Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Във всяко международно партньорство има напрежение. Как да се справим?

Клер Айвинс, основател на Cikaar, Bloomberg TV Bulgaria Interview, 14.07.2021 г.

20:00 | 14 юли 2021
Автор: Петър Стоянов

Културните различия влияят на бизнеса, въпреки че светът, в който живеем, е глобален. Работила съм 10 години в междукултурния сектор и в международния бизнес и мога да кажа, че почти всяко международно партньорство има своите изпитания, казва Клер Айвинс, основател на консултантската компания специализирана в междукултурните отношения Cikaar, в разговор с Красимир Чешмеджиев за Bloomberg TV Bulgaria Interview.

„Смея да твърдя, че всеки път когато има междунaрoдно партньорство, ще има и напрежение“, заявява експертът. „Тези недоразумения се случват заради различните перспективи за едно и също нещо, а тези перспективи са продукт на културата.“

Културата накратко е начинът, по който виждаме и осмисляме света. Това може да бъде повлияно от много неща, като религията. Но общо взето културата е плод на нашата среда. Няколко примера за различията, който причиняват най-голямо неразбирателство са начинът вземане на решения, стилът на мениджмънт, подходът при управление на кризите. Но двете най-големи различия са в комуникацията и доверието. Тест как общуваме с хората и как изграждаме доверие с тях, обяснява Клер Айвинс.

Някой култури взимат решенията бързо и за тях желаният резултат може да се промени във времето. Тоест решават да вървят в една посока, но някъде по пътя сменят направлението. Други култури предпочитат да отделят време за дебатиране, за да отгледат всяка една идея и преценят всеки риск до момента в който не почустват, че имат достатъчно парчета от пъзела, за да направят правилното решение. При една култура, която цени дебатирането – което е по-скоро френския подход, оглежда всички възможности и взима решение след като съпостави различните идеи – това отнема доста време. И когато такава култура например работи с американци, които взимат решения на момента и действат според тях, това може да изнерви и двете страни.

„Ако в една колаборация участват хората от различни страни ли нации, в неразбирателството винаги ще има културен елемент. Понякога тези различия не могат да обяснят всички причини за недоразуменията. Има проблеми в организацията. Чисто личностни различия и такива в корпоративната култура на компаниите.“

Решението на конфликта в такава ситуация е в деперсонализацията - да се припишат тези различия на културите, това в голяма степен сваля личния елемент в отношенията, разяснява експертът.

Ковид усложни много повече такива конфликти заради дистанционната работа, продължава тя. „В миналото клиентите ни казваха, че ако има наистина голям проблем, винаги могат да се качат на един самолет и да изгладят нещата. А сега всичко това е невъзможно, което се отразява най-вече на култури, в които изграждането на взаимоотошения е важна част от успешното партньорство.“ Такава култура в Европа е Франция, за разлика от Германия или скандинавските страни, които са по-скоро ориентирани към изпълнение на задачи за създаване на доверие.

Вижте още във видеото примери от практиката, повече за начините за справяне с междукултурни конфликти, които експертите използват в организациите, както и препоръки как да предотвратим възникването им.