Колко наистина струва криптото?

Истинската стойност на пазара не е това, което привържениците ѝ предполагат, но и не е и за подигравка

09:00 | 30 септември 2022
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Oт Вилдана Хайрич

Изчезнаха 2 трилиона долара. Или поне така казват. Все още разкриващата се крипто зима, която срина цяла блокчейн система, голям хедж фонд, двама крипто кредитори и незнаен брой търговски инвеститори, доведе до спад на общата пазарна капитализация на крипто до около 1 трилион долара, от приблизително 3 трилиона долара в пика си през ноември.

Виждането на това число ме накара да се зачудя дали пазарната капитализация – което е броя токени, умножен по своята последна цена – е добър начин да се измери цялостния размер на индустрията. Също, като се има предвид широкия брой монети, които просто изчезнаха и това, че много проекти създадоха безполезни токени, може ли пазарната капитализация наистина да ни каже нещо за икономическата стойност на крипто?

В центъра на главоблъсканицата за пазарната капитализация е това, че някои потребители продават крипто активи на себе си отново и отново – това се нарича „пране на търговия“ – създаване на илюзия, че парите се въртят и предметите струват повече, отколкото всъщност струват. Мелания Тръмп направи новини по-рано тази година, когато беше съобщено, че печелившата оферта за нейния първи незаменим токен или NFT, снимка на нея, облечена в бял костюм по време на държавно посещение във Франция през 2018 г., изглежда идва от собствената бивша първа дама крипто портфейл.

Колко от тези 3 трилиона долара на върха на крипто миналата година бяха всъщност... пари? Възможно ли е последният крипто бум да не е случил изобщо? Въпросът колко голяма стана екосистемата има значение поради редица причини, не на последно място от които е, че много инвеститори на дребно се хвърлиха в крипто, мислейки, че трябва да е безопасно, тъй като толкова много други са спечелили пари по този начин.

Сега не изглежда толкова безопасна. Известната крипто платформа Coinbase Global Inc. е обект на разследване от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ за предлагане на токен, които регулаторът счита за нерегистрирани ценни книжа. Компанията също обяви съкращения, сред които са BlockFi, Crypto.com и Gemini Trust. Остават много неотговорени въпроси за банкрутите на Celsius Network LLC, платформа за крипто кредитиране и Voyager Digital Ltd., платформа за крипто посредничество. И всичко се случва докато Bitcoin, най-голямата крипто валута пада до 21,500 долара от 69,000 долара през ноември. Къде отидоха всички тези пари?

Реших да задълбая. Първата стъпка беше да разбера как хората влизат в крипто сферата. Проучване на Федералния резерв показва, че 12% от възрастните американци са притежавали крипто през 2021 г.. Анкета на Изследователски център Pew, проведена през септември 2021 г., постави цифрата малко по-високо, като установи, че около 16% от американците са инвестирали, търгували или по някакъв начин са използвали цифрови активи. Това са около 53 милиона човека – не е никак малко.

Парите определено потекоха към дигиталните активи по време на големия им възход по време на годините пандемия. Уебсайтът CoinMarketCap показва, че обемът на ежедневното търгуване е бил на върха от 455 милиарда долара през февруари 2021 г. сред различни крипто борси и пада на близо 70 милиарда долара днес. Не е като цялото нещо да е направено от горещ въздух.

СКЕПТИКЪТ

И все пак горещият въздух беше главната тема в разговора ми с Дейвид Джерард, изявен крипто скептик, който, заедно с Ейми Кастор са писали за спукването на крипто балона. Той има силни убеждения относно тази цифра от 3 трилиона долара пазарна капитализация. „Това са буквално само измислени числа на BS“, казва той веднага. „Всички те са просто лъжи, маркетинг за крипто. Големите числа правят заглавия.“ Големият проблем, казва той, е, че на системата ѝ свършиха новите инвеститори. Не е схема Понци, но работи като такава, защото на ранните инвеститори може да им се плати само с пари от по-късни инвеститори. И тъй като размерът на пазара в долари и броят на участниците са малки, добавя той, е по-лесно да се манипулира – и има много манипулации.

Джерард казва, че много Bitcoin копачи са си натрупали прясно изкопани токени миналата година. Може да не успеят да разтоварят купчината монети, дори и да искат, казва той, защото пазарът е много неликвиден: „По-малък е, отколкото си мислите.“

За по-вярна и по-детайлна информация за крипто размера, Джерард предлага да погледнем притока на пари към и от борсите. За това ще е нужно да имаме достъп до данни от борсите, а повечето не ги споделят с охота. Джерард казва, че сумирането на целия ливъридж, включен в търговията с криптовалута, ще даде усещане за това колко е надут основният пазар. Запазете тази мисъл засега.

ИКОНОМИСТЪТ

Ако искате по-конкретни числа, доклад от Федералната резервна банка на Кливлънд изглежда, че може би съдържа някои следи. Двама икономиста провериха как инвеститори на дребно харчат чековете си от крипто. „Много по-трудно е да се определи количествено пазарната стойност толкова точно, колкото би било за акции или облигации“, казва един от авторите, Ананта Дивакаруни, която преподава финансови технологии в Университета на Берген в Норвегия. „Информацията за купувача и продавача е абсолютно недостъпна.“

Съавторът на Дивакаруни, Питър Цимерман, икономист от Федералната резервна банка на Кливлънд предлага да се разгледат мерки, които показват средната цена, на която биткойнът е търгуван, а не цената, на която е продадена последната монета. (Той не е единственият, който препоръчва това.) Цимерман отбелязва, че средната цена е добра мярка за пазари, които не са ликвидни, както често е и при крипто.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯТ

Също така се консултирах с Ноел Ачесън, ръководител на пазарни прозрения в крипто кредитора Genesis Global Trading Inc. Ачесън, която има диплома по приложна математика и икономика от Браун, казва, че смята, че пазарната капитализация всъщност може да бъде приличен начин за измерване на стойността на крипто. Около 90% от цифрата отразява първите 20 монети по пазарна капитализация, обяснява тя. Понякога дори изключват пасивни монети или токени, които не са били докосвани повече от пет години и се предполага, че са изгубени. „Така че бих казала, че пазарната капитализация е интересен начин да се определи стойността на крипто екосистемата, заради това, което представляват самите токени“, казва тя. „Спекулация има и може да се твърди, че спекулациите са една от легитимните употреби на крипто.“

Друг начин да го разгледаме, казва Ачесън, е да сравним мярката за „свободно плаващо предлагане“, като използваме цифри, предоставени от Coin Metrics, компания, която проследява крипто данни в реално време с циркулиращо предлагане. Свободно плаващото предлагане показва броя монети в употреба, но премахва тези, които се притежават от фондации, групите с нестопанска цел, посветени на подкрепата на блокчейн, и пасивното предлагане. Числата на Coin Metrics – които не са идеални, тъй като не включват Solana и няколко други основни токена – показват, че пазарната капитализация въз основа на циркулиращото предлагане на 8 от 10-те най-добри токена е 787 милиарда долара. А пазарната капитализация, базирана на свободно плаващото предлагане, е около 80% от тази пазарна капитализация на текущото предлагане, или около 630 милиарда долара. Сега стигаме до някъде.

Следващият изследовател в списъка ми е Джеймс Малкълм, ръководител на отдела за валутни и крипто изследвания в UBS Investment Bank. Той ми каза да гледам реализираната стойност – цените, които монетите действително са стигнали в най-скорошната си транзакция – вместо пазарната стойност, която предполага, че всяка монета ще се търгува днес на настоящата цена, показана от борсата. „Поради намаляването на задлъжнялостта, цените паднаха до повече или по-малко средната цена на реализираната стойност“, казва Малкълм от дома си извън Лондон, отразявайки гледната точка на Джерард относно ливъриджа, който изкривява стойността на пазарната капитализация. „Така че сега има много малка разлика между пазарната стойност и реализираната стойност“ – което означава, че днешната пазарна капитализация от около $1 трилион е доста добра представа за това колко голям е крипто пазарът в действителност. Това може да звучи като много, добавя той, но „това е особено малко“ в сравнение с всеки друг конвенционален пазар. Малкълм казва, че един полезен начин за разглеждане на пазара е чрез това, което е известно като MVRV или съотношението на пазарната стойност към реализираната стойност. MVRV разкрива колко пенлив е пазарът. И за щастие има изследовател, който го проследява.

МАШИНИ ЗА ОБРАБОТКА НА ДАННИ

Джеймс Чек от Glassnode, доставчик на крипто данни, е добре познат сред ексцентриците, които живеят, за да преследват Bitcoin диаграми с всякаки данни как токенът се държи или кой печели и кой губи по време на спадовете. Като бивш строителен инженер, Чек е мъжът зад безброй езотерични изчисления, като съотношението RVT или MRGO (не питайте) и заради това, понякога бива споменаван в някои истории за крипто. За да разбере броя хора, които участват в екосистемата, Чек проследява мярка, наречена обекти. Един човек може да ползва множество адреси, така че Glassnode ги обединява заедно в обекти – уникални потребители – за да са по-точни данните. Bitcoin има около 300 000 уникални обекта на ден, спаднали от около 400 000 през февруари, 2021 г., казва той. Колкото до пазарната стойност, той също ми каза да погледна MVRV, което стигна връх от 3.2 през ноември, което означава, че пазарната стойност е била много по-голяма, отколкото реализираната стойност.

Така че, ако пазарната капитализация е била почти 3 трилиона долара в пика си, разделяйки това на 3.2 е равно на около 875 милиарда долара, което грубо се доближава до днешната пазарна капитализация от $1 трилион. „Никога няма да бъде перфектно, но ви показва спекулативната премия над реалната базова стойност на крипто“, казва Чек.

875 милиарда долара много ли са? „За един човек 875 милиарда долара са много, за компания  са много“, казва Чек. „За актив, който има потенциала да узурпира златото и вероятно да го изпревари, е нищо.“

Филип Градуел, главен икономист в Chainalysis Inc., блокчейн платформа за данни, казва, че има две основни идеи, които да се вземат предвид. Първо, възможно е да се види кога Bitcoin или друга крипто валута влиза в портфейл, където са събрани токени. Второ, възможно е да се види цената на пазара, когато го направи. Това ни дава реализираната стойност на всеки един притежател на крипто. Той смята, че около 411 милиарда долара са платили инвеститорите и фирмите за биткойните, които притежават в момента, докато реализираната стойност на всички криптовалути е 841 милиарда долара. Въпреки че бледнее пред пазарната капитализация на Apple Inc. от 2,7 трилиона долара, „не мисля, че е малко число“, казва Градуел. „В известен смисъл това е удивително създаване на богатство – голям трансфер на богатство от хора, които са създали тези активи до тези, които искат да ги купят.“

Е, какво научихме? Един голям урок е, че пазарната капитализация в действителност не е много добро мерило за икономическата стойност на крипто – и дори може изкуствено да надуе общия размер. Докато пазарната стойност се е свила от 3 трилиона долара до около 1 трилион, „истинската“ или реализираната стойност на крипто се задържа стабилно в тясна лента. Това е, защото пазарната капитализация отразява всички неща, които могат да увеличат празнословието, като ливъридж, измиващи сделки, манипулация, пасивни монети и монети, които никога не са влизали в обращение. Като махнем всичко това, стойността на крипто е била забележително стабилна през всичките колебания. Какво би бутнало крипто  по-високо? С една дума, ликвидност: повече хора инвестират в крипто като запас от стойност, вместо просто да се опитват да повишат цената на любимия си токен.