Нефт по $100 ще предизвика хаос

Суровият петрол е с рекордни цени от десетилетие и бизнесът бърза да прехвърли разходите си

17:00 | 25 февруари 2022
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Айзък Лариан, създателят на ЕмДжиЕй Ентъртейнмънт, си мислел, че е устоял на най-лошото миналогодишно цунами от разходи, свързани с проблеми във веригата за доставки и недостиг на работна ръка. Но сега производителят на куклите Братз, Л.О.Л Изненада! и детските играчки с марка Литъл Тойз се подготвя за втора вълна на унищожаване на печалбата: петрол за 100 долара за барел. "Това е просто катастрофа", казва Лариан, който подобно на много други производители на играчки има разходи за материали, тясно свързани с цената на петрола и природния газ. "Нищо не мога да направя“.

Анализаторите смятат, че цената на суровия петрол скоро ще надхвърли стогодишен рекорд, а цените може да скочат и до $150, ако напрежението между Русия и Украйна ескалира и предизвика шок в предлагането, твърдят в доклад икономистите на JPMorgan Chase & Co. Джоузеф Луптън и Брус Касман. Инфлационната игра на компаниите сега е да успеят да прехвърлят увеличението в разходите си колкото се може повече и по-бързо към клиентите. Но откакто пандемията се появи, това не е толкова лесно.

Недостигът на работна ръка доведе до увеличаване на заплатите, а потокът от вносни стоки задръсти веригата за доставки, увеличавайки транспортните разходи и създавайки недостиг на стоки, който стимулира ценообразуването. Сега компаниите и потребителите са свидетели на още по-голям натиск върху разходите, тъй като петролът и природният газ достигнаха най-високите си нива от 2014 насам, а всички индикатори сочат, че предстоят още по-високи цени на енергията.

Маржът на печалбата на ЕмДжиЕй е намалял с 5% през 2021 и ще намалее още повече заради по-високите цени на енергията, казва Лариан, който основава компанията си през 1979 г. и я превръща в най-големия частен производител на играчки в Америка. Според него транспортните тарифи и разходите за пластмасови смоли ще се повишат отново тази година - лоша новина за играчки като Кош за покупки „Удобно Купе“ на ЕмДжиЕй: емблематичната кола с форма на балон, която малчуганите задвижват с крачета, е 80% пластмаса. Още по-лошо е, че покупателната способност на потребителите ще бъде намалена, тъй като те ще плащат повече за зареждане на резервоарите и отопление на домовете си. "Имаме работа с потребител, който е разпънат на кръст и ще дойде момент, когато гъвкавите цени ще си кажат думата“, казва Лариан. "Ако една кукла за $10 изведнъж стане $25, ще има хора, които няма да могат да си позволят да си я купят."

Суровият петрол скочи до над $90 за барел, което е с 60% повече от средната цена през 2019, преди ковида-пандемията да предизвика големи пазарни дисбаланси. А според банките на Уолстрийт цената на петрола може да се повиши с още 30% или повече.

Страните производителки на петрол бавно възстановяват мощностите, които бяха затворени в разгара на пандемията. Акционерите на американските сондажни компании, включително Ексон и Шеврон не подкрепиха големи инвестиции за увеличаване на капацитета. Тези компании също така виждат как администрацията на Байдън измества фокуса към зелената енергия и отдалечаването от изкопаемите горива, които те произвеждат. Широкомащабното въвеждане на електромобилите може да отнеме голяма част от бизнеса на петролните производители, което ще ги принуди да се въздържат от нови сондажи за увеличаване на капацитета, казва Филип Орландо, главен пазарен стратег във Федерейтид Глоубъл Инвестмънт Мениджмънт.

Орландо и екипът му съзряха първите облаци, образуващи се над цената на петрола прогнозираха двойно поскъпване още през октомври 2020, когато тя се срина до най-ниската си стойност от $35 за барел. По-късно те коригираха прогнозата си, след като търсенето на суров петрол се възстанови по-бързо от очакваното.

Има компании, които се справят добре при високите цени на петрола: производителите на енергия и индустриалните компании, които снабдяват сондажните компании. За други предприятия всичко е свързано със защита на крайните резултати, казва Орландо. Производителите, търговците на дребно, компаниите за пакетирани стоки и пътническите превозвачи трябва да намерят начини да прехвърлят разходите за енергия върху клиентите, които вече са изложени на ценови шок. "Те просто се опитват да възстановят допълнителните разходи за заплати, транспорт и суровини", казва Орландо. "Но и те имат право на печалба."

На пръв поглед изглежда, че транспортните компании, железниците, куриерските фирми и морските превозвачи са сред най-засегнатите от по-високите цени на петрола. Но много от тези предприятия отдавна са укротили нестабилността на цените на суровия петрол, като са въвели такси за гориво, които автоматично прехвърлят колебанията в разходите на своите клиенти.

Юнайтид Парсъл Сървисиз (ЮПиЕс) отбеляза рекордна печалба през 2021, въпреки че горивото и трудът са двата ни най-големи разходи, казва главният финансов директор Брайън Нюман. Компанията има договори с профсъюзите, които поддържат разходите за труд стабилни. При горивата компанията коригира надценката всяка седмица, за да отрази увеличението или намалението на цените на бензина и дизела.

През последните две години ЮПиЕс повиши агресивно цените, включително на пратките на Амазон. Гигантът в електронната търговия, който миналата година е платил на ЮПИЕС около $11,4 млрд. за доставка на пратките си, повиши по-рано този месец цената на годишното си членство в Прайм с $20 – до общо $139. "На практика имаме горивни надбавки по целия свят във всички аспекти на бизнеса", казва Нюман. "Това е дългогодишна стандартна практика с нашите клиенти - международни и вътрешни – като им казваме: "Горивото мърда, така че ви по прехвърляме“.

Юнинъ Пасифик Корп. - най-голямата публично търгувана железопътна компания, отбеляза рекордна печалба миналата година и само през четвъртото тримесечие прехвърли върху клиентите си около $336 млн. като надценка за горивото. А Маерск, базираният в Дания морски превозвач, отчете печалба за 2021 в размер на $18 млрд. , в сравнение с $5009 млн. а през 2019, след като повиши цените и прехвърли разходите за гориво на клиентите си.

За компаниите, които по-трудно могат да накарат клиентите да поемат увеличението в цените на горивата, включително авиокомпаниите и круизните линии, хеджирането е по-рисков начин за управление колебанията в цената на петрола. Финансовите инструменти, които фиксират бъдеща цена, са скъпи и се изплащат само, ако петролът надхвърли определено ниво. А това евентуално решение може да се превърне в по-голям проблем, ако петролът спадне под фиксираната цена.

Американската авиоиндустрия отбелязва слаби резултати в хеджирането на разходите си за гориво и всички големи превозвачи, с изключение на Аляска Еър Груп и Саутуест Еърлайнс са се отказали от тази практика, казва Нат Пийпър, старши вицепрезидент за флота, финансите и съюзите в Аляска Еър. „Хеджирането прилича повече на застраховка срещу бедствия, отколкото на решение на проблема с нарастващите цени на петрола“, казва Пийпър. "Ние не се занимаваме с това, за да печелим пари. Не получавам бонус, ако хеджираме успешно", казва той. "Не можеш да го управляваш напълно, но поне поставяш някакви бариери пред цената на петрола".

Аляска Еър хеджира около половината от потреблението си на гориво. От 2015 насам програмата е на печалба, отчасти благодарение на миналогодишните хеджирания, които спестиха на компанията $60 млн. Тази година авиокомпанията е хеджирала 42% от потреблението си на гориво при цена от $72 за барел и вероятно ще надмине миналогодишните печалби. Но дори и хеджирането да е на печалба, то покрива само част от разходите за гориво, казва Пийпер. Ето защо авиокомпаниите винаги предпочитат по-ниски цени на суровия петрол.

Не само големите корпорации са притиснати. Маржът на печалбата на Томпсън Пластикс Инк. която формова пластмасови смоли в части за автомобили, косачки за трева и високопроходими превозни средства, е спаднал до 5 % в сравнение с периода отпреди пандемията. Скокът на петрола повиши разходите за превоз, а увеличението на природния газ през миналата година вече беше довело до повишаване на цените на пластмасовите смоли, казва Стив Дайър, ГИД на компанията, в която работят около 250 души и чиито годишни продажби възлизат на $70 млн. Той смята, че тези разходи ще нараснат още повече заедно със суровия петрол през тази година.

Пластмасовите смоли, произвеждани от течен природен газ, са скочили до $2/кг от около 80 цента преди пандемията, казва Дайър. Когато общата инфлация се колебаеше около 2%, Томпсън можеше да поеме по-високите разходи чрез повишаване на производителността. Но природният газ се е увеличил повече от два пъти, до $4,25 за милион британски термични единици на 8 февруари, от най-ниското ниво от $2,07 през 2019. Сега всички свободно прехвърлят разходите за гориво върху клиентите, а компанията е заклещена между доставчиците си на суровини и производителите, на които продава пластмасови части. "Никой няма да се измъкне жив", казва Дайър. "Честно казано, ценообразуването, което прилагаме, е свързано с оцеляването."

Дори работниците на Дайър трябва да се приспособят към поскъпването на петрола. Компанията предлага на служителите си четиридневна работна седмица по 10 часа, за да намали разходите им за пътуване до завода в Томсън, щат Джорджия. "Ние привличаме работна сила от шест общини и когато имаме работници, които шофират 50 до 80 км до работното място, бензинът от $4 за галон се превръща в жизнен проблем", казва той.

За много компании прехвърлянето на разходите върху клиентите може да бъде трудно. Клиф Уиксън, който през 2008 основава сервиз за ремонт на тежко оборудване близо до Финикс, Аризона, наскоро губи клиент, който се отказва, след като Уиксън увеличава таксата за техник на място с $20 - до $150. По-високата цена компенсира само миналогодишния скок на разходите за гориво и труд и няма да покрие дори по-високите цени на бензина през тази година. Въпреки това, той се придържа към сегашната тарифа за техника, защото друго увеличение на цената може да отблъсне още клиенти. "В крайна сметка това намалява печалбата ми", казва той. "Сега трябва да бъда креативен и да измислям различни начини за поемане на тези разходи."

Когато компаниите прехвърлят по-високи разходи, потребителят в крайна сметка понася цялата тежест, казва Орландо от Федерейтид Глоубъл Инвестмънт Мениджмънт. Фирмата изчислява, че за всеки цент увеличение на цената на бензина, потребителските разходи в САЩ намаляват с $1,18 млрд. годишно. При положение, че бензинът е поскъпнал с около $1,30 за галон от началото на 2021 г., изчисленията на прима виста показват, че ще има свиване на пазара с повече от $150 млрд. долара, или 0,8% от икономиката, казва той. "Вероятно това вреди по-силно на по-нискоквалифицираните работници с по-ниски заплати, защото те харчат непропорционално повече за бензин и масло за отопление на дома", казва Орландо.

Роза Симеон, 45 г., е един от потребителите, които болезнено приемат ценовия шок. Тя изминава всеки ден 50 км от дома си в Гарланд, Тексас, за да чисти къщи на по-платежоспособни клиенти в северните предградия на Далас. Опитала се е да повиши цената си от $100 на $120 на ден, но много клиенти се възпротивили. Сега, когато бензинът поскъпва, тя е готова да приеме клиент по-близо до дома си, който ще плати старата си цена отпреди пандемията, вместо да поеме допълнителните разходи за пътуване през града.

За Симеон бензинът не е единственото притеснение. Разходите за храна, дрехи, електричество и ресторанти за бързо хранене също са се увеличили. Тя харчи $140 седмично в магазина за хранителни стоки, които преди са й стрували $100. Когато се прибере у дома, самотната майка трябва да готви за двете си деца, вместо да ги изведе на хамбургер и да си даде почивка. "Бензинът е поскъпнал почти двойно и аз наистина усещам разликата", казва тя. "Животът е труден в момента."

С повишаването на лихвените проценти, което би трябвало да потисне инфлацията, Лариан от ЕмДжиЕй Ентъртейнмънт се притеснява, че усилията за забавяне на икономиката могат да я тласнат към рецесия – т.е. да се повтори стагфлацията от края на 70-те години, когато той основава компанията си за играчки. "Ние вървим натам. Цените просто ще продължат да растат, рне само на играчките, но и на всичко останало. Трябва да продължим да вдигаме цените, а потребителят, за съжаление, ще пострада", казва той. Томас Блек