Голямата умереност на Си

Китайският лидер иска да стесни сектора на недвижимите имоти, дори това да означава жертва на икономическия растеж

09:00 | 17 декември 2021
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Икономиката на Китай се забавя до нива, невиждани от 1990г. Но това е цена, която президентът Си Дзинпин изглежда иска да плати, за да намали зависимостта си в сектора с имотите.

Под мантрата „домовете са за живеене, а не за спекулации“ Пекин въведе множество политики през последните месеци, за да възстанови баланса в икономиката и да избегне имотния балон. Притискането от страна на правителството изглежда ще се задържи през следващата година, а и след това, което накара банки като „Barkleys”, “Goldman Sachs” и „Nomura” през последните седмици да намалят своите прогнози за растеж за Китай през 2022г. до под 5%. С изключение на първата година от пандемията, това ще бъде най-лошото представяне на страната за последните три десетилетия.

Това е голяма стъпка назад от нивата преди Covid, които са били по-близо до 7%. И защото Китай е втората икономическа сила в света, ефектите ще бъдат усетени надлъж и нашир, от мините в Австралия и соевите ферми в Бразилия до главните офиси на „Apple Inc.”, “Volkswagen AG” и други компании. Главният икономист на „Nomura Holdings Inc.”, Роб Субараман, предвижда, че икономиката на Китай ще се разшири само с 4,3% през следващата година, което ще повиши с 0,5 процентни точки световния растеж. Лари Ху, главен икономист на Китай за „Macquarie Group Ltd.” казва „Забавянето на Китай в имотния сектор е голям попътен вятър за глобалната икономика, защото най-вероятно ще е най-големият попътен вятър за китайската икономика през следващата година“.

Икономистите започват да признават, че Политбюро на китайската комунистическа партия, най-висшият орган за вземане на решения в страната, е бил сериозен, когато се е зарекъл тази година да не използва имотния сектор, за да стимулира икономиката, както е правило преди при други спадове. Ръководните служители казват, че излишъкът в предлагането на имоти е заплаха за икономическата стабилност и искат инвестициите да се насочат към сектори като високотехнологично производство вместо към повече кули с жилищни имоти. Тази цел също е в съответствие с кампанията на Си за „общ просперитет“, която има за цел да направи домовете по-достъпни, като намалява търсенето от страна на богати китайци, които купуват имоти с цел инвестиции и често ги оставят празни.

Китайските банки са били инструктирани на намалят даването на заеми на купувачи и длъжностните лица в Пекин обмислят идеята за национален данък върху собствеността. Властите, също така, привличат строителни предприемачи като „China Evergrande Group”, които да ги следват. „Президентът Си смята, че имотният сектор е твърде голям“ казва Чен Лонг, икономист в базираната в Пекин консултантска агенция „Пленум“, „Си е лично заинтересован от политиката, свързана с недвижимите имоти, така че министрите няма да се осмелят да олекотяват политиката без неговото одобрение“.

Спорадичните огнища на коронавирус са друга причина за забавянето на растежа, което плаши потребителите и води след себе си строги мерки, свързани с локдауна, които принуждават бизнеса да се свие. И все пак, най-големият въпрос, надвиснал над икономиката на Китай е съдбата на имотния сектор заради огромния си мащаб – повече от 900 000 000м2 жилищна площ се добавят всяка година, това сочат официалните данни. Икономистите изчисляват, че тази инвестиция, като се прибави и продукцията на свързани сектори, като производство да стомана и цимент, се смятат за 25% от брутния вътрешен продукт.

Строежът на имоти е задвижило V-образното възстановяване на Китай от пандемията, но това лято секторът се сви, след като Пекин организира забавяне на ипотечното кредитиране. Китайските имотни предприемачи получават по-голямата част от финансирането си чрез предварителна продажба на жилища, преди да бъдат построени. Така забавянето на ипотечното кредитиране имаше почти мигновен ефект върху започването на строителство, което спадна с повече от 33% през октомври спрямо преди 12 месеца. Най-големият отчетен спад в историята - и петият последователен месец на двуцифрени спадове, това докара някои  предприемачи със задължения до ръба на фалита.

Докато Народната банка в Китай обяви леко повишение в отпускането на ипотечни заеми през октомври, „правителството не бърза със стимули, макар че началото е съсипващо“ казва Розалеа Яо от „Gavekal Dragonomics“, консултантска агенция, фокусирана върху Китай. Доказателства, че Пекин обмисля по-трайни ограничения на спекулациите с недвижими имоти, дойдоха в края на миналия месец, когато държавните медии съобщиха, че Постоянният комитет на Националния народен конгрес, най-висшият законодателен орган на страната, е одобрил петгодишна пилотна програма за данък върху имотите, обхващаща няколко региона.

Много икономисти сега предвиждат, че през 2022г. ще има 10% спад в строителството. Но тъй като Пекин се притеснява от потенциалните рискове за социалната стабилност, ако предприемачите са неспособни да завършат предварително разпродадените си проекти, длъжностните лица ще се опитат да осигурят тяхното завършване. Това означава, че цялостната инвестиция в недвижими имоти може да продължи да нараства и през следващата година. Морган Стенли предвижда растеж от 2% в имотните инвестиции през 2022г., макар че това ще бъде остър спад в сравнение с нивата от 8% от преди пандемията. Други са по-песимистично настроени, като например „UBS Group Inc.“, които очакват имотното затишие да намали растежа на БВП с 1% годишно до 2025г.

Докато Пекин упражнява голям контрол върху имотния пазар, винаги ще има риск, че мерките, предназначени за разработване на постепенна корекция, могат да се подсилят взаимно, като потенциално може да има катастрофални последици.

Ако Си е сериозен относно възстановяването на икономическия баланс отвъд недвижимите имоти, то той трябва да бъде подготвен да толерира „многогодишно забавяне“ в строителната дейност и това със сигурност би имало сериозен ефект върху цялостния икономически растеж, казва Логан Райт от „Rhodium Group LLC“. „Все още много зависи от това какво ще направи Пекин през следващите няколко месеца“ – Том Ханкок и Инда Къран, със Синтия Ли и Ейлинг Тан

ИЗВОДЪТ Множеството правителствени мерки за ограничаване на спекулациите с недвижими имоти могат да ограничат ръста на Китай през 2022 г. до под 5%, според последните прогнози.