Непокорният Джонсън отказва да подаде оставка, уволнява министър за предателство

На фона на недоволството на консерваторите оцеляването на Джонсън като премиер изглежда все по-трудно

11:20 | 7 юли 2022
Обновен: 13:50 | 7 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Борис Джонсън отчаяно се е вкопчил във властта след като претърпя лавина от оставки от правителството си – безпрецедентен случай в новата британска политическа история.

Министърът на транспорта Грант Шапс и бизнес секретарят Кваси Квартенг бяха сред висшите фигури, които казаха на Джонсън в сряда, че времето му е изтекло, тъй като повече от 40 министри и помощници последваха примера на министъра на финансите Риши Сунак и министъра на здравеопазването Саджид Джавид подавайки оставки. Тенденцията продължи рано в четвъртък с оставките на министъра на Северна Ирландия Брандън Луис и Хелън Уотли.

През по-голямата част от деня правителството на Джонсън беше в реална опасност да се разпадне. Но след среща с хора от най-близкото му обкръжение, британският министър-председател започна да атакува, уволнявайки Майкъл Гоув – един от останалите големи фигури в кабинета. Един служител описа решението му като отмъщение за опита на Гоув да отстрани премиера, както и за предишен акт на предателство.

В един вече необикновен ден този ход предизвика шок в Уестминстър. Медиите в Обединеното кралство напомнят, че кандидатурата на Джонсън за премиерския пост след референдума за Брекзит през 2016 г. беше провалена в последния момент, когато неговият колега в кампанията за напускане на Европейския съюз Гоув оттегли подкрепата си.

Уволненият министър

И все пак Гоув носеше отговорността за изпълнението на една от основните политики на Джонсън – тази за „икономически подем“ в изостанали райони на Обединеното кралство, много от които бивши лейбъристки избирателни райони от „Червената стена“, които преминаха към торите на Джонсън през 2019 г.

„Това е доста опасен ход за Джонсън, тъй като Гоув има подкрепата на голяма част от парламентарната група на партията и представлява ключово министерство, което е политически важно за задържането на Червената стена“, каза Тим Бейл, професор по политика в Лондонския университет Queen Mary. „Но се съмнявам, че става въпрос за политика; това е най-вече отмъщение за 2016 г.

И докато Джонсън се опитва да отвърне на удара, надвисва друга опасност: бунтовническите тори са решени да проведат ново гласуване за неговото лидерство още следващата седмица. След като за малко не успяха да го изгонят миналия месец, те са уверени, че вече разполагат с достатъчно хора, за да довършат работата този път.

Математиката със сигурност не е в полза на Джонсън. Ако още 32 негови депутати бяха гласували против него през юни, премиерството му щеше да приключи. Броят на оставките през последното денонощие вече тази цифра.

В парламента обаче Джонсън даде ясно да се разбере, че няма намерение да се оттегля и каза на депутатите, че смята мандата си за власт като идващ от избирателите, които му осигуриха огромна победа на изборите през 2019 г.

„Честно казано, г-н председател, работата на министър-председател при трудни обстоятелства, когато му е връчен колосален мандат, е да продължи напред и това е, което аз ще направя“, каза Джонсън.

Съюзник на Джонсън каза, че министър-председателят би предпочел да бъде измъкнат със сила от Даунинг стрийт и че министърът за Брекзит Джейкъб Рийс-Мог и министърът на културата Надин Дорис са сред онези, които са му казали да остане. Джонсън смята, че конкуренцията за лидерството на торите би означавала хаос в критичен момент.

Вместо това Джонсън се опитва да представи последните сътресения като още едно рестартиране на правителството си, за да се опита да си върне подкрепата. Новоназначеният министър на финансите Надхим Захауи работи върху реч, обещаваща намаляване на данъците и дерегулация, каза той.

„Той е готов за битка“, смята Джеймс Дъдридж, един от парламентарните лични секретари на Джонсън, пред Sky News. "И сега ще направи някои промени."

Но мащабът на размириците сред торите прави оцеляването трудна задача. Изнасяйки речта си за оставка в Камарата на общините, Джавид не се посвени да назове директно проблемите, които според него започват от върха на партията на торите.

„Имаме причина да се съмняваме в истинността и почтеността на това, което всички ни казаха“, каза той. „В един момент трябва да заключим, че границата е премината.“

Големият брой оставки оставя свободни места и за Джонсън ще бъде трудно да ги запълни от задните скамейки, като се има предвид, че повече от 40% от неговите депутати се противопоставиха на вота на доверие миналия месец и много други оттогава промениха решението си.

Позицията на Джонсън беше застрашена от месеци на фона на поредица от скандали, включително „partygate“, с което той стана първият действащ министър-председател, който беше глобен за нарушаване на закона по време на служба.

Но през изминалата седмица гневът на торите нарасна като лавина, когато стана ясно, че премиерът е повишил член на парламента, Крис Пинчър, на висша държавна длъжност през февруари, въпреки че е знаел за официална жалба за непристойно поведение през 2019 г.

Пинчър напусна миналата седмица на фона на нови обвинения, а неспособността на Джонсън да се изясни достатъчно бързо за това, което знае относно поведението на Пинчър, предизвика критики от цялата партия, като торите открито поставиха под съмнение честността и почтеността на премиера и неговия екип.