JPMorgan съди Tesla за 162 млн. долара

Туитовете на Мъск доведоха до граждански обвинения от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ и глоби от 20 милиона долара както срещу него, така и срещу Tesla.

17:43 | 16 ноември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

JPMorgan Chase & Co е завела дело срещу Tesla Inc за 162,2 милиона долара, обвинявайки компанията за електрически автомобили на Илон Мъск в "очевидно" нарушение на договора, свързано с права за акции, след като цената на книжата се е увеличила, пише Джонатан Стемпел за Ройтерс.

Според жалбата, подадена във Федералния съд в Манхатън, през 2014 г. компанията за електромобили е продала на JPMorgan гаранции, които биха се изплатили, ако тяхната "цена на изпълнение" е по-ниска от цената на акциите на Tesla при изтичане на гаранциите през юни и юли 2021 г. JPMorgan, заяви, че има пълномощия да коригира цената на изпълнение, като заяви, че значително я намалила след публикацията на Мъск от 7 август 2018 г. за това, че може да направи компанията частна при цена от 420 долара за акция и "има осигурено финансиране". Банката е коригирала отново цената нагоре, когато Мъск се отказа от идеята си 17 дни по-късно.

Но цената на акциите на Tesla се е повишила около 10 пъти до изтичането на поръчките, а JPMorgan заяви, че по силата на договора Tesla трябва да предостави акции или пари в брой. Банката заяви, че неуспехът на Tesla да направи това е равносилен на неизпълнение.

"Въпреки че корекциите на JPMorgan бяха подходящи и изисквани по договор", се казва в жалбата, "Tesla очевидно пренебрегна ясното си договорно задължение да плати на JPMorgan в пълен размер". Според жалбата Tesla е продала гаранциите, за да намали разводняването на капитала заради отделна продажба на конвертируеми облигации и да намали федералните си данъци върху доходите.

JPMorgan заяви, че по договор има право да коригира условията на гаранциите след "значителни корпоративни трансакции, включващи Tesla". Производителят на автомобили се оплака през февруари 2019 г., че корекциите на банката са "опортюнистичен опит да се възползват от промените във волатилността на акциите на Tesla", но не оспорва основните изчисления, каза JPMorgan.

Туитовете на Мъск доведоха до обвинения от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ и глоби от 20 милиона долара както срещу него, така и срещу Tesla.