Да се бориш със системата на Федералния резерв

Уол Стрийт иска по-ниски нива. Пауъл все още казва „не“.

09:00 | 30 март 2023
Обновен: 16:24 | 30 март 2023
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

От Катрин Грийфилд и Лиз Капо МакКормик

Имаше време не много отдавна, когато търговците залагаха, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти на срещата си за политика на 1 февруари. Това беше през лятото, когато един от онези периодични пристъпи на еуфория обхващаше пазарите, тъй като познавачите бяха решили, че инфлацията бързо щеше да утихне и да проправи пътя за Федералния резерв да премести фокуса си към подпомагане на растежа.

Това не се получи, разбира се. Вместо това комитетът за определяне на лихвените проценти на централната банка повиши бенчмарка с една четвърт пункт, осмо поредно увеличение от март, но и най-малкото.

Търговците бяха принудени да капитулират преди месеци и отложиха призивите си за намаляване на лихвите най-рано до юли. И все пак, голяма част от същата тази добра атмосфера на инфлация, която е на път да се стопи, завладя пазарите отново, предизвиквайки рязко покачване на акциите през новата година, корпоративните облигации и криптовалутите. Дори монетите, свързани с опозорения магнат Сам Банкман-Фрайд, скочиха.

За някои наблюдатели има неприятното усещане, че гледат филм, който се върти в безкраен цикъл, докато инвеститорите задъхано повишават цените на активите в очакване на обрат в политиката на Фед, само за да бъдат смазани, когато председателят Джеръм „Джей“ Пауъл и неговите лейтенанти им напомнят, че е твърде рано да се обявява, че инфлацията е победена. Миналата година беше жестока за инвеститорите от всякакъв вид и тези, които залагат много на краткотрайни отскоци, в много случаи са изгорени най-зле от всички.

„Прекарах достатъчно време на Уолстрийт, за да знам, че те са културно, институционално и оптимистично настроени“, каза наскоро пред New York Times Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв на Минеаполис и бивш инвестиционен банкер и търговец. Той имаше предупреждение и за инвеститорите: ако се съмняват в решимостта на централната банка да свърши правилно работата с инфлацията, дори с цената на това да остави милиони американци без работа, те грешат. „Те ще загубят играта на уплах, мога да ви кажа това“, каза той.

Предупредителните думи на Кашкари подчертават ключов момент за последното рали: това не помага на Фед да потуши инфлацията. По-високите цени на акциите и облигациите правят милиони американци по-богати, като същевременно улесняват компаниите да набират свеж капитал, който могат да похарчат за фабрики и оборудване и нови служители. Това може би е страхотно в нормални времена, но когато инфлацията все още е враг номер 1, на всичко, което би могло да предизвика допълнително търсене в икономиката и допълнително да повиши цените, се гледа с недоволство в залите на централната банка.

„Федералният резерв се бори с пазар, който не им вярва, и затова мисля, че трябва да мислите за резерва като за изпълнител“, каза Джейсън Брейди, президент и главен изпълнителен директор на Thornburg Investment Management, в интервю на 25 януари по телевизия Bloomberg. С други думи, очаквайте по-твърда реторика за борба с инфлацията от Пауъл и другите членове на комитета за определяне на лихвените проценти. „Това, което казват, е това, което трябва да кажат“.

Възможно е този път оптимизмът на търговските етажи да се окаже оправдан и януарското рали да се окаже началото на големия, широк пазарен отскок, който Уолстрийт толкова отчаяно желае.

Биковете посочват многократно едно нещо: инфлацията най-накрая, милостиво, започна да намалява. Индексът на потребителските цени се повиши на годишна база от 6,5% през декември, спад от най-високите 9,1% миналата година. Освен това има нарастващи признаци, че предстоят по-нататъшни спадове.

Пазарът е „ценообразуване в намаления на лихвите, той вече вижда прехвърляне на данните“, каза Келси Беро, портфолио мениджър с фиксиран доход на JPMorgan Asset Management, по Bloomberg Television на 25 януари. „Така че Федералният резерв ще продължи да се опитва да комуникираме по-високо за по-дълго време, но пазарът вече го разглежда.”

И Федералният резерв, и Уолстрийт бяха заслепени от скока на инфлацията въпреки всички предупредителни знаци, които подхранваната от стимулите икономика показваше в първите дни на пандемията. Тъй като цените започнаха да скачат през 2021 г., Пауъл позорно продължаваше да настоява, че това е „преходен“ момент, който вероятно ще избледнее от само себе си, тъй като предизвиканите от пандемията спънки във веригата за доставки се подредят сами – аргумент, на който инвеститорите бяха твърде щастливи да повярват. В началото на лятото на същата година те се обзалагаха, че Федералният резерв само ще повиши референтната си лихва само с един отметка по-високо през цялата 2022 г., довеждайки я до около 0,4%.

След това, когато Пауъл и компанията разбраха, че грешат и започнаха трескаво да повишават лихвените проценти, инвеститорите постоянно подценяваха желанието си да нанесат болка на икономиката и пазарите. Това разкри основен недостатък в колективното мислене на Уолстрийт. Още от края на 80-те години на миналия век търговците са били научени, че Федералният резерв е винаги там, за да подкрепи финансовите пазари, когато нещата станат опасни. Това ще отмени плановете за повишаване на лихвите или може би дори ще започне да ги намалява. Те го нарекоха „Fed put“ и това беше добра (и много печеливша) аксиома за търгуване през всички онези десетилетия, когато инфлацията беше кротка. Когато тази ера внезапно и неочаквано приключи, трябва да има и сляпа вяра във Федералният резерв. Но то продължи да живее.

В края на миналата пролет, когато пазарите замираха, търговците започнаха да се обзалагат, че Федералният резерв ще натисне спирачките на повишенията на лихвените проценти, поне временно, през есента. След това, няколко месеца по-късно, те решиха, че централната банка ще вземе референтна лихва не по-висока от 3,4%. Вече е над 4% - последното увеличение го отведе в диапазона от 4-50% до 4-75% - и на пресконференция след обявяването на промяната Пауъл каза, че текущите увеличения биха били подходящи.

Търговията с договори за деривати показва, че пазарите очакват процентът да достигне връх от около 4-9% до май или юни, след което да падне под 4-5% до срещата през декември, като през 2024 г. се очакват допълнителни намаления. За разлика от това, Последните прогнози на Федералния резерв показват, че 17 от 19 длъжностни лица предвиждат лихви над 5% за цялата 2023 г., като двама от тях са над 5,5%.

Някои ветерани на пазара на облигации не вярват. „Няма начин Федералния резерв да стигне до 5%“, заяви Джефри Гундлах, главен инвестиционен директор в DoubleLine Capital, в скорошен туит.

Това звучи много като казаното за 3% и след това за 4%, но Гундлах изглежда даде глас на много разочаровани инвеститори. Няколко дни след туита той каза на аудитория в уебкаст, че „над 40 години опит във финансите силно препоръчва на инвеститорите да гледат какво казва пазарът вместо това, което казва Федералния резерв“. Повече от половината от инвеститорите, които отговориха на проучване на Bloomberg MLIV Pulse от 29 януари, казаха, че са съгласни с него.

Имаше моменти в близката история, когато пазарът наистина побеждаваше, като например когато трейдърите се обзалагаха, че цикълът на повишаване на лихвените проценти на Фед, който започна в края на 2015 г., ще приключи по-рано, отколкото представителите посочиха.

Сега обаче моментът е съвсем различен.

Барбара Ан Бърнард, основателят на Wincrest Capital, хедж фонд базиран в Насау, Бахамите, разглежда настоящите обстоятелства, включително целия допълнителен инфлационен натиск, който задаващото се икономическо възстановяване в Китай ще създаде, и не вижда много причини да вярва, че пазарът най-накрая отново се оправи. През 2021 г. Бърнард беше част от малкото малцинство скептици, които не се поддадоха на аргумента за преходната инфлация. (Тогава тя го нарече „глупости“.)

„Пазарът се бори с Федералния резерв“, казва тя, „и аз мисля, че резервът ще спечели.“ 

В РЕЗЮМЕ Данните, показващи, че инфлацията намалява, карат пазарите да залагат, че обръщането на Федералния резерв е неизбежно. Този оптимизъм поддържа финансовите условия по-хлабави, отколкото служителите на централната банка биха искали.