Пандемията отключи интерес към пазара на къщи

Очаква се ръст в цените на новото строителство да се ускорят поради високите нива на инфлация в строителния сектор

09:00 | 17 декември 2021
iStock
iStock

От Люба Атанасова,
изпълнителен директор на Имотека

Ръст и предвидимост така бих характеризирала с две думи пазара на жилищни имоти за изминалата година. Епицентърът на проблемите беше далеч от имотите и активността този на пазара не водеше до към имотен балон – както се случи при развоят на предишната криза преди 10 години.

В момента имотите играят ролята на спасителен пояс за парите на хората в днешните нестабилни времена, тъй като са традиционно, познато и сигурно вложение. За инвестиционно настроените купувачи е важен и фактът, че доходността от жилище – в момента около 5% - е в пъти по-изгоден вариант от съхранението на банков влог, където таксите вече надхвърлят лихвите. Това са предпоставки за задържане на цените и активността, а при новото строителство са налице фактори, които да го оскъпят допълнително.

Старо или ново строителство

Повечето предприемачи очакват темповете на ръст в цените на новото строителство да се ускорят, поради високите нива на инфлация в сектора. Повишението в стойността на строителните материали и транспорта карат някои инвеститори да преосмислят досегашните си практики. Те са склонни да забавят продажбите, за да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират коректно към крайния клиент, но към момента продължават да строят. При задълбочаване на тази тенденция обаче е възможно и темповете на строителство да се забавят, което може да доведе до още по-голямо търсене и дефицит.

При старото строителство също се наблюдават новости. Жилища, които не са успели да се реализират на пазара повече от 10 години поради високата си първоначално обявена цена, успяват да открият своя купувач през 2021 година. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар. Т.е. през 2021 г.  пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт.

Цените

Възможно е скоро да станем свидетели на стабилизиране на цените около постоянни нива. Едва през последните 3 месеца се наблюдава задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но все още е рано да се каже дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат. За периода януари – ноември 2021 ръстът в нивата в София е около 9% спрямо същия период на 2020 година.

Средни цени за София (в € на кв. м)

Източник: Имотека

Къщи и парцели

Пандемията отключи интерес към пазара на къщи още през 2020 година. През 2021 тази тенденция се видоизменя – много купувачи търсят парцели, на които сами да си изградят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба, особено тези, разположени в селата в близост до големите градове, са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене.

Пловдив и Варна

Пловдивският пазар на недвижими имоти е в подем от доста време и 2021 също не бе изключение от тази тенденция. ам има много ново строителство, което е комбинирано с активно търсене. Активен е пазарът на къщи около града, като купувачите са разнородни. Това са както хора от Пловдив, търсещи опция за живот близо до града, така и софиянци, които търсят опция за живот извън столицата. Те се ориентират към пловдивските села, тъй като са с лесен достъп и комуникация, а има и много предложения за новоизградени комплекси. Купувачи са и българи от чужбна, които имат заделени средства.

Активен през 2021 г. бе и пазарът във Варна, макар да не може да се сравни с динамиката на София и Пловдив. В Морската столица новото строителство е сериозен фактор и представлява по-голям интерес за купувачите в сравнение с другите два града. Малко под 20% от продажбите са реализирани заради нуждата на потребителите от свежи пари. Също толкова са хората, които продават, за да купят друг имот. Т.е. продавачите са малко по-предпазливи спрямо купувачите. Хората се освобождават от имота си, ако вече имат план за това какво ще правят с парите. Търсене във Варна има, затова и очакванията са там пазарът да стане по-динамичен в следващите месеци.

В РЕЗЮМЕ В момента имотите играят ролята на спасителен пояс за парите на хората в днешните нестабилни времена, тъй като са традиционно, познато и сигурно вложение