Русия засега няма да допусне инспекция на ядрените си оръжия от страна на САЩ

Москва твърди, че причината е, че руските инспектори са възпрепятствани от ограниченията за пътуване, наложени от САЩ заради инвазията в Украйна

17:46 | 9 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кризата във връзка с нахлуването на Русия в Украйна се пренесе в сферата на контрола на въоръженията в понеделник, когато Москва заяви, че няма да подкрепи възобновяването на инспекциите на ядрения си арсенал по Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (New START) заради ограниченията за пътуване, наложени от САЩ. Министерството на външните работи на Русия заяви, че международните ограничения за пътуване поставят Русия в неизгодно положение, като й пречат да изпрати инспектори на американска територия, пише The Wall Street Journal.

Споразумението, което съкращава ядрените оръжия с голям обсег, е последното голямо споразумение, регулиращо ядрената конкуренция между Вашингтон и Москва. И двете страни спазват неговите ограничения.

Инспекциите на оръжията бяха спрени през 2020 г. заради пандемията от Covid-19. САЩ искаха екип от инспектори да възобнови наблюдението на място, заявиха американски представители.

Но руското външно министерство каза в изявление в понеделник, че американските инспекции не могат да бъдат възобновени в момента, тъй като международните ограничения, предизвикани от САЩ, не позволяват на руски самолети да изпращат руски инспектори на американска територия.

Тези ограничения за пътуване, както и затегнатите визови правила, според външното министерство, "създават едностранни предимства за Съединените щати и на практика лишават Руската федерация от правото да извършва проверки на американска територия".

Външното министерство добави, че Москва все още е ангажирана със спазването на договора New START и че решението ѝ да преустанови сътрудничеството с американските инспектори е временно. САЩ не отговориха директно на руското изявление, но заявиха, че възобновяването на инспекциите е важно.

"Съединените щати и Русия бяха преустановили инспекционната дейност поради пандемията от Covid-19. Смятаме, че отговорното действие, което трябва да направим, е безопасно да възобновим инспекциите", заяви говорител на Съвета за национална сигурност. "Възобновяването на взаимноизгодните инспекции в рамките на New START е ключова част от нашето сътрудничество, което трябва да продължи, дори когато геополитическото напрежение е високо".

Президентът Байдън подкрепи петгодишно удължаване на срока на действие на договора New START като едно от първите си действия на поста, което бързо беше одобрено от Москва. Споразумението ограничава броя на ядрените бойни глави и бомби до 1550 и включва разпоредби за инспекции на място за проверка на ограниченията му.

Срокът на действие на договора изтича в началото на 2026 г. След нахлуването в Украйна обаче руските и американските служители по контрола на въоръженията не са се срещали, за да обсъдят бъдещите договорености за контрол на въоръженията.

През февруари администрацията на Байдън спря по-широките преговори с Русия за стратегическа стабилност, включително ядрени и други въпроси на сигурността, в отговор на нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.

На 1 август Байдън заяви в изявление, че е "готов за експедитивно договаряне на нова рамка за контрол на въоръженията", която да замени споразумението New START, влязло в сила през 2011 г.

Изявлението му беше направено в първия ден на голяма конференция в ООН, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, и имаше за цел да демонстрира подкрепата на Вашингтон за контрола на въоръженията.

Байдън обаче заяви, че за да започнат тези преговори, Москва трябва да покаже, че ще преговаря "добросъвестно". Байдън не уточни какво иска да направи Русия.

Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заяви в имейл до The Wall Street Journal в петък, че страната му не е получила предложение от САЩ с искане за възобновяване на преговорите за продължение на New START.

"Принципно сме отворени за сериозно, прагматично и ориентирано към резултати взаимодействие, насочено към намаляване на напрежението и рисковете", написа Рябков. "Изобщо не е ясно дали САЩ биха били готови да вземат предвид нашите интереси и опасения в областта на сигурността."

Привържениците на контрола над въоръженията призоваха двете страни да продължат преговорите въпреки конфронтацията им по отношение на Украйна.

"Двете страни трябва да спрат да играят игри, да възобновят инспекциите и да започнат преговори за договор, който да замени New START", заяви Дарил Кимбал, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията, неправителствена организация. "Независимо от различията си, и двете страни са длъжни да намалят ядрената опасност."