Банки спират финансирането за руски петрол от индийска държавна рафинерия

За да избегне нуждата от кредит за финансиране на търговията в чужбина, компанията със седалище в Мумбай продава повече от своите рафинирани горива в Индия

12:30 | 12 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индийската HDFC Bank и някои чуждестранни банки спряха да предлагат търговски кредити за внос на петрол на Nayara Energy, подкрепяна от Русия рафинерия, а някои доставчици искат плащане предварително, за да избегнат потенциални проблеми, произтичащи от западните санкции срещу Москва, казаха четири банкови и индустриални източника пред "Ройтерс".

Nayara не беше санкционирана като част от международния отговор на руската инвазия в Украйна, но руският енергиен гигант "Роснефт", който притежава 49% от индийската рафинерия, беше санкциониран.

За да избегне нуждата от кредит за финансиране на търговията в чужбина, компанията със седалище в Мумбай продава повече от своите рафинирани горива в Индия, казаха двама от източниците.

Всички източници отказаха да бъдат назовани, защото не са упълномощени да говорят с медиите.

Nayara внася суров петрол на стойност около 1 милиард долара средно всеки месец за своята рафинерия Vadinar в индийския щат Гуджарат, която може да обработва до 400 000 барела на ден.

Индийската HDFC Bank и международни банки като Citibank, JP Morgan, Deutsche Bank и японската Mitsubishi UFJ Financial Group спряха да отварят и потвърждават акредитиви (LC), които са стандарт форма на гаранция за плащане в търговията с петрол за Nayara.

Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank и Mitsubishi UFJ отказаха коментар в понеделник, докато HDFC не отговори на искания за коментар.

Kesani Enterprises Co Ltd - консорциум, воден от Trafigura Group и руската UCP Investment Group - е другият основен акционер в Nayara, също с дял от 49,13%.

Kesani е заложила всичките си акции в Nayara на руската банка ВТБ, от която е взела заем за финансиране на придобиването на индийската рафинерия през 2017 г., показва документ за набиране на средства, издаден от Nayara през август миналата година.

ВТБ също е санкционирана.

Двамата източника казаха, че Nayara този месец е увеличила местните продажби на своите рафинирани горива, което е ударило приходите, тъй като цените на вътрешния пазар в Индия са под цените в чужбина.

Преди това Nayara увеличи износа си на горива, за да спечели повече от стабилни задгранични маржове. Държавните рафинерии, които доминират в търговията на дребно с горива в Индия, все още не са предали скока на цените на петрола на клиентите, за да помогнат на правителството да се справи с инфлацията.

Nayara трябва да поддържа продажната си цена на горивото близо до цените на държавните рафинерии, за да може да продава продуктите си на местните пазари, добавят източниците.

Нахлуването на Русия в Украйна, което Москва описва като "специална операция", предизвика финансови санкции от САЩ, Европа и Великобритания.

Докато Ню Делхи призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, Индия отказа изрично да осъди действията на Москва. Индия също се въздържа от гласуване по множество резолюции на ООН относно инвазията. 

„Тъй като тези LC се обработват през отвъдморски банки в страните, които са наложили санкции, ние не искаме да рискуваме да развалим работните си взаимоотношения, така че в някои случаи в крайна сметка предприемаме по-предпазлив подход“, каза изпълнителен директор в индийска държавна банка.

Този източник каза, че неговата банка е спряла да издава аккредитиви за транзакции, които имат връзки с Русия.

Индийският CARE Ratings вече постави дългосрочните рейтинги на Nayara на „кредитно наблюдение с негативни последици“ поради санкциите срещу Москва. 

„Може да се направи изключение за държавните компании, където има пълна държавна подкрепа, но в случай на частни компании не си струва да поемаме риска“, каза висш изпълнителен директор на друг частен кредитор.