Toyota изтегли телевизионните си реклами от Олимпиадата заради слабата подкрепа

Игрите, които започват в петък, ще бъдат първите, които ще се проведат без зрители

10:00 | 19 юли 2021
Обновен: 10:02 | 19 юли 2021
Автор: Даниел Николов
В Япония имаше протести срещу провеждането на събитието на фона на епидемията. Снимка: Bloomberg
В Япония имаше протести срещу провеждането на събитието на фона на епидемията. Снимка: Bloomberg

Toyota Motor Corp. няма да излъчва телевизионни реклами в Япония по време на Олимпийските игри и нейният президент няма да присъства на церемонията по откриването, заради притесненията за провеждането на игрите на фона на пандемията от коронавирус, предаде Bloomberg.

Решението на Toyota, която остава световен спонсор на събитието, идва, след като американската тенис звезда Коко Гауф се оттегли, след като се разболя от Covid-19, а двама южноафрикански футболисти дадоха положителни проби.

Говорителят на Toyota Шино Ямада потвърди решението да не се излъчват реклами, което по-рано беше съобщено от Kyodo News.

Част от причината президентът Акио Тойода да не присъства на церемонията по откриването е, че зрителите няма да бъдат допуснати до събитията, каза Ямада.

Игрите, които започват в петък, ще бъдат първите, които ще се проведат без зрители. Токио се бори с нарастването на случаите на коронавирус, което накара правителството да обяви четвърто извънредно положение в столицата по-рано този месец. Градът отчете 1410 нови инфекции в събота, най-много от 21 януари.

Обществената подкрепа за Олимпийските игри е доста ниска, като две трети от японците се съмняват, че организаторите могат да предприемат нужните мерки за безопасност, според анкета в местната медия.

Около 60 японски корпорации, които са платили повече от 3 милиарда долара за спонсорски права на отложените Олимпийски игри през 2020 г., сега са изправени пред дилемата дали да обвържат марките си със събитие, което до момента не е успяло да спечели силна обществена подкрепа.

Само четири дни преди церемонията по откриването в Токио, 68% от анкетираните в анкета на вестник Asahi изразиха съмнение относно способността на олимпийските организатори да контролират разпространяването на вируса, като 55% заявиха, че са против игрите.

Три четвърти от 1444 души в телефонното проучване заявиха, че са съгласни с решението да се забрани на зрителите да присъстват.

В страната нарасна безпокойството, че организирането на събитие с десетки хиляди чуждестранни спортисти, длъжностни лица и журналисти може да ускори нивата на инфекции в столицата на Япония и да въведе варианти, които са по-заразни или смъртоносни.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че се надява мненията в страна да се променят, след като състезанието започне и японските спортисти започнат да печелят медали.

Toyota Olympics

Олимпийските игри в Токио продължават от 23 юли до 8 август.

„Ще продължим да си сътрудничим и да работим в тясно сътрудничество с организатори като кметството на Токио, Токио 2020 и МОК, за да гарантираме, че имаме сигурна среда за игрите“, заяви правителственият говорител и главен секретар на кабинета Кацунобу Като.

Коронавирусни тревоги

Служителите на игрите съобщиха през уикенда за първи случаи на COVID-19 сред състезателите в спортното село в Токио, където се очаква да останат 11 000 спортисти по време на игрите.

От 2 юли организаторите от Токио 2020 са отчели 58 положителни случая сред спортисти, служители и журналисти. Всяко голямо огнище в селото може да предизвика хаос по време на състезанията, защото заразените или изолираните не биха могли да се състезават.

Олимпийските служители и индивидуалните организатори на събитията имат планове за извънредни ситуации за справяне с инфекциите сред спортистите. Говорител на Токио 2020 каза, че селото е безопасно място за престой, добавяйки, че процентът на заразени сред спортисти и други хора, свързани с игрите, посещаващи Япония, е близо 0,1 процента. В неделя шестима британски състезатели по лека атлетика, заедно с двама служители, бяха принудени да се изолират, след като тестваха положително за COVID-19 по време на полета си до Япония.

Протест срещу

Последният скок на случаите в Токио идва след четири по-ранни вълни, най-смъртоносната от които беше през януари. Новите случаи на COVID-19 в Токио достигнаха 1410 в събота, най-много от началото на годината, а новите инфекции са над 1000 за пет поредни дни. Повечето от тези нови случаи са сред по-млади хора, тъй като Япония успя да накара повечето от уязвимото си възрастно население да се ваксинира поне един път, въпреки че само 32% от общото население до момента е ваксинирано