NFL ще финансира изследвания на канабиса като болкоуспокояващо

Лигата предлага 1 милион долара за пет предложения за научни изследвания

12:43 | 9 юни 2021
Обновен: 13:41 | 9 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Националната футболна лига на САЩ (NFL) обяви, че планира да финансира изследвания на алтернативни на опиоидите лекарства за болка, съобщава Bloomberg. Изследванията ще включват потенциални проучвания за това дали канабисът може да има ефективно въздействие, без да има отрицателен ефект върху елитните спортисти,


Лигата предлага безвъзмездни средства от 1 милион долара за пет предложения за научни изследвания, заяви Джеф Милър, изпълнителен вицепрезидент, който наблюдава здравето и безопасността на играчите, във вторник.


„Това не е проблем на лигата или спортен проблем; това е обществен проблем“, заяви главният медицински директор на NFL Алън Силс и добави, че трябва да има повече алтернативи на опиоидите за справяне с болката.

 

NFL се интересува особено от предложения за изследвания, обхващащи канабис и CBD, тъй като играчите проявяват интерес да ги използват.


„За съжаление нивото на интерес надвишава нивото на доказателства за употребата на медицински канабис за успокояване на болката“, каза Кевин Хил, съпредседател на съвместната комисия по въпроса между асоциацията на играчите и лигата.

 

Хил, който е и директор на психиатрията за зависимости в Медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън, заяви, че има недостатъци в съществуващите проучвания и NFL иска да знае дали тези лечения са едновременно безопасни и достатъчно ефективни, за да се ползват от елитни спортисти.


Националната футболна лига беше критикувана в миналото, след като редица бивши играчи заявиха, че са се пристрастили към болкоуспокояващи след контузии, получени по време на кариерата им.