Американският пратеник в Пекин призова Китай да спре да разпространява "руски лъжи“

Остри изказвания бяха отправени към Китай по време на дипломатически форум, органзиран от Пекин

13:10 | 4 юли 2022
Обновен: 15:23 | 4 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Посланикът на САЩ в Китай призова външното министерство в Пекин да спре да разпространява "лъжите на Русия“ в необичайно директен и публичен упрек от страна на висшия американски дипломат в страната, предава Bloomberg.

Посланик Никълъс Бърнс отправи „искането“ в отговор на въпрос на подкрепян от правителството форум в понеделник за това какво може да направи Китай, за да разреши кризата около руската инвазия в Украйна. Бърнс повтори призива на президента Джо Байдън към Пекин да избягва да помага на Москва да води войната, преди да се превърне в тлееща точка на раздор между двете най-големи икономики в света.

„Надявам се, че говорителите на китайското външно министерство ще спрат да обвиняват НАТО, че е започнал тази война. Това е руска пропаганда“, каза Бърнс на Световния форум за мир, организиран от университета Цинхуа. „Надявам се, че говорителите на външното министерство също ще спрат да лъжат за американски лаборатории за биооръжия, които не съществуват в Украйна“.

„Всички те идват от Русия. За съжаление това беше подхванато от китайците“, добави Бърнс.

Докато Китай заяви, че не подкрепя войната и призова за преговори за прекратяване на боевете, висши служители и държавни медии многократно обвиняват САЩ, че провокират Русия, като позволяват разширяването на Северноатлантическия пакт. Дипломати, включително говорителите на външното министерство Хуа Чунин и Джао Лиджиан, също са използвали официални платформи, за да разширят подкрепяните от Русия теории на конспирацията, че САЩ произвеждат биологични оръжия в Украйна.

САЩ отричат ​​твърденията и преди това са обвинявали Китай в разпространение на дезинформация, а призивът на Бърнс дойде на среща, която вероятно ще привлече вниманието на външното министерство. Цинхуа организира форума с одобрението на Държавния съвет и с помощта на Китайския народен институт за външни работи.

Китайското външно министерство не отговори незабавно на искане за коментар относно забележките на Бърнс в понеделник.

Мигове преди Бърнс да говори, Андрей Денисов, руският посланик в Китай, похвали Пекин за неговия „разумен и балансиран“ подход и отбеляза продължаващите отношения с Киев. „Ето защо се надявам, че Китай може да сигнализира на нашите съседи Украйна да бъдат по-реалистични в подхода си към оценката на ситуацията“, каза Денисов.