„Проект маяк“ – да осиновиш остров

от Калоян Желев. Зеленият мобилен полигон на гръцкото правителство и Volkswagen 

16:34 | 21 юли 2021
Обновен: 16:35 | 21 юли 2021
„Проект маяк“ – да осиновиш остров

Кога

Когато миналия ноември гръцкото правителство и Volkswagen Group обявиха подписването на меморандум за разбирателство по новаторския „Проект маяк“ за преобразуването на Астипалея (един от Додеканезките острови в Южна Егея) в лаборатория за зелената мобилност на бъдещето, двата екипа вече бяха прекарали няколко месеца в съвместна подготовка и избор на място.

Източниците от кабинета на премиера Мицотакис твърдят, че заслугата за концепцията и успешното привличане на Volkswagen е на заместник-външния министър, отговарящ за икономическата дипломация, Костас Франгоянис, но голямата цел на южните съседи е Гърция 2.0 – дълбоката обществено-икономическа трансформация, която една неотдавна практически фалирала страна смята да осъществи, водейки зелената революция, впрягайки в нея последните дигитални технологии. Стъпката е смела.

Какво

Проектът е фокусиран около изцяло нова, авангардна транспортна система с цифрова мобилна платформа, включваща изцяло електрическа услуга за споделено пътуване, предназначена да изведе настоящата скромна и  ограничена островна автобусна линия на ново равнище. Заедно с местни партньори част от традиционния бизнес за коли под наем ще се трансформира в инструмент за споделяне на превозни средства, допълващ автомобилите на Volkswagen с електрически скутери от Seat и електрически велосипеди.

Само от тази мярка се очаква значително намаляване на автомобилния им парк: общо около хилядата електрически превозни средства ще заменят настоящите 1 500 конвенционални, а на колелата на ID.3 и ID.4 и Seat MÓ „Фолксваген“ фактически превземат островния микротранспорт.

Тя обаче не е изолирана: бизнесът и комуналните услуги – полицията, спешните служби и публичния сектор – подлежат на сходна електрификация; Urban Mobility International ще имат грижата за дигиталната платформа на споделянето, а Volkswagen ще инсталират зарядните си станции Elli по целия остров, осигурявайки равномерно покритие с инфраструктура, която ще предлага общо около 230 частни и няколко обществени точки за зареждане.

За да придобие завършен вид, 5-годишният съвместен проект на стойност 20 млн. евро предвижда отварянето през 2023 г. на 3-мегаватов соларен парк, който ще покрива 100% от енергийните транспортни потребности и над половината от общите нужди на острова. До 2026-а зелената му енергийна система подлежи на разширяване, за да доставя над 80 процента от потреблението, с което настоящите дизел генератори ще влязат в историята.

Проектът няма да е завършен без научна част, чиято задача е да наблюдава и оценява в реално време островната трансформация, фокусирайки се върху местните жители и отношението им към процеса. Поема се от Университета в Стратклайд, Шотландия и гръцкия Егейски университет, а поредица проучвания ще изследват общите възгледи за електрическата мобилност и готовността за преминаване към електрическо превозно средство с помощта на по-задълбоченото разбиране на ключовите лостове и бариери пред трансформацията. Крайните резултати подлежат на публично оповестяване с цел ускоряване на прехода към електрическа мобилност в други региони.

Защо

Дотук добре, но защо Астипалея? Близо 100-те квадратни километра на живописния южноегейски остров приютяват население от около 1 300 души и посрещат около 72 000 туристи на година. Услугите на обществения транспорт се изчерпват с двата сезонни автобуса, покриващи малка площ от него, а енергийното търсене се обезпечава почти изцяло от генератори, работещи с фосилни горива. В предстоящите години островът се е устремил към пионерската роля в устойчивия туризъм и мобилност. Гърция пък подкрепя трансформацията в рамките на своя Национален енергиен и климатичен план.

Казано по друг начин, Астипалея предлага идеални условия за подобен проект, защото: островът започва от нулата и има потенциала да направи пълна трансформация на мобилността си. На второ място, предлага ясно дефинирана, затворена зона с подходящ климат, лишена от ограничаващи и неподлежащи на влияние фактори. Размерът му също е много уместен за подобни проекти по ефективно тестване на транспортните системи. И накрая, но не по важност, местните хора вярват в смисъла на идеята и я подкрепят от самото й начало.

Причината е проста: икономии. В момента бензинът, дизелът и газът, както и всичко останало, се доставят с кораби от континента. Пътят им от централното пристанище Пирея отнема десет часа и оскъпява живота на острова. Така астипалейци плащат средно с ¼ повече за бензин от хората на сушата, обстоятелство, което се отнася и за електроенергията. Независимо захранване тук би означавало големи икономии. Има и голям съпътстващ плюс: островът е един от малкото с подобен размер, разчитащи на собствено водоснабдяване от подземни източници и разположен в планината резервоар. Да не говорим за осъществяването на мечтата на мнозина местни по тихата наслада от залеза на терасата – необезпокоявани от моторен шум. 

Още нещо: гръцката държава се ангажира с поддръжка на инфраструктурата в общо състояние, предоставящо достатъчно данни за трафика и времето с цел обезпечаването на сигурна, цялостна транспортна среда, която в крайна сметка ще подготви идващата автономия, за която островът предстои да се превърне в тестово трасе.

От камбанарията на Volkswagen проектът изглежда също толкова привлекателен, тъй като ще послужи за фрагмент от плана им за стратегическа декарбонизация, поради което и инициативата се радва на категоричната подкрепа в независимия им Съвет за устойчиво развитие.

И накрая, един от членовете на Съвета – Марго Оге напомня думите на Аристотел, че в най-мрачните моменти трябва да се съсредоточим, за да видим светлината. Във Волфсбург гледат на проекта като демонстрационен за бъдещето на това, което днес наричаме чиста мобилност. Оттам и името – „Проект маяк“. Няма да сте далеч от истината, ако съзрете и зелена индулгенция, но целите се простират далеч отвъд: на него се гледа по-широко – като на модел за бърза енергийна трансформация в условия на тясно сътрудничество между правителства и компании.

Начало

То бе поставено на 4 ноември 2020 с подписването на меморандум за разбирателство и продължено на 2 юни с тържественото предаване на първите осем VW ID.4, сред които и първият в Гърция полицейски електромобил. Те ще обслужват също бреговата охрана, общинската и летищната администрации; инсталираните зарядни станции вече броят дузина, други 16 предстоят. На разположение за наемане и споделяне от местни и туристи ще е парк от 200 електромобила, а на церемонията по предаването развълнуваният Кириакос Мицотакис обяви в присъствието на главния изпълнителен директор на VW Херберт Дийс и допълнителни субсидии за покупка на електрически превозни средства и зарядни станции, стартиращи от края на юни, когато е началото и на продажбите им от основния вносител на „Фолксваген“ Kosmocar.

Нататък

Колкото напредничав и свежо да изглежда проектът, ако е концентрирана върху един-единствен малък остров, гръцката стъпка към устойчивата мобилност би била капка в морето. В сравнение с много други европейски страни (без България, разбира се), Гърция се движи бавно: броят на електромобилите е малък, зарядната им инфраструктура – минимална, а по мобилните алтернативи правителството им изглежда някак принципно разсеяно.

Изглежда, ала само на пръв поглед: зеленият експеримент в Астипалея е обречен да изиграе каталитична роля за повишаване коефициента на интелигентност на други егейски острови. Следващ в правителствения план е дългият едва 10 км и с население от 300 скалист Халки, на който французите от Citroen и Vinci Energie, заедно с гърците от Akuo Energy Greece, ще инсталират хибридна енергийна система, предприемайки сходни интервенции върху транспортната; в „умен“ не след дълго ще се преобрази и „островът на изгнаниците“ Ай Стратис.

Планирането е започнало и за Антикитера, а интерес към подобни проекти има в общностите на китния Алонисос, както и Касос, Сифнос, Китнос. Щафетата обаче за сега се носи от Тилос, където през 2018-а бе инсталирана първата в Гърция хибридна енергийна система, комбинираща възобновяемата енергия с батерии. 

Впечатление прави и големият инвестиционен интерес към островите: само до април в гръцкия енергиен регулаторен орган са подадени общо 268 хибридни енергийни проекта с общ капацитет около 1 GW.

„Астипалея ще е полигонът на зеления преход – енергийно автономен и изцяло захранван от природата. Красивият остров е централен стълб на този преход и съм изключително благодарен на местната общност за продължаващата им подкрепа на проекта.“

В думите на Мицотакис естествено има подобаваща момента емоция, а проектът е повече от положителен PR за „Фолксваген“, но концепцията за германското „осиновяване“ на остров повече от всичко напомня открита лекция по добре обмислено и координирано преобразуване на малка, фосилна общност в транспортно-енергийна екосистема на бъдещето.

На мястото на следващото българско правителство бих стегнал куфарите за Атина. Моментално.