Visa стартира крипто консултантска услуга за финансови институции и търговци

Не знам дали криптовалути като биткойн някога ще бъдат средство за размяна, каза главният финансов директор на Visa

13:39 | 8 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Visa Inc, най-голямата компания за плащания в света, стартира в сряда глобална крипто консултантска услуга за клиенти като банки, а също и търговци, тъй като възприемането на цифрови валути набира скорост. Ходът на Visa идва на фона на безпрецедентното търсене на крипто услуги от страна на инвеститорите и най-новото предложение на компанията е насочено към финансови институции, желаещи да привлекат или задържат клиенти с крипто предложения, търговци на дребно, които искат да се занимават с незаменяеми токени (NFT) или централни банки, проучващи цифрови валути.

Услугите на Visa включват образователни кампании за институции относно криптовалутите, позволявайки на клиентите да използват мрежата на компанията за цифрови предложения и подпомагане на управлението на операциите.

Ново глобално проучване на Visa показа, че близо 40% от анкетираните собственици на криптовалути е вероятно или много вероятно да сменят основната си банка към такава, която предлага продукти, свързани с криптовалута през следващите 12 месеца. Понастоящем Visa използва своята мрежа, за да позволи купуване, продажба и съхранение на цифрова валута. Компанията също така предлага кредитна карта, която позволява на потребителите да печелят биткойни при покупки и също така позволява използването на USD Coin - стейбълкойн, чиято стойност е обвързана директно с щатския долар - за уреждане на транзакции в нейната платежна мрежа.

Въпреки това, за да се използват криптовалути като биткойн като средство за размяна, е необходима ценова стабилност, каза пред „Ройтерс“ главният финансов директор на Visa Васант Прабу.

„Ако цената ще варира от 60 000 до 50 000 долара за няколко часа, за търговеца е много трудно да приеме биткойн като валута“, каза Прабу. „Не знам дали криптовалути като биткойн някога ще бъдат средство за размяна. Стейбълкойн ще го направят“, каза той и добави, че Visa ще улесни такива транзакции, когато настъпи подходящият момент.