън се оплакват, че правилата за капиталовите изисквания сега са твърде строги.

По-строгите капиталови правила изтласкаха все повече кредитиране извън регулирания банков сектор, като по-голяма част от финансирането се осъществява от т.нар. небанкови кредитори. Например на пазара на ипотечни кредити тези небанкови кредитори вече отпускат по-голямата част от заемите, според браншовото издание Inside Mortgage Finance.

Поддръжниците твърдят, че по този начин по-рисковото кредитиране е изтласкано от финансовите институции, които събират депозити и са системно важни за икономиката, като JPMorgan. Въпреки това кредитополучателите от небанкови кредитори обикновено трябва да плащат по-високи лихвени проценти, тъй като банките могат да използват техните депозити като по-евтин източник на финансиране.

Годишният стрес тест, провеждан от Федералния резерв, показа, че най-големите американски банки биха могли да издържат на сериозен икономически спад, а капиталовите им равнища спокойно биха останали над регулаторните минимуми. 

Въпреки това JPMorgan, както и Bank of America и Citigroup, все още са изправени пред по-високи капиталови изисквания поради определянето им като глобални системно важни банки. Даймън разкритикува капиталовите правила като "неотразяващи действителния риск".

Jamie Dimon

Даймън ще направи изказване пред комисията на Камарата на представителите в сряда и пред сенатската комисия по банково дело, жилищно настаняване и градски въпроси в четвъртък. Към него ще се присъединят и други главни изпълнителни директори на банки, сред които Брайън Мойнихан от Bank of America, Джейн Фрейзър от Citigroup и Чарли Шарф от Wells Fargo. Даймън е главен изпълнителен директор на JPMorgan от 2005 г. и е последният от шефовете на големите банки, които са ръководили фирмата си по време на финансовата криза от 2008 г.

По отношение на по-широката икономика Даймън заяви, че JPMorgan продължава да наблюдава силни потребителски разходи и ниски нива на загуби от кредитиране, докато бизнесът остава силен, но предупреди, че "много американци са смазани от високата инфлация, която ерозира реалните доходи".