Крипто-валутата продължава да се срива

В индустрия, засегната от проблеми и хакове, грешка в данните от 15 квинтилиона е просто още един ден.

14:56 | 3 февруари 2022
Обновен: 16:57 | 3 февруари 2022
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Криптовалутата направи огромен скок през 2021г., разширявайки се далеч отвъд своята ниша сред маниаците и „Redditors“. Уолстрийт засили прегръдката си, като главният изпълнителен директор на „Морган Стенли“ Джеймс Горман обяви, че това не е прищявка. Токен манията нахлу в поп културата, от развлечения и игри до търгове от висок клас. Съдиите от Мейджър лийг бейзбол носеха логото на крипто-борсата FTX на гърдите си.

И все пак индустрията често не успява да разбере правилно основите, измъчвана от същите проблеми, които я преследваха от самото начало: проблеми в търговията, инфраструктурни грешки, хакове и други крипто странности. Навремето, когато цифровите токени получаваха нищожна сума, те можеха да бъдат отхвърлени като страничен показ. Сега криптовалутите струват реални пари - повече от 2 трилиона долара, ако приемем, че броят не е изкривен от грешка в данните.

Едва този месец „Коин Маркет Кап“ основен източник за цени на криптовалути, изхвърли невероятно грешни данни за целия пазар. Цените на Биткойна, надхвърлящи 800 милиарда долара, бяха отразени на уебсайта му, който оценява всички токени в обращение на 15 квинтилона - около 660 000 пъти брутния вътрешен продукт на САЩ. Компанията, собственост на борсата за дигитални активи „Binance“, отговори по типичен крипто начин, с пълни с мемове туитове. „Какво беше чувството да станеш трилионер за няколко часа?“ казваше едното от тях, последвано от емоджи със сълзи от радост.

Случаят се раздуха и дори пазарните играчи, афектирани от гафа изглежда искаха да простят и да забравят. „Това ,честно казано, е само едно от нещата, които са показателни за нововъзникваща индустрия“, каза президентът на „Coinbase Global Inc.“ Емили Чой в интервю на 15 декември на срещата на „Bloomberg Technology Summit“. Вярващите в крипто твърдят, че се очакват пречки в индустрия, която все още е в ранните си дни и ще намери своята основа.
Въпреки че инцидентът с „Коин Маркет Кап“ изглежда не нарани особено никого, това не е така в други случаи. Автоматичните защитни функции, като прекъсвачите на борсата в САЩ, не са често срещани в криптовалутурането. През октомври алгоритъмът на търговеца се обърка, сваляйки най-голямата криптовалута в света с 87% преди да бъде изстреляна обратно. В началото на декември биткойн отбеляза рязък спад от цели 20%, когато търговците непредпазливо се опитаха да продадат твърде много на фона на тънката търговия през уикенда - недостатък на 24/7/365 крипто пазари.
Някои смущения направиха така, че инвеститорите изобщо да не могат да търгуват. Когато биткойн падна с повече от 10% на 19 май, борсите на „Coinbase“ и „Binance“ претърпяха прекъсвания на работата. „Bitfinex“ пропадна на 30 септември.

Тогава имаше моменти, в които блокчейн инфраструктурата, която задвижва криптовалутите, индикира проблеми. Блокчейн мрежата наречена „Солана“ се срина за 17 часа през септември, нарушавайки крипто ъгъла, познат още като децентрализирано финансиране. Отделно от това през септември проект, изграден върху „Солана“ – „Пит“ който отчита големите търговци на Уолстрийт като сътрудници, откри софтуерни грешки, които накараха услугата да отчете погрешно 90% спад в цената на биткойн.
„Това абсолютно са проблеми, които трябва да бъдат решени, но мисля, че има доста ясни решения за много от тях“, каза Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX, една от най-големите борси, за подкастовете „Какво се вдига“ на Блумбърг.

Други класове активи са имали технологична драма през годините. Някога катериците станаха кошмар за акциите, като говорим за пазара на „Nasdaq“, след като причиниха прекъсване на тока през 1987г. и след това отново през 1994г. Прословутият срив през 2010г., който за миг унищожи 1 трилион долара пазарна стойност, ужасно уплаши Уолстрийт. От 3,5-часовото прекъсване на фондовата борса в Ню Йорк през 2015г. обаче, инфраструктурата на пазара на акции е предимно гладка, което е доказателство, че регулаторната репресия е накарала търговците и борсите да направят софтуера си по-устойчив.

Крипто има много по-малък надзор, което означава, че най-вече индустрията трябва да решава какви предпазни мерки да приложи, ако такива има. Първоначално крипто е подправена от хора, които са били предимно без  професионален опит в областта на финансите и може да не са оценили какво е необходимо за изграждане на системи, които могат да се справят с бърза търговия. Робърт Загота е работил в „CME Group Inc.“, най-голямата борса за деривати в САЩ, а сега е главен изпълнителен директор на крипто-борсата „Bitstamp US“. Той смята, че другите в бранша не се потят от технологичните проблеми. „Не мисля, че нашите конкуренти смятат, че това е от решаващо значение за успеха им“, казва той. „Но въз основа на моя опит в традиционните технологии, знам, че идва. Това ще бъде през 2022 и 2023г.

Хаковете също са голям проблем в криптовалутирането, който е дълбоко обвързан с интернет, а това го прави уязвимо, докато в конвенционалните финансови компютри често са блокирани. Хакери наскоро откраднаха около 130 милиона долара от „BadgerDAO“, докато клиентите на крипто-борсата „BitMart“ загубиха около 150 милиона долара.

Крипто културата е толкова различна от традиционните финанси, че някои странни неща са неизбежни. Имаше човек, който продаде незаменим токен на „Bored Ape Yacht Club“ за много по-малко от предвиденото - за $3066 вместо около $300,000 - поради печатна грешка. На фондовия пазар това може да е било блокирано от нещо, наречено „проверка с дебел пръст“.

Голяма част от криптовалутата е изградена върху идеята за невъзможно връщане - след като транзакция се случи в блокчейна, това се смята за сключена сделка. Паролите, защитаващи крипто активите, трябва да бъдат внимателно пазени; за хакерите е много по-лесно да ги прекарат, а следователно и вашите монети, отколкото да получат долари в банкова сметка със застраховка, която ги защитава. И не бива да им губите следите – някои цифрови токени буквално се изгубват в сметищата за боклук, на гниещи твърди дискове. Това повдига въпроса: Прекалено много ли е да се очаква от крипто задържаните, създавайки голямо препятствие пред масовото приемане?

ИЗВОД: Крипто-пазарът може и да е бил покровителстван от Уолстрийт през 2021г., но все още има да извърви много път от стандартите за надеждност и безопасност, които повечето инвеститори очакват.