Ваканция в криза

Ваканционни имоти по време на пандемия и война

14:16 | 27 март 2022
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay


От Снежана Стойчева

С началото на пандемията от Ковид 19 започна усиленото търсене на имоти в градовете и селата, но и във ваканционните райони, както на Черноморието, така и в планинските курорти.

Пазарът по Черноморието беше доста по-активен от този в планинските курорти. Но на фона на голямото затишие години наред, активността му и развитието на цените бяха доста обнадеждаващи.

Средни цени  на двустайни апартаменти – март 2022 г.

населено място

евро/кв.м.

гр. Банско

650
к.к. Боровец 860
к.к. Пампорово 620
к.к. Слънчев бряг 680

гр. Свети Влас

900

гр. Поморие

920

гр. Созопол

1000

к.к. Св. Св. Константин и Елена

1100

Източник imoti.net

Изминалата 2021 година беше много успешна за целия пазар на ваканционни имоти. В планинските райони преобладаваше предлагането на имоти ново строителство, докато по Черноморието се реализираха основно сделки на вторичния пазар. Продавачите продължиха да бъдат предимно руски граждани, а купувачите – български. Тази тенденция започна още през 2018 год.

Защо започнаха да продават руските граждани?

Според брокери на недвижими имоти основната причина е обезценяването на рублата и невъзможността да обслужват изтегления в евро кредит. В момента съотношението рубла към евро е добро и това дава възможност да продават с известна печалба.

Как се отразява войната в Украйна на този пазар?

Все още е трудно да се правят прогнози във връзка с тази криза, но това, което в момента и вероятно в близкото бъдеще се очертава като проблем е в резултат на санкциите на ЕС към Русия и руските граждани. За руските собственици на имоти, които са намерили купувач у нас и искат да продадат е твърде бавно и сложно изпращането на необходимите документи от Русия, за да бъдат подготвени сделките. Изключването на руските банки от системата SWIFT затрудни извършването на разплащане по самите сделки. Купувачите нямат възможност да направят превод към руска банка. А ако продавачите – руски граждани - имат сметка в българска банка, се оказва, че могат да разполагат със средствата си, но не могат да получават допълнително пари в тази сметка. Т.е. не могат да получат пари от продажбата на имота си. Така като единствен вариант остава разплащане в брой директно към продавача или към упълномощено от него лице. Като следствие от тези санкции една част от сделките не се осъществяват и руските граждани не могат да продадат имотите си въпреки, че ги предлагат на атрактивни цени.

Районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор.

Тъй като интересът към ваканционните имоти по Черноморието е голям, още през миналата година се вдигнаха и цените им. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 000 евро, то от миналата година вече е трудно да се открие такова жилище за по-малко от 45 000 евро.

Основните купувачи и в момента са български граждани, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлация или за да ги използват в дистанционната си работа. Това са предимно българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията се наблюдава интерес от страна на германски граждани, които сключват едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти. Все още е доста слаб интереса от украински граждани към ваканционните имоти. По-скоро те търсят имоти под наем в населени места, където има училища и възможности за работа.

Има една част  руски граждани, които задържат имотите си във ваканционните комплекси с идеята да ги ползват, но вече срещат затруднения с плащането на годишните такси за подръжка, тъй като не могат да правят преводи от Русия към България. Това е възможно да доведе до недобро стопанисване на тези ваканционни комплекси поради липсата на средства и невъзможността да се планира ангажираността на персонала за подръжка.

Как ще се развие пазарът на ваканционни имоти тази година зависи от развитието на икономиката у нас и в Европа, от войната в Украйна и санкциите както към Русия, така и към страните от ЕС. Растящата инфлация, ограниченото предлагане на оферти и многото неясноти в глобален план правят невъзможни прогнозите на този етап.