Цената на Brent се понижи от опасенията от нов вариант на COVID-19

ОПЕК+ се среща на 2 декември, за да реши производствената политика за януари

09:31 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът сорт Brent поевтиня, тъй като увеличаващите се случаи на коронавирус и новият щам на COVID-19 предизвикаха опасения относно перспективите за търсенето преди срещата на ОПЕК+ за производствената политика следващата седмица.

Фючърсите в Лондон се понижиха до 80 долара за барел, след като суровият петрол беше завладян от вълната на предпазливост на световните пазари. Случаите на заразени се увеличават в Европа и САЩ, докато властите на Великобритания временно ще забранят полетите от някои южноафрикански страни и ще поставят пътниците под карантина заради притесненията за новия щам, който се появява в региона.

„Новият вариант на COVID, открит в Южна Африка, бие нови аларми“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур.

„Очаквам ОПЕК+ да запази курса на своята стратегия за намаляване, но ако новият вариант се очертае като основен проблем през следващите дни, в крайна сметка може да спре месечните увеличения."

ОПЕК+ се среща на 2 декември, за да реши производствената политика за януари след безпрецедентния ход на САЩ и други държави да използват стратегически запаси, за да укротят растящите цени на енергията. Докато делегатите от картела сигнализираха, че може да се наложи да се задържат доставките, Citigroup Inc. каза, че намаляването на квотите ще подкопае твърдението на групата за осигуряване на обществено благо чрез стабилизиране на пазарите.

Алиансът, който възстановява доставките на пазара от 400 000 барела на ден всеки месец, ще трябва да вземе предвид вътрешните прогнози, че освобождаването на резерви ще влоши излишъка, който той прогнозира за началото на следващата година. Групата обаче беше обвинена в създаване на „изкуствено търсене“ от Международната агенция по енергетика, която настоя за ускорено връщане на доставките.

Способността на ОПЕК да постигне нарастващите си цели за производство е възпрепятствана от недостатъчно представяне от някои членове.

Групата е осигурила едва половината от увеличението, което е планирало за октомври, тъй като африканските държави - особено Ангола и Нигерия - не могат да възстановят достатъчно бързо загубите на производството.