Да научим дигиталните валути да не се лакомят

Алтернативи на „копаенето“ вещаят по-енергийно ефективни токени

09:00 | 17 декември 2021
GettyImages
GettyImages

В последните 5г. цената на биткойн се изстреля от около 1000 долара до над 60000 долара. Това е чудесна новина за новоизпечените милионери и милиардери, но е проблем за околната среда. Енергията, необходима за да се „изкопаят“ токените – всъщност отделянето на голям брой компютри за решаване на сложни задачи – се увеличи десетократно за същия период, по-точно толкова, колкото използва цяла Аржентина.

Това високо потребление на енергия накара главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илън Мъск да спре купуването на коли с биткойн, а Китай забрани копаенето отчасти заради тежестта за електрическата мрежа на страната. „Ако биткойн продължава да бъде смятан за въглеродно интензивен и гладен за енергия, това е огромен риск“, каза Кърстин Харисън, стратег Устойчиви политики на Zumo Financial Services, компания за крипто портфейли в Обединеното кралство.

След това някои миньори преместиха компютрите си в страни като Исландия или Швеция с изобилни термални или водно енергийни източници, а други купиха въглеродни кредити за офсен на eмисиите си. Но с всеки киловат от по-зелена енергия, нужен за приготвяне на храна, отопление на домовете или транспортиране на хора и стоки, все по-остро се усеща, че крипто валутите би трябвало да намерят по-добър начин за работа. „В близките години ще се осигури ограничен обем от чиста енергия и би трябвало да се върви към реши съществуващото енергийно търсене“, каза Бен Херц-Шаргел от енергийната консултантска фирма Wood Mackenzie.

Това накара все по-голям брой предприемачи да потърсят други методи за осигуряване на защитата на дигиталните токени. Първите крипто валути са базирани на т.нар. доказателство за работа, или всички тези изчисления, които правят компютрите на миньорите. Целта е да си първия, намерил решението на сложна задача, което ти дава правото на запис на транзакциите в блокчейна на системата – дигиталният регистър, доказващ кой е собственик на кои токени и главно, кой е намерил нови. Докато преди десетилетие много домашни компютри бяха на нивото на задачата, днес копаенето изисква сложни машини, които харчат огромна енергия. Обикновено потреблението расте заедно с цената на токените, защото с идването на повече миньори сложността на задачите се увеличава.

Редакция Ребека Пенти и Дейвид Рокс

Най-популярната алтернатива се нарича „доказателство за дял на собственост“, при което различни участници обещават техните токени да станат т.нар. валидатори. Тези хора вече получават нови токени в замяна на проверката на легитимността на транзакциите и решението кои ще бъдат обработени първи. Няма нужда от специално оборудване: конкуренцията не е в бързината на изчисленията, а колко колатерал отделя всеки. Привържениците на този алгоритъм казват, че системата е сигурна, защото ако одобрените транзакции се окажат измамни, валидаторите губят токените, които са отделили. Обикновено няколко валидатори одобряват всеки пакет транзакции, но основната част от новите токени са за тези, избрани на случаен принцип с лотария, при която този, който има повече токени, притежава и повече билети.

Етериумът, блокчейнът на втората в света крипто валута догодина планира да мигрира от протокола на доказателство за работа към протокола на доказателство за дял, като обясни, че това ще намали потреблението на енергия с 99,95%. Вече почти година тестова версия, на име Beacon Chain работи наред с установената система за доказателство за работа на етериум и над 250000 валидатори държат около 38 милиарда долара етер по данни на тракера Etherscan. Оригиналната мрежа на валутата е „шестгодишна технология, която не е предназначена за нивото на ползване и нуждата от сигурност през 2021г. и определено не е подходяща за 2025г. или 2030г.“, казва Арън Брауън, крипто инвеститор, автор в Bloomberg Opinion.

Редица други криптовалути използват модели, базирани на тази идея. Солана, токен от миналата година, който се разрасна до петата най-голяма крипто валута, има вариант, в който транзакциите получават времеви маркери за ускоряване на обработката. Algorand дава на онлайн потребителите възможността да бъдат избирани тайно и на случаен принцип за предложения и гласуване на пакети транзакции, които се нуждаят от одобрение и влиянието на всеки е обвързана с броя токени, които притежава. Tron позволява на потребителите да избират делегати, наричани „суперпредставители“, които валидират транзакции в смени от по 6 часа и за работата си получават нови токени. А Filecoin използва терминология, в която участниците се състезават да осигурят честотна лента или място за дигитално съхранение в мрежата си срещу нови токени.

Критиците твърдят, че тези алтернативи може да са по-малко сигурни от доказателството за работа. Компютърният код, доказващ доказателство за дял е толкова сложен, че има по-голям риск от незасечени бъгове по софтуера, казва Крис Бендиксен, изследовател при инвестиционния мениджър на дигитални активи CoinShares. Такива системи са по-уязвими за влияние, защото след като лице или група придобие повече от половината токени, „няма начин да бъдат изместени от контролните позиции“, казва той. „Бъговете и уязвимостта на системно критичните инфраструктури като монетарните системи могат да бъдат катастрофални“.

Разработчиците на системи за доказателство на дял разчитат на факта, че при доказателството за работа обикновено по-малък брой миньори контролират по-голямата част от мрежата, което позволява манипулация. С доказателството за дял, привържениците му твърдят, че единственият начин потребителите да увеличат влиянието си е чрез увеличение на дела, което прави злоупотребата със системата по-трудно и по-скъпо. Тим Бейко, компютърен инженер, който координира разработчиците на етериум, казва, че годините, които неговата мрежа е вложила в задълбочени тестове показва, че по-енергийно интензивните алтернативи могат да създадат ново бъдеще за крипто валутите. Доказателството за работа „няма смисъл“ в повечето вериги“, казва той. „Етериум е чудесно опитно поле, което по-малки и по-големи вериги могат да използват“. – Олга Кариф, Уил Матис и Джош Соул.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Етериум възприема доказателство за дял, решение, което според него ще намали потреблението на енергия с 99,95%. В тестовата версия над 250000 участници са вложили над 38 милиарда долара в токени.