Страхът от дигиталния долар

Идеята за поддържана от правителството виртуална валута има подкрепа в политичесиките кръгове, но банките виждат заплаха за своето господство над финансите на потребителите

10:15 | 23 август 2021
Страхът от дигиталния долар

От Кристофър Кондън

Представете си, че влизате в своя акаунт във Федералния резерв на САЩ. С вашия лаптоп или телефон можете незабавно да си заредите пари навсякъде. Няма да има посредници, такси, чакане за депозити или плащания.

Тази идея обобщава привлекателността на дигиталния долар, мечтата на футуристите и проклятието на банкерите.

Но всъщност не биткойн феновете на криптовалутата подтикват развитието на тази разрушителна идея, а финансовият и политически елит на Америка.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обещава нови изследвания и набор от политически въпроси, които Конгресът да обмисли това лято. Дж. Кристофър Джанкарло, бивш председател на Комисията за търговия със стокови фючърси, събира подкрепа чрез нестопанската организация Digital Dollar Project, в партньорство с консултантския гигант Accenture Plc. За да увековечи американските ценности като свободното предприемачество и върховенството на закона, „трябва да модернизираме долара“, каза наскоро той пред банковата комисия на Сената на САЩ.

Засега доларът остава водещата световна валута и предпочитано законно платежно средство за международна търговия и финансови транзакции. Но криптовалутата може да представлява заплаха за това господство, което е част от причината Федералната резервна банка на Бостън да работи с Масачузетския технологичен институт за разработване на прототипи за платформа за дигитални долари. Други правителства, по-специално китайското, са по-напред в дигитализацията на валутите си. В тези държави регулаторите се притесняват, че възможностите за измами се увеличават, тъй като все повече хора приемат криптовалута. Стивън Мнучин, бивш министър на финансите на президента Доналд Тръмп, заяви, че не вижда непосредствена нужда от дигиталния долар. Неговата приемничка, Джанет Йелън, е изразила интерес да проучи този въпрос. Подкрепата за дигиталните знаци в зелено пресича партийните линии в Конгреса, който ще има думата дали те ще станат реалност. На изслушването през юни сенаторите Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс, и Джон Кенеди, републиканец от Луизиана, изразиха своята отвореност към идеята. Уорън и други демократи подчертаха потенциала на дигиталния долар да предлага безплатни услуги на семейства с ниски доходи, които сега плащат високи банкови такси или изобщо са изключени от системата.

Кенеди и колегите му републиканци виждат в това финансовия еквивалент на космическата надпревара, която противопоставя САЩ срещу Съветския съюз - битка за престиж, мощ и борба за първото място. Този път противникът е Китай, който обяви този месец, че повече от 1 милион граждани вече имат право да участват в текущите процеси.

Най-силната опозиция срещу виртуалния долар ще дойде от американските банки. Те разчитат на депозити от 17 трилиона долара, за да финансират голяма част от основната си дейност, като печелят от разликата между това, което плащат на лихва на притежателите на сметки и това, което начисляват за заеми. Банките също печелят милиарди долари годишно от овърдрафти, банкомати и такси за обслужване на сметки. Чрез създаването на дигитална валута Федералният резерв на практика ще се конкурира с търговските банки.

В неотдавнашна публикация в блога си Грег Баер, президент на Института за банкова политика, който представлява индустрията, предупреди, че ще стане по- трудно закупувачите на жилища, за бизнеса и за други клиенти да заемат пари, ако Федералният резерв промени историческата централна роля на частния сектор в областта на финансите. „Федералният резерв ще спечели изключителна власт“, пише Баер, бивш заместник министър на финансите в администрацията на Клинтън.

Някои икономисти предупреждават, че дигиталният долар може да дестабилизира банковата система. Федералното правителство предлага на банковите вложители 250,00000 долара в застраховки, програма, която успешно предотвратява изпразването на банките след Голямата депресия. Но по модел на финансовата паника от 2008 г. вложителите могат с едно кликване да изтеглят всичките си спестявания от банките и да ги преобразуват в директни задължения на правителството на САЩ. „При криза това всъщност може да влоши нещата“, казва Есвар Прасад, професор в университета Корнел и автор на книга за дигиталните валути, която ще излезе през септември.

Въпросът дали виртуалният долар е изобщо необходим, остава отворен. За големите компании трансграничните междубанкови плащания вече са бързи, ограничавайки привлекателността на дигиталните валути. Ранните подрръжници на биткойн може да са спечелили неочаквана инвестиция, тъй като стойността му се е повишила, но нестабилността му го прави лош заместител на надеждна и подкрепена от правителството валута като долара.

И все пак има нов вид криптовалута, наречена stablecoin, която може да представлява заплаха за господството на долара. Подобно на другите дигитални валути, по същество това е верига от кодове, проследена и удостоверена чрез онлайн регистър. Но има съществена разлика с биткойна и подобните на него: стойността му е фиксирана към суверенна валута като долара, така че предлага стабилност, както и поверителност. През юни 2019 г. Facebook Inc. обяви, че разработва стабилна валута, наречена Libra (в последствие преименувана на Diem). Като 2,85 милиарда активни потребители на гиганта на социалните медии по целия свят представляват огромен тестов пазар.

„Това промени играта“, казва Прасад. „И послужи като катализатор за много централни банки.“ Регулаторите също имат притеснения относно защитата на потребителите. Stablecoin е толкова стабилен, колкото и мрежата от частни участници, които го управляват в мрежата. Ако нещо се обърка, притежателите му могат да се окажат с празни ръце. И тази перспектива притиска върху правителствата да измислят свои собствени алтернативи.

Въпреки че Фед проучва идеята за дигиталния долар поне от 2017 г., остават нерешени важни подробности каква роля ще играят частните институции. На Бахамските острови, единствената държава с дигитална валута на централната банка, на оторизираните финансови институции е разрешено да предлагат електронни портфейли за обработка на пясъчни долари, виртуалния аналог на бахамския долар. Ако вложителите клонят към виртуалния долар, банките ще трябва да намерят друг начин за финансиране на заемите си.

Защитниците на дигиталния долар предлагат възможност Фед да отпуска заеми на банки, за да могат и те на свой ред да ги отпускат. За да помогне на банките да запазят депозитите, правителството може също да определи таван за това колко дигитална валута могат да държат гражданите. На Бахамите сумата е ограничена до 8 000 долара.

Лев Менанд, съветник на финансовия министър в администрацията на Обама, предупреждава, че при подобни компромиси, приоритетът трябва да бъде предлагането на неограничен достъп до дигитална валута на централната банка или CBDC. Менанд, който  изнася лекции в Юридическия факултет на Колумбия, казва, че тъй като тази идея вероятно ще изисква приемането на законодателство, Конгресът е изправен пред важно решение: да създаде „стабилна дигитална валута на централната банка или имитиращ продукт, който да е в услуга на големите банки."