Европейската автомобилна индустрия може да катастрофира във високата инфлация

Инфлацията, проблемите с веригата за доставки и задаващата се енергийна криза през зимата нанасят сериозни щети на индустрията

17:31 | 11 август 2022
Обновен: 18:52 | 11 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическите затруднения в Европа настигат автомобилната индустрия в региона, пише Bloomberg.

Финансовият клон на Volkswagen очаква печалбата на компанията през тази година да намалее, тъй като нарастващите лихвени проценти и инфлацията започват да натежават върху търсенето на автомобили. Клиентите обсъждат дали да закупят превозно средство или да продължат договорите за лизинг с месец напред поради различни опасения, включително скок на цените на енергията, каза Франк Фидлер, главен финансов директор на VW Financial Services, в понеделник. Това следва предупрежденията от BMW миналата седмица, че поръчките за нови автомобили се оттеглят от високите нива, особено в Европа.

Continental потвърди перспективите си за годината във вторник, но германският производител на части предупреди, че трябва да поеме допълнителни разходи за около 3,5 милиарда евро за суровини, енергия и логистика, като цените на контейнерите за презокеански превоз в някои случаи са скочили 8 пъти. Финансовият директор на Continental Катя Дурфелд описа условията като „по-скоро като ураган“ и прогнозира, че този натиск „няма да отшуми скоро“.

Признаците на спад се появяват навсякъде.

Германската икономика - най-голямата в Европа - стагнира през второто тримесечие на фона на ръста на цените, недостига на доставки и заплахата от енергийни ограничения, в случай че Русия прекъсне газовите потоци. Икономистите смятат, че рецесията е почти неизбежна през втората половина.

Икономиката на Обединеното кралство вероятно се е свила през второто тримесечие и централната банка на Англия сега смята, че Великобритания навлиза в рецесия, еквивалентна по мащаб на тази, наблюдавана през 90-те години на миналия век, започваща през четвъртото тримесечие, докато кризата с разходите за живот се задълбочава.

Производителите на автомобили успяваха да преодолеят тези проблеми от доста време. Докато продажбите на автомобили в Европа спаднаха през последната година, Mercedes-Benz, VW, BMW и други отбелязаха скок на печалбата, тъй като фокусираха ограниченото си производство върху модели с висок марж. Техните финанси и отделите за управление на автопаркове на автомобилните производители се възползваха, тъй като кризата с чиповете засили търсенето на употребявани автомобили и подкрепи цените. Някои производители, включително Stellantis и Mercedes, остават оптимисти, че могат да поддържат голяма печалба през втората половина на годината.

Но става все по-несигурно дали ще могат да изпреварват основните проблеми на икономиката за много по-дълго време.

Докато BMW заяви миналата седмица, че поръчките остават високи, автомобилният производител предупреди, че няма да може напълно да прехвърли на потребителите нарастващите разходи за материали. А компаниите вече се подготвят за мрачна зима заради влошаващата се енергийна криза в региона.

Цените на електроенергията удариха рекорди през последните седмици, след като Русия ограничи доставките на газ за Европа. Продължаващата гореща вълна прекъсва водните пътища, които са необходими за превоз на въглища до електроцентрали и фабрики. Германия вече каза, че ще даде приоритет на доставките на газ за частни домове пред фабрики, ако има недостиг, когато стане по-студено през следващите месеци. Други европейски страни вероятно ще предприемат подобни действия.

Доставчикът на автомобили Aptiv изплаши инвеститори и анализатори миналата седмица, когато намали прогнозите си за цялата година и предупреди, че автомобилните заводи може да се наложи да не работят тази зима поради енергийни ограничения. Сега компанията прогнозира, че производството на превозни средства ще спадне с 5% в Европа тази година, рязко намаляване на предишната прогноза за ръст от 10%.

Aptiv „исторически е бил по-скоро прав, отколкото грешен, когато е обявявал прогнози за производството“, каза анализаторът на RBC Capital Markets Джо Спак в бележка миналата седмица. „Ако Aptiv е прав по отношение на производството, тогава всички останали грешат и има значително по-голям риск за другите доставчици – особено за европейските доставчици според нас.“