Moderna предупреди, че съществуващите ваксини може да не са ефективни срещу Омикрон

Въпреки това изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емер Кук каза пред Европейския парламент, че дори новият вариант да стане по-широко разпространен, съществуващите ваксини ще продължат да осигуряват защита

17:55 | 30 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изпълнителният директор на производителя на ваксини Moderna Стефан Бансел предупреди, че е малко вероятно ваксините срещу COVID-19 да бъдат толкова ефективни срещу новия щам Омикрон, колкото срещу Делта варианта. Новината веднага се отрази на световните пазари, пише Reuters.

Въпреки това изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емер Кук каза пред Европейския парламент, че дори новият вариант да стане по-широко разпространен, съществуващите ваксини ще продължат да осигуряват защита. Председателят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че 42-те случая на варианта, потвърдени досега в 10 страни от Европейския съюз, са протекли леко или без симптоми, въпреки че заразените са били по-млади.

Фючърсите върху суровия петрол паднаха с повече от 1 долар, австралийският долар стигна до 1-годишно дъно. Пазарният индекс Nikkei изтри печалбите си след коментарите на Стефан Бансел, които предизвикаха опасения, че резистентността към ваксините може да доведе до повече заболявания и хоспитализации, което да удължи пандемията.

Новият вариант Омикрон, за който Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че има „много висок“ риск от скок на инфекциите, предизвика глобална тревога. В резултат на това много държави затвориха границите си, което забави икономическото възстановяване от пандемията.

Университетът в Оксфорд заяви, че няма доказателства, че настоящите ваксини няма да да бъдат ефективни срещу варианта Омикрон. Учените от Оксфорд казаха, че са готови да разработят актуализирана версия на своята инжекция, която беше разработена с AstraZeneca, ако е необходимо. Британският премиер Борис Джонсън каза, че „смятаме, че е много вероятно бустерните ваксини да продължат да предпазват от тежко заболяване.“

Лабораторни тестове

Moderna не отговори на искане на Reuters за коментар, нито каза кога очаква да разполага с данни за ефективността на своята ваксина срещу новия вариант. Новините за появата му изтриха приблизително 2 трилиона долара от стойността на световните акции в петък, след като беше идентифициран в Южна Африка на 25-ти ноември.

И все пак холандските власти заявиха, че вариантът е бил открит в Холандия още на 19-ти ноември – още преди да пристигнат два полета от Южна Африка, за които е известно, че са пренасяли вируса. Изпълнителният директор на ЕМА каза, че лабораторните тестове за "кръстосана неутрализация" ще отнемат около 2 седмици. Ако все пак има нужда от смяна на съществуващи ваксини, нови могат да бъдат одобрени в рамките на три или четири месеца, добави още тя.

Moderna и други производители на лекарства BioNTech и Johnson & Johnson вече работят върху ваксини, които са специално насочени към новия вариант. Moderna също тества по-висока доза от съществуващата си бустерна доза.

Несигурността относно новия вариант предизвика затваряне на граници, което хвърли сянка върху зараждащото се икономическо възстановяване от пандемията, точно когато части от Европа преминават през четвъртата вълна с настъпването на зимата.