Следващият китайски износ: инфлация

Фабричните цени растат и потребителите в чужбина ще трябва да плаща повече

13:28 | 23 юни 2021
Обновен: 13:28 | 23 юни 2021
Следващият китайски износ: инфлация

Фабриката на Брайънт Чан в Хейуан, китайската провинция Гуандун, предлага пистолети Nerf, таблети-играчка LeapPad и други джунджурии за големи американски марки, както и електроника, а също и приспособление, което улавя данни за ударите със стика за голф. Президентът на базираната в Хонконг Wynnewood Corp. Чан казва, че тази година цените на боите, винтовете, пружините, разтворителите, металите, батериите и опаковките са скочили с 15%. Цената на пластмасовия гранулат се е увеличила с близо 40%. „Казано по-просто, всичко е поскъпнало“, обобщава той. „Това увеличение е много по-рязко и в по-широк кръг от категории, отколкото обикновено се е случвало.“

За илюстрация Чан разглобява на части произвеждана от компанията ловна камера - устройство, използвано от ловци и фотографи на дивата природа. Електрониката, която съставлява 40% от производствените разходи, сега е с около 10% по-скъпа. Цената на опаковките, които представляват една десета от разходите, са се увеличили с 10%. И докато пластмасата представлява само 2% от производствените разходи, нарастването на цената на гранулата има осезаемо въздействие. Когато се съберат по-високите цени на вложените ресурси, камерата вече е с 6% по-скъпа за производство.

Китайските фабрики преживяват месеци на шок с растящи цени на суровините, борба за полупроводници и дори блокирането на Суецкия канал. Сега производителите започват да прехвърлят увеличените разходи за суровини към чуждестранните клиенти и така увеличават глобалния инфлационен натиск.

Индексът на производствените цени в Китай (PPI) се е покачил най-чувствително от 2017 г. насам през април, като цените на всичко - от стоки с висока себестойност като гориво и метали до компоненти като винтове и картон са се изстреляли нагоре. От другата страна на Тихия океан, в САЩ, цените на вносните стоки от Китай са се повишили с 1.8% през март в сравнение с преди една година, което е най-голямото увеличение за почти девет години.

Големите неизвестни са колко трайни ще се окажат тези по-високи разходи и каква част от ценовия натиск в Китай в крайна сметка ще достигне до световните потребители. След като бъдат преодолени смущенията във веригата за доставки заради пандемията от ковид-19 и настъпи корекция в пандемично понижените цени през миналата година, инфлацията би могла да се намали.

Рязкото разминаване цените на суровините и производствените цени за китайските производители показва, че разходите все още не са стигнали пределни стойности. Цените на суровините са се повишили с 15.2% през април в сравнение с преди една година, сочи последният доклад на ИЦП (Индекс на производствените цени), което е повече от 5.4% увеличение за произведените стоки. Официалният производствен индекс на мениджърите за покупки за м. април също показва, че цените на вложените материали се движат много по-активно от цените на готовата продукция.

Производителите търсят алтернативни решения и икономии на разходи, за да се избегне повишаването на цените, според Кристофър Це, главен изпълнителен директор на Musical Electronics Ltd., базирана в Хонконг компания за производство на блутут високоговорители и домашни стерео-системи за американския пазар, както и други продукти. „В крайна сметка, щом нямаме избор, значи наистина нямаме избор“, твърди той. „Но ще опитаме всичко, за да съкратим разходите, вместо да товарим твърде много нашите клиенти.“

По-високите цени биха имали отзвук чак до щандовете на магазините в САЩ. Според проучвания на Standard Chartered показват, че съотношението между ИПЦ на Китай и потребителските цени в САЩ е достигнало 0,61 през последните години (максималното възможно съотношение е 1). Тази взаимовръзка изглежда отново е вярна, въпреки че колебанията в обменния курс и други променливи могат да повлияят на ценовия скок.

Други страни производствени гиганти, вкл. САЩ, Германия и Южна Корея също страдат от по-високите разходи. Индексът Bloomberg Commodity Spot, който проследява световните цени за 23 суровини, се е покачил този месец до най-високата си точка от 2011 г.; което означава с повече от 70%, след като стигна четиригодишното си дъно през март миналата година.

Като знак за засиленото търсене на китайски стоки в момента, износът на страната се е покачил с 32.3% в доларово изражение през април спрямо предишната година. На базата на двугодишен среден растеж, който неутрализира изкривяването на базовия ефект, растежът на износа е бил с 16.8%, по-висок от нивата преди пандемията. Ето защо икономистите твърдят, че комбинацията от покачващи се цени и по-голямо търсене предвещава период и на по-висока инфлация.

Уилсън Лам, чиито фабрики в Шънджън произвеждат опаковки за световни козметични и парфюмерийни марки и метални капачки и други аксесоари за бутилки за уиски и коняк, смята, че е неизбежно част от увеличението на разходите да се наложи да бъде прехвърлено върху клиентите му в Европа. „Не мисля, че можем да поемем всички тези увеличения на разходите“, казва Лам, директор на Chi Kwong (Luen Kwong) Metal Products & Electroplate Factory Ltd. „Въпрос на време е да ги предадем и на нашите клиенти.” - Енда Кърън