Авиокомпаниите са оплетени в проблеми и потреблението на авиогориво страда

Изоставащият капацитет на авиокомпаниите намалява търсенето на гориво за реактивни двигатели в САЩ

13:55 | 8 август 2022
Обновен: 16:05 | 8 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът в потреблението на авиационно гориво в САЩ потвърждава това, което пътниците усещат от месеци: авиокомпаниите не успяват да се справят с търсенето на летни пътувания, пише Bloomberg.

Превозвачите, които се борят с недостига на работна ръка и по-високите цени на горивата, намалиха капацитета на полетите това лято, ограничавайки възможността си да се възползват напълно от нарастващото търсене на самолетни билети. Това е довело до ограничаване на потреблението на гориво, което миналата седмица е спаднало до най-ниското сезонно ниво от една година насам, сочат официални данни. 

Анализаторите очакваха, че както търсенето на самолетно гориво, така и активността на полетите "ще достигнат историческите нива с напредването на летните месеци", каза Мат Мърфи, директор на отдела за енергийни изследвания в Tudor Pickering Holt & Co. Но потреблението "изостана от нашите прогнози", каза той.

Airline Flight

Най-големите американски превозвачи ще продължат да ограничават полетите до нива, по-ниски от тези преди пандемията, до края на тази година, тъй като се борят с по-високите разходи за гориво и труд, които ограничават способността им да се възстановят от срива на пътуванията в началото на пандемията.

И все пак това не попречи на рафинериите да изпомпват повече от горивото в очакване потреблението да се увеличи. Marathon Petroleum Corp., най-големият производител на горива в страната, заяви тази седмица, че търсенето на неговото гориво за реактивни двигатели е нараснало с близо 20 % през второто тримесечие в сравнение с миналата година, като прогнозите за останалата част от годината са оптимистични. Втората по големина рафинерия в САЩ, Valero, увеличава производството на реактивно гориво за сметка на дизеловото.