Стокхолм забранява на е-скутерите да се движат по тротоарите

След смъртен случай на блъснат човек през 2021 г. Париж заплаши да ги забрани изцяло

16:00 | 20 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Революцията на електрическите скутери, която обхвана градовете по целия свят, се сблъсква с властта в шведската столица.

Според министъра на инфраструктурата на Стокхолм улиците и мостовете на града ще бъдат освободени от микромобилните превозни средства, тъй като през септември влиза в сила поредното ограничение. Забраната за каране на електрически скутери по тротоарите и ограниченията за местата, където могат да бъдат паркирани, следват въведените лимити за броя на разрешените в града превозни средства и новите такси за компаниите, които управляват мрежи от тях, информира Bloomberg.

Законодателството се въвежда постепенно, но бележи важен момент в развитието на индустрията. В цяла Европа градовете се опитват да намерят баланс между увеличаването на броя на хората, които се движат по улиците с двуколесни превозни средства, зареждани с батерии, и последиците за трафика и обществената безопасност.  

След смъртен случай на блъснат човек през 2021 г. Париж заплаши да ги забрани изцяло, преди да се спре на ограничение на скоростта от 10 км/ч в най-натоварените зони. Осло, норвежката столица, забрани наемането им през нощта в опит да намали броя на произшествията.

В същото време бизнесът със споделяне на електрически скутери бързо се разраства в Европа, като според прогнозите на онлайн изследователя Statista приходите на участващите компании ще достигнат 640 млн. долара през тази година. Те са ключови и за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, за да се постигнат екологичните цели.

През лятото на 2021 г. броят на скутерите по улиците на Стокхолм достигна рекордните за всички времена 21 000 превозни средства. Това беше намалено, когато службата за пътно движение на Стокхолм въведе ограничение от 1500 скутера на доставчик с годишна такса от 1400 крони (140 долара) на превозно средство. В момента има максимум 12 000 законно регистрирани електронни скутери.

"Тази индустрия все още е във фаза на разрастване", казва Бенедикт Клос, консултант в Центъра за мобилност на бъдещето на McKinsey. "Градовете все още опитват различни неща, все още се опитват да разберат какво да правят".

Най-рестриктивната мярка в Стокхолм е въвеждането на определени места за паркиране. Полицията ще има по-големи правомощия да отстранява некоректните скутери, като сметката ще се плаща от доставчиците.

Министърът на инфраструктурата Томас Енерот заяви, че компаниите за скутери не са били в състояние да контролират "хаоса", така че е необходимо законодателство.

Жителката на Стокхолм Бианка Франклин, която използва е-скутерите главно за придвижване между срещи и за да вземе дъщеря си от училище, разбира, че трябва да се направи нещо. Проблемът е, че необходимостта да се намери определено място за паркиране отнема време, което скутерита са предназначени да спестят.

"Това може да е неприятно, когато бързате и не можете просто да оставите скутера точно пред вратата", казва тя. От друга страна, "като пешеходец също е досадно да ги виждаш разхвърляни", казва тя.

Компаниите реагират. Voi, която управлява най-голямата мрежа в Стокхолм, въведе система в края на 2021 г., чрез която служителите преглеждаха снимките, изисквани от потребителите, за да покажат къде са паркирали скутера си. Лошо паркираните превозни средства ще водят до предупреждения и евентуално до глоби. Bird, конкурентен оператор, започна кампания за "обучение и напомняне" на своите потребители за безопасността на движението, както и добави свои собствени патрули за паркиране.

Рискът е напрежението да се премести другаде. Вместо с пешеходци, водачите на скутери могат да се сблъскат с по-сериозна съпротива, тъй като се борят за място с шофьори и велосипедисти.

Освен мерките за паркиране, през септември в Стокхолм ще бъде въведена и забрана за движение на е-скутери по тротоари и пътеки. Тимел се опасява, че това може да застраши безопасността на водачите, които използват пътища и велосипедни алеи. Той заяви, че "се надява, че няма да станем свидетели на какъвто и да е конфликт между ползвателите на велосипеди и нашите шофьори".

Йонас Тернстрьом слиза от скутер, за да посети магазин на път за работа и да си купи бутилка вода. Той го паркира на бордюра точно пред входа. Правилата за паркиране не го притесняват толкова, колкото това, че трябва да дели повече пространство с велосипедите. "Велосипедистите са също толкова луди, колкото и шофьорите на скутери", смее се той.