Пример за консервативно банкиране

Главният изпълнителен директор на УниКредит, Андреа Орсел говори за финансовата нестабилност

09:00 | 11 май 2023
Обновен: 14:10 | 11 май 2023
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

От Ерик Шацкер

Малко банкери могат да достигнат дълбочината на прозрението на Андреа Орсел в бързо променящия се финансов пейзаж. Главният изпълнителен директор на италианската UniCredit SpA управлява банки в 13 държави в Централна и Източна Европа. И като бивш ръководител на отдела за инвестиционно банкиране в швейцарската UBS Group AG, е запознат защо бързият колапс на неговия конкурент Credit Suisse AG беше такъв шок. Орсел не вижда много причини за безпокойство относно сливането на банките в един гигант. Това, което го тревожи, е дълбоката промяна в макроикономическите условия и той казва, че лидерите в индустрията трябва да бъдат бдителни за проблеми. Интервюто е редактирано за дължина и яснота.

Изведнъж фалират банки и от двете страни на Атлантика. Има ли банкова криза?

И има, и няма. Имаше шок в САЩ. Преживяхме нов шок в Швейцария, но те са сравнително локализирани. Ако погледнете капиталовите предимства на банките – говоря за европейските банки – ако погледнете ликвидността, депозитите и всичко това заедно, е много трудно да видите къде са слабите страни.

Виждате ли някакви паралели с глобалната финансова криза, която започна през 2007 г., или кризата със спестяванията и заемите в САЩ в края на 80-те години?

Не. При всички банки, особено тези, които са системно важни, е от съществено значение да се намесите бързо и решително. Доверието и увереността в стабилността и силните страни на системата са от първостепенно значение. Credit Suisse беше активна в управлението на богатството, инвестиционното банкиране и управлението на активи – бизнеси, в които ние и повечето европейски банки не сме активни. Сега тя се поглъща от UBS и това се случва с подкрепата на Швейцарската национална банка и регулаторите. Мисля, че последиците ще бъдат ограничени.

Как предпазвате бизнеса на УниКредит от тези или други провали в бъдеще?

Току-що завършихме основно прочистване и съкращаване на разходи и научихме няколко урока. Ние сме особено консервативни по отношение на риска на капитала, ликвидността и контрагента. Просто сме консервативни. Всеки трябва да е малко параноичен. Светът се променя и то бързо. Какво може да ни изненада? Стараем се да сме подготвени. Трябва да има диалог между банките и техните регулатори и в самите банки: Какво виждаме? Какво виждаш? Какво ни е необходимо, за да защитим целостта на системата? Ние сме взаимосвързани. Трябва да си помагаме.

Има ли промяна в поведението на вашите клиенти на дребно или корпоративни клиенти, като преместване или теглене на депозити?

Това е една от най-големите разлики между САЩ и Европа.

Депозитите в САЩ вече намаляваха и имаше възможност да се прехвърлят във фондове на паричния пазар. В Европа депозитите се увеличават. И остават стабилни, особено депозитите на дребно. След ситуация като тази, която току-що имахме, се обръщаме към качеството. По-силните, по-големите, по-добре капитализираните, по-ликвидните, по-консервативните банки са склонни да се възползват и ние виждаме това в нашите числа.

Как изчезването на Credit Suisse ще промени конкурентната динамика във финансовите услуги?

Въпросът е дали закупуването на Credit Suisse прави UBS по-силен конкурент. Ако интеграцията върви, както се надявам, тогава UBS ще има несравним мащаб в управлението на богатството, особено извън САЩ, и глобален мащаб в инвестиционното банкиране.

Колко трудна ще бъде тази интеграция?

Най-трудното е обединяването на двете култури. И въпреки че е трудно да се определи количествено, културата е от решаващо значение за успешната интеграция. Ако това бъде направено – а аз съм убеден, че ще бъде – останалото е само въпрос на време.

Какви рискове според вас изискват повече внимание?

След години на глобализация, положителен импулс и благоприятна икономическа среда, ние сме изправени пред несигурно бъдеще. Вижте инфлацията, която ще остане висока по структурни причини. Вижте лихвите. Вижте геополитиката. Вижте икономиката. Вижте деглобализацията, пренастройването на веригите за стойност. Всички тези неща се случват паралелно. Почти неизбежно е да се случи нещо лошо и правителствата няма да имат наръчник, защото нашият наръчник е за минали кризи, а не за следващата криза. Ето защо казвам на моя екип: „Единствената сигурност е несигурността.“