Петролът поевтинява, след като ЕС се отказа от санкциите срещу руския петрол

Суровината поскъпна с 30% през първото тримесечие заради руската инвазия и ответните санкции на ЕС и САЩ

09:58 | 6 април 2022
Обновен: 12:48 | 6 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът изтри ранните си загуби, след като Европейският съюз се отказа от санкциите срещу руския петрол, а инвеститорите анализират перспективите пред долара, пише Bloomberg. 

West Texas Intermediate се търгуваше близо до 102 долара за барел, след като поевтиня с цели 1,6 %. Макар че ЕС ще продължи с допълнителни санкции срещу Москва заради войната в Украйна, включително забрана за внос на въглища, суровият петрол все още няма да бъде обект на санкции. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът все пак ще продължи дебата между членовете си за мерките срещу вноса на руски петрол.

oil

Доларът задържа печалбите си, след като скочи във вторник, защото инвеститорите приеха перспективата за бързо намаляване на притежаваните от Федералния резерв дългови книжа, което е част от засиленото затягане на паричната политика с цел борба с нарастващата инфлация. По-силната валута обикновено намалява привлекателността на стоките, чиито цени се определят въз основа на тази парична единица.

Петролът поскъпна с една трета през първото тримесечие, тъй като руската инвазия и ответните мерки от страна на ЕС и САЩ разтърсиха пазарите. Въпреки че Великобритания и Вашингтон забраниха вноса на руски суров петрол, за ЕС е по-трудно да последва примера им предвид далеч по-високата степен на зависимост. Вашингтон и неговите партньори от Международната агенция по енергетика посегнаха и на стратегическите петролни резерви, за да се опитат да успокоят цените.

Петролните пазари продължават да се намират в обратно контанго, т.е. бичи модел, въпреки че през последните дни диференциалите се свиха на фона на санкционните стъпки и съобщенията за освобождаване на големи обеми от резервите. Спредът за незабавна доставка на сорта Brent - разликата между двата най-близки договора - беше 1,48 долара за барел, което е спад от повече от 4 долара отпреди месец.

Инвеститорите следят епидемията от коронавирус в най-големия вносител на петрол Китай, която вреди на търсенето на енергия, тъй като градовете, включително Шанхай, са поставени под възбрана. Страната съобщи за повече от 20 000 случая за вторник.

Седмичният обзор на промишлеността показва скромно увеличение на запасите в САЩ. Данните на Американския петролен институт от вторник показаха увеличение с 1,1 млн. барела в цялата страна, както и ръст в ключовия хъб в Къшинг, Оклахома, според запознати с данните.

По-късно в сряда в САЩ главните изпълнителни директори на Chevron Corp., Devon Energy Corp., ExxonMobil Corp. и Pioneer Natural Resources Co., както и местните ръководители на BP Plc и Shell Plc ще говорят за цените на петрола и газа пред Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите. Средните цени на дребно на бензина достигнаха рекорд през миналия месец, според данни на Американската автомобилна асоциация.