Успехът на Англия на Евро 2020 вече влияе на фондовия пазар

Индексът на Великобритания FTSE 250 е нараснал с 0,8% от първия мач на 11 юни

11:42 | 11 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Без значение дали ще победи или загуби достигането на отбора на Англия на първия си голям футболен финал от 55 години, вече има отражение върху фондовия пазар, пише Джо Йистън за Bloomberg.

Успехът на отбора вероятно ще стимулира разходите по кръчмите и букмейкърите и ще увеличи приходите от реклама на телевизионните оператори. „По време на турнири като Евро 2020 често наблюдаваме скокове на по-голямо потребление“, каза анализаторът на потребителите на ING Bank Алиса Гамуди, отбелязвайки, че търговците на дребно и фирмите за доставка на храна също са спечелили, тъй като феновете се събират да гледат игрите.

Индексът на Великобритания FTSE 250 е нараснал с 0,8% от първия мач на 11 юни, надминавайки 1,4% спада на Euro Stoxx 50. Голяма част от това може е заради евтините оценки на акциите от Обединеното кралство, които бяха изтласкани под светлините на прожекторите от увеличаване на дейността по изкупуване. А и британските акции от средния капитал все още следват си континенталните връстници.

Що се отнася до резултата, букмейкърите дават предимство на Англия, но едва. Междувременно Goldman Sachs Group Inc. смята, че има 58% шанс Англия да спечели състезанието - нещо, което никога досега не е правила. „Трябва да има първи път“, пише в бележка икономистът Кристиан Шниткер.

акции европа

Някои от секторите на фокус:

Кръчми

За кръчмите в Англия Евро 2020 беше горчиво. Докато продажбите може да са се повлияли малко от събиранията на фенове, посещението е ограничено от правилата за социално дистанциране, които са определени за всички, но приключват около седмица след края на турнира. City Pub Group Plc предупреди, че много фенове не са гледали мачовете в барове, докато цената на акциите на собственика на кръчми Mitchells & Butlers Plc е намаляла с 9,8% от първия мач.

Супермаркети

Загубата на кръчмите е печалба за супермаркетите. Докато скорошните ралита в цените бяха главно предизвикани от началото на битката за наддаване за Wm Morrison Supermarkets Plc, продажбите на индустрията през юни се възползваха от началото на турнира, казва анализатор на HSBC Holdings Plc Андрю Портеус.

Спад от 2,4% в продажбите на хранителни стоки във Великобритания за месеца на годишна база беше „приятен“, на фона на някои от най-тежките сравнения с първото блокиране заради коронавируса миналата година, пише Портеус.

Доставка на храна

Храната и напитките за партита покрай фотбола са от полза за фирмите за доставка, които искат да издигнат своите марки. Deliveroo Plc се обяви за “England ’til we dine” в спонсорски договор с екипа, а Just Eat Takeaway.com N.V. е спонсор на турнира.

Акциите на Deliveroo са се покачили 17% от началото на събитието, докато Delivery Hero SE е добавил 7,3%.

Букмейкъри

клиенти залози

За букмейкърите няма нищо подобно на голям турнир, който да накара събуди интереса. Букмейкърите придобиват около 95% повече нови клиенти през юни и юли от турнирните години в сравнение с тези без такъв, според Morgan Stanley.

И все пак, с безумните английски фенове, които залагат на "Трите лъва" докрай, победа на тима може постави букмейкъри като Entain Plc и Flutter Entertainment Plc пред някои значителни изплащания.

Телевизионни оператори

ITV Plc казва, че ексклузивното му отразяване на полуфиналната победа на Англия над Дания е достигнало връх с 27,6 милиона зрители в нейните платформи, което го прави най-гледаният футболен мач, показан някога на един канал. Тридесет секунди реклама се е продавала за 750 000 лири (1,04 милиона долара), съобщава вестник "Телеграф".

Фирмата и държавната Би Би Си споделят правата за излъчване на турнира и двете ще покажат финала в неделя.

Хотели

хотели Евро

Разходите на фенове, присъстващи на мачове в Лондон и Глазгоу, се очаква да добавят около 90 милиона паунда към британската икономика, според изследване на Deutsche Bank AG.

Това може би е осигурило малко облекчение за компании като собственика на Holiday Inn - InterContinental Hotels Group Plc -  и Whitbread Plc, която притежава Premier Inn, чийто бизнес бе особено тежко засегнат от пандемията.  

Отборите на Англия и Италия ще се изправят един срещу друг във финала на европейското първенство по футбол, който ще се изиграе тази вечер от 22:00 часа българско време на стадион "Уембли" в Лондон.