Светът се прикрива от фондовия хаос в петрола, комуналните услуги и Китай

В момента Китай може да изглежда като странен залог, но това може бързо да се промени с облекчаването на блокиранията заради Covid

18:08 | 15 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оптимизмът може да е в недостиг за инвеститорите в акции, уловени в низходящото течение на нестабилните глобални пазари, но се появяват и тихи пристинаща за подслон от бурята. 

От банките, които се възползват от повишаването на лихвените проценти, до акциите, предлагащи висока доходност от дивиденти и евтини оценки, портфейлните мениджъри и стратезите намират области на устойчивост. Онези, които желаят да приемат висока волатилност, залагат на евентуалното повторно отваряне на Китай.

Търсенето на относителни убежища идва, тъй като по-рисковите активи са разтърсени от притеснения покрай нарастващите лихвени проценти, инфлацията и забавянето на икономическия растеж. Спекулативният плам, който движеше meme-акциите на мемите, SPAC и криптовалутите, намаля. След спад от 17% от рекордно високо ниво преди шест месеца, MSCI All Country World Index наближава мечи пазар.

„Инвеститорите са хванати между страховете, че печалбите и оценките ще бъдат под натиск в краткосрочен план от тези напречни ветрове, но също така осъзнават, че оценките на акциите са спаднали до нива, които са станали привлекателни за дългосрочни инвеститори“, каза Дейвид Секера, главен стратег за американския пазар в Morningstar.

Шампиони по дивиденти

Докато компаниите лавират в света на нарастващи разходи по заеми и цени на суровини, акциите, които предлагат на инвеститорите доход чрез по-висока дивидентна доходност, се възнаграждават от пазара. Показателят MSCI World High Dividend Yield, който се очаква да предложи доходност от 3,8% през следващите 12 месеца, надмина по-широкия си аналог с повече от 10 процентни пункта тази година.

„Кратката продължителност на акциите с висока доходност също трябва да осигури защита срещу по-високи лихвени проценти“, пишат стратезите на Goldman Sachs Group Inc., в коментар за азиатските пазари.

Акции на стойност

Докато акциите на стойност надхвърлиха връстниците си за растеж на фона на технологичния разгром, сектори като суровини и финанси все още предлагат място за повишаване, тъй като печалбите ще се подобрят в средата на висока инфлация и нарастващи лихвени проценти, казват стратезите. Прогнозите за печалбите за S&P Pure Value Index се повишиха в момент, когато перспективите за конкурентите за растеж се влошават бързо, според Bloomberg Intelligence.

Запасите от петрол и газ предлагат естествен хедж срещу инфлацията – особено енергийната инфлация – и са превъзхождали по-широките индекси с голяма разлика през 2021 г. и досега през 2022 г. 

S&P 500 Energy Index е нараснал с 45% досега тази година, надминавайки по-широкия S&P 500, който е надолу с 16%.

Енергията също така доминира в списъка на най-добре представящите се глобални акции в индекса MSCI World Index тази година. Фокусираната в Тексас Occidental Petroleum Corp. е начело, след като се повиши със 121% досега тази година.

Дори и след този цикъл анализаторите от Wells Fargo Нитин Кумар и Джоузеф Маккей написаха, че „перспективите за сектора остават силни“ и „глобалният пазар остава структурно недостатъчно снабден“ за петрол и газ, отчасти поради нахлуването на Русия в Украйна, създаващо напрежение в доставките на стоки.

„Енергията, макар и дълъг консенсус, все още има смисъл“ като инвестиционен клас с наднормено тегло, пишат анализаторите от JP Morgan в изследователска бележка, след като данните за инфлацията в САЩ показаха по-голямо от очакваното увеличение на потребителските цени в сряда с 8,3%.

За енергийните запаси „фактът, че цените на петрола са спрели да се покачват, прави сектора не толкова привлекателен, както преди, но той остава сектор, който може да извлече доста голяма част от маржовете спрямо останалите“, каза Андреа Сиционе, ръководител на изследванията в TS Lombard.

Разпределянето на средства към компании със стабилен растеж на печалбите и достатъчна сила на ценообразуване „има смисъл, като се има предвид подкрепата за цените на суровините“, каза Марсела Чоу, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

Китай, Югоизточна Азия

В момента Китай може да изглежда като странен залог, но Credit Suisse Group AG и Invesco Ltd. са сред онези, които сочат предстоящото възстановяване, след като блокирането бъде облекчено в големите градове като Шанхай и Пекин.

Докато е затънал в мечи пазар, китайският еталонен индекс CSI 300 нарасна с 2% миналата седмица, воден от индустриалните акции, отбелязвайки най-голямото си седмично превъзходство спрямо световните конкуренти от 2020 г.

На други места в Азия се вижда също, че възобновяващите се икономики от Югоизточна Азия предлагат някои възможности, включително в енергийни и финансови акции, като последните имат близо 40% тежест в референтния индекс MSCI за региона.

„Висококачествените банки от АСЕАН със силни депозитни франчайзи изглеждат сравнително добре разположени“, като индонезийската Bank Central Asia Tbk, каза Рос Камерън, базиран в Токио фонд мениджър на Northcape Capital Ltd.

Комунални услуги, Япония

Дефанзивните акции - чиито печалби са по-малко зависими от икономическите цикли - също предлагат известна утеха. В Европа индексът Stoxx 600 Optimized Defensives е почти равен за годината, в сравнение със спад от 15,3% в еквивалентния индекс на цикличните показатели.

Инвеститорите трябва да останат „относително конструктивни“ по отношение на сектори като здравеопазването в САЩ и европейските комунални услуги и телекомуникациите, пишат стратезите на Morgan Stanley в средногодишен прогнозен доклад.

Като цяло Morgan Stanley предпочита японските акции пред американските поради различния фон на паричната политика, по-евтините оценки и лекото позициониране на инвеститорите.