Това ли е краят на Крипто

Фалитът на FTX нанесе унищожителен удар върху пророците на дигиталните пари, но си струва да си припомним основния потенциал на технологията

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Толкова интересни и турбулентни събития за такъв кратък период от време трудно бихме открили в друга индустрия. Крипто-обществото само десетина години видя няколко възхода и падения, малки гаражи се превърнаха в мулти-милиардни компании и след това...пак в гаражни компании. Много хора забогатяха и още толкова обедняха.

С развитието на цялата индустрия се развиха много други услуги, бяха привлечени десетки хиляди специалисти от традиционните финанси, юристи, трейдъри. Колкото повече индустрията се развиваше – толкова повече регулаторите от САЩ до Япония и от Европа до Южна Африка се оглеждаха в този бизнес и се чудеха как и кога да го облекат в регулаторна рамка. Е, както в много други подобни индустрии и тук регулаторът действа ретроактивно. Вместо вече да вкара индустрията в нормални и логични рамки, да следи за адекватното управление на компаниите, които от своя страна управляват и/или работят с пари на обикновени инвеститори и спекуланти, регулаторът (и то не във всички държави и региони) плахо започна да изисква определени регистрации и правила. И докато тече дебат колко строго и как да се регулират крипто компаниите, само за няколко месеца водещи световни компании с милиарди долари събран капитал фалираха. Фалира и втората по големина в света крипто борса FTX – еднорог-стартъп, оценяван на $32 млрд. и лидер по услуги, иновации, технологии и продукти.

Тези последни 4-5 месеца на фалити и ликвидни затруднения на редица компании и като допълнение сложната икономическа ситуация в света, налагаща и промяна на политиката на централните банки на чело с Федералния Резерв и Европейката Централна Банка, сериозно разклати цената на крипто валутите. Разклатено бе и доверието на инвеститори и трейдъри и съвсем разбираемо. Дори последните дни въпросът по скоро е кой ще е следващият фалирал, а не дали ще има още фалирали компании.

В краткосрочен план всички тези фактори и събития се отразяват негативно върху  крипто сектора: свиват се обемите, намалява ликвидността, излизат от пазара големите играчи, изправени пред неизвестни отколкото пред реални възможности. Но ако погледнем малко по дългосрочно – може би ще открием много позитиви. В стремежа си да задържат и/или да увеличат клиентите си, компаниите станаха рязко (и надявам се за дълго) прозрачни, самодисциплинирани и саморегулирани. Наблюдава се желание да се работи по правилния начин, а не на всяка цена. Впрочем сериозно подхождащите компании от години инвестират не само в изкарващи пари технологии, а в технологии предпазващи бизнеса по време на форсмажорни обстоятелства, управление на риска и внимателно подхождане към всяка нова пазарна ситуация и възможност.

И на въпроса как можем да попаднем на сериозна и загрижена за клиентите си крипто компания, където парите са ни на сигурно място, отговора е много лесен – ако целите на потенциалния ни бизнес партньор са единствено и само увеличаване на приходите и над 80% от екипа е свързан с продажбите и бизнес развитието – определено има достатъчно поводи за размисъл. От друга страна – стабилните компании са здраво стъпили на земята и гледат дългосрочно. Имат план за развитие в следващите 5-10 години, а не само за няколко месеца. Работят усилено за доверието на клиентите си, всеки ден доказват правилното си развитие и търсят проактивно работа и комуникация с местния регулатор.

Като се замисля, много скоро всички тези добри практики ще се превърнат в задължителни. След фалита на FTX и последната капка съмнение има ли нужда бизнесът от регулация изчезна. Правилата са задължителни, правилата са важни и правилата са необходими. И няма по подходящ момент от сега. От една страна всички търгуващи, инвестиращи и държащи крипто активи да са спокойни за техните пари и веднъж за винаги да спре това съмнение и страх от изчезване на пари, а от друга самите компании да бъдат защитени и да имат шанс за по-дългосрочно съществуване и развитие.

Заслужава си да отбележим два сериозни недостатъка при подобно развитие: услугата се оскъпява и всички текущи и бъдещи разходи, които се генерират за обезпечаване и спазване на всички регулаторни норми, за управление на счетоводните книги адекватно и менажиране на всички рискове, възникващи около подобна организация, трябва да бъдат покрити и това основно може да стане, чрез цената на услугата която се предлага. Вторият минус е консолидацията. За жалост в силно регулирана среда, ще е трудно да се появяват нови стартъпи и малки компании искащи и мечтаейки си да се борят с големите. Разходите ще са прекалено големи и това ще затруднява всяко ново начинание в сферата, а намаляването на конкуренцията обикновено води до влошаване на услугата и отново потърпевши ще са крайните клиенти.

Като заключение спокойно можем да останем оптимисти за крипто индустрията, за крипто валутите и за всичко свързано с тях. Има и ще има още сътресения на цените, ще има още фирми, които няма да могат да се справят с конкуренцията и динамичните пазарни условия, но пък средата ще става все по-сигурна, обезпечена и регулирана. Ще има много възможности както за нови финтех компании  така и за трейдъри и инвеститори. Ще можем малко по-спокойно да инвестираме парите си, да търгуваме и да се фокусираме върху анализиране на пазара.