Чистата несигурност на този момент го прави подходящ да преразгледате финансовия си план

Болезнено е, но по-високата инфлация означава, че вероятно трябва да увеличите спестяванията си за спешни случаи

09:00 | 2 септември 2022
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Първо пандемия, след това спадащ пазар, а сега най-високата инфлация от четири десетилетия... и сега думата в ума на всички е „рецесия“. Като във: „В нея ли сме или не?“ Имахме един класически признак за икономическо забавяне: две четвърти свиване на брутния вътрешен продукт на САЩ. Но това е придружено от здравословен ръст на заплатите и заетостта и продължаващи потребителски разходи. Усложнявайки картината още повече, показателите за доверието на потребителите са значително по-ниски, тъй като хората са изправени пред растящи цени за всичко - от газ до жилища.

Финансовият писател и инфлуенсър в социалните медии Кайла Сканлън нарече това „вайбцесия“, период, в който „икономическите данни казват, че нещата са наред, но хората не са“. В тази обърната наопаки среда това, което изглежда като добра икономическа новина, може да се окаже лошо. Признаците за силен растеж ще повлияят на това доколко Федералният резерв реши, че трябва да повиши лихвените проценти, което ще доведе до по-високи разходи за кредитни карти, ипотеки и заеми за автомобили - и по-строги бизнес условия, които могат да доведат до съкращения на работни места.

Какво правите, за да се подготвите? Ако рецесията беше просто въпрос на падащи акции, отговорът може да е: не много. Безпокойството за икономиката вече е отразено в цените на активите и е трудно да се предвидят обратите на пазара. Но ако мечият пазар е нещо, което се случва с вашите акции, рецесията е нещо, което се случва конкретно с вас. За вашата сигурност на работата, вашите приходи и вашия домашен бюджет. Логично е да отчетете това в личния си баланс и портфолиото си.

ПРЕГЛЕДАЙ НАВИЦИТЕ СИ ЗА ХАРЧЕНЕ И ФОНДОВЕТЕ ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ

Да наблюдавате за какво харчите пари е най-основният елемент в планирането и може да мислите, че вече сте покрили този аспект. Но пандемията от Ковид-19 и последиците от нея направиха бюджета на всички малко странен. В най-лошата фаза на блокирането много домакинства натрупаха парична възглавница благодарение на програми за стимулиране и просто като не напускаха домовете си. С допълнителните пари може да сте добавили и допълнителни разходи, като например услуги за превозване, за да избегнете масовия транспорт или по-скъпи интернет и абонаментни услуги. Междувременно хората, възобновяващи моделите на харчене преди пандемията – резервиране на полети, зареждане на гориво за пътуване до работното място или обяд навън – установяват, че всичко това е станало по-скъпо.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 9,1% през юни в сравнение с година по-рано. А нивото на спестявания сред американците сега е най-ниското от 2009г. насам, според данни на Министерството на търговията.

Болезнено е, но по-високата инфлация означава, че вероятно трябва да увеличите спестяванията си за спешни случаи. Финансовите плановици обикновено казват, минималният резервен фонд трябва да покрие разходите за между три и шест месеца. Съветникът по благосъстоятелност Мелиса Вайс от RegentAtlantic казва, че в идеалния случай иска да види клиенти с разходи в брой за една до две години. Въпреки че пандемичната рецесия през 2020г. беше кратка, Голямата рецесия от края на 2000г. продължи около 18 месеца.

Спестовните сметки губят пари след инфлацията. Но смисълът на спешния фонд е да си осигурите малко място за глътка въздух в рецесия, а не да трупате лихва. И тарифите стават малко по-добри. Онлайн банка SoFi предлага 1,8% за спестовни сметки, които използват директен депозит, а Marcus от Goldman Sachs наскоро повиши лихвения процент до 1,5%.

Не всички спешни пари трябва да бъдат моментално ликвидни. Ако можете да заделите повече от една година разходи, депозитните сертификати, налични в някои онлайн банки, плащат 2,5% или повече за 12-месечни условия. Можете също така да вземете част от дългосрочните си пари и да ги инвестирате консервативно във взаимни фондове за ултракраткосрочни облигации.

Спестовните облигации от серия I, достъпни онлайн от Министерството на финансите на САЩ, могат да ви осигурят много по-високи проценти. I облигациите са обвързани със CPI и в момента плащат 9,62%. Курсът се променя на всеки шест месеца от датата на първоначалната покупка. Трябва да се задържите поне една година и ако продадете преди петата година, ще загубите лихвата за последните три месеца. Обикновено можете да влагате само $10 000 или $20 000 за женени двойки в I облигации всяка година, плюс някои допълнителни по време на данъците, ако приемете хартиени I облигации като част от вашето възстановяване.

ВГЛЕДАЙТЕ СЕ В СВОЯ КАПИТАЛОВ РИСК
Ако използвате средства с определена дата във вашия 401 (k) пенсионен спестовен план, сега е добър момент да се запознаете по-добре с това как парите ви се разпределят между акции, облигации и други активи. Фондовете с целева дата определят разпределение въз основа на предполагаемата ви дата на пенсиониране и постепенно намаляват риска с течение на времето. Но рецесията има неприятен начин да накара хората да се пенсионират по-рано, отколкото са очаквали. Кристин Бенц, директор на личните финанси в изследователската компания Morningstar, се тревожи, че някои по-възрастни инвеститори изпадат в „самодоволството на капитала“. Тези, които са инвестирали в пазарите от дълго време знаят, че пазарите обикновено се възстановяват. Но по-късно в кариерата си те може да нямат достатъчно години печалби напред, за да компенсират голяма загуба.

Ако вашият портфейл се чувства твърде тежък за комфорта на собствения капитал, можете да намалите нещата, като постепенно прехвърлите пари в портфейл с дата на пенсиониране пет години по-рано.

Младите инвеститори може също да искат да претеглят плюсовете и минусите на притежаването на голяма порция акции. Традиционната мъдрост гласи, че можете да бъдете агресивни през 20-те и 30-те години, защото имате толкова много години пред вас. Тази гледна точка беше въоръжена с приложения за търговия с нулеви комисионни по време на ерата на меметата. Но времето до пенсиониране не е единственият фактор – помислете за сигурността на работата. По време на рецесия младите, обичащи риска инвеститори могат да се окажат ударени с двоен удар от намаляващи спестявания и загуба на работа.

Роб Арнот, основател на компанията за управление на активи Research Affiliates, препоръчва на младите работници да инвестират отбранително, докато разполагат с достатъчно пари, за да знаят, че няма да се налага да докосват част от тях в продължение на няколко години. (Ако имате пълен фонд за спешни случаи, вие сте по-голямата част от пътя там.) Идеалната позиция за риск е „да поемете нисък риск в началото на кариерата си, толерантност към висок риск в средата и края на кариерата и да намалите риска около пет години преди пенсиониране“, казва той.

• НАСОЧВАЙТЕ СЕ КЪМ ПО-СТАБИЛНИ КОМПАНИИ
За повечето хора диверсифицираното портфолио, изградено около индексни взаимни фондове и борсово търгувани фондове, все още ще свърши работа. Техните ниски разходи обикновено им дават предимство пред активното избиране на акции.


Но ако предпочитате фината настройка, има разумни начини да добавите стабилност към портфолиото си в трудни времена. Например, можете да се насочите към акции на компании, които имат паричен поток за изплащане на дивиденти. Три ETF компании, фокусирани върху дивиденти, са сред първите 10 по отношение на притока на инвеститори тази година, водени от Schwab US Dividend Equity ETF.

Както показва това, много инвеститори вече са преминали към традиционно защитни акции. Основните потребителски стоки и акциите на комуналните услуги „сега са скъпи, защото всички се натрупват“, казва Вайс. Тя препоръчва на инвеститорите да разширят обхвата си, за да разгледат и потребителските стоки и компаниите за здравеопазване. Сладкото място за Weisz са висококачествените американски акции с голяма капитализация с устойчиви или ниски нива на дълг и устойчиви дивиденти. Тя също харесва облигации с инвестиционен клас, чиято средна доходност сега е 4.35%.

„За дългосрочните инвеститори помнете, че „И това ще мине“, казва Никол Съливан, съосновател на Prism Planning Partners. „Ако имате финансови възможности, може да е подходящ момент да продължите или дори да увеличите процента си на спестявания, докато цените на активите са по-ниски.“ — Сюзън Ули

В РЕЗЮМЕ Трудно е да се определи кога и как ще се измени стоковият пазар, затова инвеститорите трябва вместо това да се съсредоточат върху това дали спестяванията им са достатъчни и да отчитат рисковете извън своите портфейли.