Трескав уикенд за криптовалутите

Задава ли се нова "биткойн зима"

10:30 | 6 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Pixabay.com
Pixabay.com

Биткойнът и другите криптовалути преживяха трескав уикенд, което е още един знак, че инвеститорите се отдръпват от по-рискови залози след разпродажбите на фондовия пазар миналата седмица.

По данни на CoinDesk най-голямата криптовалута по пазарна стойност - биткойнът - поевтиня с повече от 20% до 42 000 долара в полунощ източно време в събота, след което се възстанови донякъде. В неделя вечерта тя се търгуваше за около 49 200 долара, като все още е с около 8% по-ниска от края на петък и с около 14% по-ниска от началото на месеца.

Спадът беше повсеместен в цялата криптосфера. Други широко търгувани криптовалути, включително Solana, Dogecoin и Shiba Inu coin, в един момент загубиха повече от една пета от стойността си.

Етерът, втората по големина криптовалута, също се срина в края на петък, но до неделя изтри почти цялата загуба.
Биткойнът и другите криптовалути са пословично волатилни и често се сриват по мистериозни причини. Възможно е роля да е изиграло безпокойството на фондовия пазар във връзка с новия вариант на Омикрон на Ковида-19 и реакцията на Федералния резерв спрямо инфлацията.

Друг възможен фактор, ускорил разпродажбата на биткойна, е развързването на силно задлъжнелите криптодеривати, каза Ноел Ачесън, ръководител на отдела за пазарни оценки в криптолентата Genesis Global Trading. Тя посочи голяма поръчка за продажба, която може да е предизвикала маржин заявки и ликвидация за инвеститорите.
Търговията с ливъридж на криптовалутни деривати се превърна в огромен бизнес за борси като Binance, най-голямата в света. Трейдърите използват фючърсни договори, за да залагат на поскъпването или поевтиняването на определена криптовалута. За да направят възвръщаемостта по-привлекателна, им е позволено да правят свръхголеми залози с малко пари. Когато цената на криптовалутите спадне рязко, маржин заявките принуждават инвеститорите да ликвидират.

По-късно в събота цената на биткойна се колебаеше, след като президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, чиято страна прие биткойна като национална валута през септември, заяви в публикация в Twitter, че страната е закупила 150 монети за средно 48 670 долара всяка. "Ел Салвадор току-що купи потапянето!", заяви той. По-късно той написа, че страната е "Пропуснала дъното със 7 минути", последвано от смеещ се емотикон.

Това не е първият случай, в който Салвадор скача на пазара след голям спад на цените. Интервенциите превърнаха малката обедняла държава в неофициална централна банка, която подкрепя цифровата валута, подобно на начина, по който основните централни банки се намесват на валутните пазари, за да поддържат валутите стабилни.
Криптовалутите се движат много повече от акциите или емитираните от правителството валути. Седмицата беше като въртележка за фондовия пазар, като инвеститорите не бяха сигурни за хода на пандемията и инфлацията. Вариантът "Омикрон" предизвика нови ограничения в целия свят, точно когато пътуванията започваха да се възстановяват. Учените се опитват да установят доколко действащите ваксини ще бъдат ефективни срещу Омикрон.

Опасенията от ново икономическо забавяне се смесват със засилената загриженост на Федералния резерв за инфлацията. Миналата седмица председателят Джером Пауъл заяви, че централната банка е готова да оттегли политиките си за облекчаване на паричните потоци по-бързо, отколкото се очакваше досега, което отваря вратата за повишаване на лихвените проценти през първата половина на следващата година.

По-високите лихвени проценти правят притежаването на спекулативни активи като биткойн по-малко привлекателно. Когато Федералният резерв повиши лихвените проценти през 2017 г. и 2018 г., цените на биткойн спаднаха драстично, което в средите на криптоманиаците се нарече "биткойн зима". По време на пандемията монетата отново поскъпна. На 9 ноември биткойнът достигна рекордно висока стойност от 67 802 щатски долара.