Първата голяма банка от "Уолстрийт" обяви, че напуска Русия

Citigroup Inc. заяви в сряда, че оценява операциите в страната

18:30 | 10 март 2022
Обновен: 20:32 | 10 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs Group Inc. ще затвори операциите си в Русия, първата голяма банка на "Уолстрийт", която напусна в отговор на нашествието на нацията в Украйна, предаде Bloomberg.

„Goldman Sachs прекратява бизнеса си в Русия в съответствие с регулаторните и лицензионните изисквания“, заяви компанията в четвъртък в изявление по имейл. „Ние сме фокусирани върху подкрепата на нашите клиенти по целия свят при управлението или приключването на вече съществуващи задължения на пазара и осигуряването на благосъстоянието на нашия персонал.“

Goldman, една от основите на "Уолстрийт", поддържаше присъствие в Русия през последните години, но страната не представлява значима част от нейния глобален банков бизнес. В края на 2021 г. общата кредитна експозиция на фирмата към Русия беше 650 милиона долара, повечето от които бяха обвързани с недържавни контрагенти или кредитополучатели.

Докато Goldman напуска Русия, фирмата все още търгува корпоративен дълг, обвързан със страната, без самата банка да прави залагания за движението на цените.

„В ролята си на маркет-мейкър, стоящ между купувачи и продавачи, ние помагаме на нашите клиенти да намалят риска си в руски ценни книжа, които търгуват на вторичния пазар, без да се стремим да спекулираме“, се казва в изявлението на базираната в Ню Йорк Goldman Sachs.

Goldman по-рано този месец започна да мести част от своя персонал, базиран в Москва, в Дубай, в отговор на исканията на част от служителите си в Русия да работят от друго място.

Докато Goldman е първата фирма на "Уолстрийт", която обяви напускане, Citigroup Inc. заяви в сряда, че оценява операциите в страната. 

Базираната в Ню Йорк компания има най-голямото присъствие в Русия от която и да е американска банка. По-рано тя обяви усилия за излизане от потребителския си бизнес там, а сега го управлява „на по-ограничена основа предвид настоящите обстоятелства и задължения“, каза в изявление Едуард Скайлър, изпълнителен вицепрезидент по глобалните обществени въпроси.

Потенциалните кандидати за бизнеса на Citigroup в Русия вече са обект на санкции, наложени от правителството на САЩ, добавяйки още една пречка пред планираната продажба. Около 3000 служители на Citigroup там осигуряват най-голямото присъствие на която и да е голяма американска банка в страната. Миналия месец тя заяви, че към края на 2021 г. има около 9,8 милиарда долара заеми, активи и други експозиции, свързани с Русия, местни компании и техните контрагенти, както и с Банката на Русия.

JPMorgan Chase & Co., най-голямата американска банка по активи, не е коментирала излагането си в Русия или плановете за операциите си там.

Европейски банки

Сътресенията, причинени от войната, също така накараха европейските кредитори да проучат експозицията си към региона, след като инвеститорите доведоха до срив на акциите им в началото на конфликта.

    Deutsche Bank AG посочи потенциалното затваряне на своя център за информационни технологии в Русия като риск, въпреки че компанията каза, че той е „добре ограничен“. Банката има повече от 1300 ИТ служители в Москва и Санкт Петербург и каза, че инвазията я принуждава да обмисли варианти за бизнеса и неговите служители.

    BNP Paribas SA отложи инвеститорски ден, планиран за следващата седмица, поради войната, а също така заяви, че спира финансирането на нови проекти в Русия, след години на намаляване на операциите си в страната.

    Credit Agricole SA и Societe Generale SA също спряха ново финансиране, свързано с Русия, на фона на опасенията от разширяване на санкциите.

    "Райфайзен Банк Интернешънъл", европейският кредитор, който е най-изложен на Русия и Украйна, спря изплащането на дивидента си, докато оценява въздействието на икономическите санкции.