Сътресения на имотния пазар в Китай рискуват изкривяване на пазара на зелени дългове

Растат опасенията за "зелено измиване" на фона на объркването от двусмислените или непоследователни зелени стандарти

19:18 | 26 ноември 2021
Обновен: 21:24 | 26 ноември 2021
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дълговата криза, обхванала китайския сектор на недвижими имоти, заплашва да разклати дейността на строителните предприемачи, които са взели милиарди заеми под формата на "зелен" дълг, за да финансират устойчиво строителство, пише Bloomberg LP.

S&P Global Ratings намали кредитните рейтинги на двама емитенти дълбоко до нивото на "junk", преди да оттегли оценката си за тях по-рано този месец. Това са две компании, които се борят да изпълнят дълговите си задължения - Kaisa Group Holdings Ltd. и Fujian Yango Group Co. Заедно строителните предприемачи и техните подразделения са продали етичен дълг на стойност най-малко 1,9 млрд. долара.

Kaisa е изправена пред решаващо изпитание, тъй като се опитва да удължи плащането по облигация за устойчивост на стойност 400 млн. долара с падеж 7 декември, за да избегне евентуален фалит или преструктуриране. Неуспешният обмен може да доведе до първото пропуснато плащане по облигация за устойчивост от китайски кредитополучател поне от 2018 г. насам, сочат данни, обобщени от Bloomberg.

Китайските строителни предприемачи изтъкнаха устойчивите си качества и набраха зелени облигации, за да финансират множество нови сгради с екологична насоченост, в глобалния порив за етично финансиране през последните години. Сега тези проекти и използваният дълг са под въпрос, тъй като строителите се справят с разпространението на пазарни затруднения след проблемите на China Evergrande Group.

Kaisa планира да обяви за продажба 18 проекта в Шънджън на обща стойност 12,8 млрд. долара и има още 95 проекта за обновяване на градската среда в града, които също могат да бъдат добавени в списъка.Това ще включва поне един проект, финансиран частично от нейните облигации за устойчивост. Една от знаковите зелени сгради на Kaisa в града включва 50-етажен финтех център, проектиран да прилича на сноп пръчици за хранене.

Kaisa и Yango не са отговорили на исканията на Bloomberg за коментар.
По-широката криза на ликвидността, обхванала сектора на недвижимите имоти, тъй като властите се опитват да ограничат растежа, подхранван от дългове, също излага на риск зелените сгради. Тя може да спъне усилията за привличане на глобални инвеститори, които да финансират амбициозните дългосрочни цели на Китай за въглеродна неутралност, точно когато финансовите институции с активи за 130 трлн. долара се ангажират да изпълнят климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение.

Непогасените зелени облигации на стойност 13,6 млрд. долара, продадени от фирми за недвижими имоти, бяха повлечени от историческия спад на китайските офшорни облигации от типа "junk bonds", в които преобладават кредитополучателите от сектора на недвижимите имоти. Драматичната разпродажба на тези по-рискови облигации доведе до достигане на доходност от 25%, а цените им сега са 75 цента за долар. Това от своя страна доведе до спад на средните цени на продаваните в офшорни зони дългови книжа за зелени имоти с около 39 цента за долар до 68 цента.

Облигациите на Kaisa за 2021 г. паднаха до около 46 цента за долар в петък, ден след като компанията обяви предложението си за размяна, показват цените, обобщени от Bloomberg. Друга облигация за устойчиво развитие, продадена от Kaisa, се търгуваше на цена от около 33 цента. Компанията пропусна крайния срок за изплащане на купоните по облигациите в размер на два долара и по-рано този месец нае финансови и правни консултанти.

Зелената облигация на подразделението на Yango с падеж 2025 г. е посочена на цена от около 30 цента, след като миналата седмица дъщерното дружество на фирмата за недвижими имоти едва избегна фалит с удължаване на срока на дълга.
Някои зелени кредитополучатели вече станаха жертва на кризата с ликвидността. Modern Land China Co. обяви фалит по зелена облигация в долари в края на октомври, след като не успя да договори удължаване на срока на плащане.

Тя беше първата фирма от континенталната част на страната, която продаде "зелен" дълг на борсата в Хонконг през 2016 г., и има около 1,3 млрд. долара неизплатени "зелени" офшорни облигации, включително просрочената облигация. Сред притежателите на ESG дълг на кредитополучателя са BlackRock Inc. и HSBC Holdings Plc, според последните налични данни, събрани от Bloomberg.

Продажбите на зелени облигации за недвижими имоти в Китай отбелязаха бум преди дълговата криза на Evergrande и съставляваха около 47% от офшорния дълг с екологична насоченост в страната през тази година. Неотдавнашната разпродажба също така подчертава проблемите за чуждестранните инвеститори, които избират да купуват "зелен" дълг: близо 90% от китайските офшорни облигации за зелени имоти са със спекулативен рейтинг.

Това засилва опасенията за "зелено измиване" на фона на объркването от двусмислените или непоследователни зелени стандарти. Секторът е сравнително въглеродно интензивен, като се има предвид, че жилищното строителство допринася за около 20 % от емисиите в Китай.

Натискът върху китайските фирми за недвижими имоти едва ли ще намалее, въпреки че признаците за отслабване на кризата предизвикаха несигурно покачване на някои по-рискови дългови книжа. Пределно високите разходи по заемите могат да означават, че много строителни предприемачи на практика са изключени от офшорния кредитен пазар, за да рефинансират скорошно падежиращия дълг в долари.