Бичите фундаменти слагат край на търговията в диапазон и биткойн тръгва към $100 000

Цената на етериум също тръгва нагоре

12:00 | 28 януари 2022
Обновен: 12:35 | 28 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По правилата на икономиката, пазар с нарастващо търсене и намаляващо предлагане с времето ще тръгне нагоре, което означава, че биткойн ще образува дъно около 30 000 долара, след като нивото на съпротива от 60 000 вече е в миналото. Фундаментите при етериум са подобни, като техническите съвети за покупка и продажба са най-многобройни за 2000 долара, а за продажба – около 4000 долара, пише в свой анализ за Bloomberg Intelligence Майк Макглоун.

1. Следващата ключова граница за биткойн може да бъде 100 000 долара

По-вероятно е биткойн да образува дъно, а не таван, което значи, че тези, които търгуват в диапазон и са свикнали с границите между 30 и 60 000 долара ще се разочароват. От началото на 2021, по-тактически ориентираните от тях са имали възможности близо до долния край на диапазона и са можели да продадат за 2 пъти по-скъпо в близост до горния край на диапазона. Графиката по-долу показва, че периодът на консолидация вероятно приключва, поне пътят на най-малкото съпротивление сочи нагоре.

Ниво около 30% под 52-седмичната пълзяща средна доказа, че е добра основа за подкрепа. Биткойн се върна на това евентуално дъно на подкрепа през януари за първи път от спада през 2020.

Тези, които търгуват в диапазон често осигуряват ликвидност на пазара, но не могат да осредняват крайностите. Трейдърите с къси позиции, които искат да ги покрият или да отворят нови дълги такива и очакват 30 000 долара вероятно ще останат разочаровани, а изглежда, че нивото на съпротива от 60 000 няма да издържи толкова дълго, колкото през ноември.

2. Етериум се приближава до долния край на диапазона 2 000-4000 долара

Динамиката на нарастващо търсене и намаляващо предлагане са подобни за етериум. Бичите фундаменти остават незасегнати, а техническите насоки сочат, че купувачите трябва да чакат нива от 2000 долар, а продавачите – около 4000. Въпросът е в продължителността на консолидационния период при един по-дълъг бичи пазар. Етериум се насочва към долния край на диапазона и границата на подкрепа, която е с 30% по-ниска от 52-седмичната пълзяща средна.

Етериум може да повтори миналото лято и да се върне до нива от 1700 долара. След като по-зле обезпечените позиции бяха изтрити, криптовалутата достигна 4800 долара през ноември. Етериум доближава долната граница на диапазона и това крие по-оголеми рискове за късите, отколкото за дългите позиции.

3. Намаляващо предлагане срещу по-широк прием

Предлагането намалява което има сериозно отражение на цената им. Ние смятаме, че освен ако някакво събитие не преобърне разпространението на зараждащата се технология, което смятаме за малко вероятно, цените трябва да се повишат. Системата е кодирана така, че сметката за добив на биткойни е проста. На ден могат да бъдат изкопавани само 900 монети до 2024 г., след което дневният лимит за добив се намалява наполовина. Нашите сметки показват, че до 2025 г., създаването на биткойни ще падне до под 1% от сегашния темп.

Копаенето на етериум е по-малко ясно дефинирано, но показва очевидна траектория, по-специално поради промяна на протокола през 2021 г., която изтрива монети. Етериум е основата за революционни технологии като незаменими токени и крипто долари. Биткойн е на път да се превърне в еталон за глобално цифрово обезпечение.