Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

И малките фермери могат да се възползват от предимствата на прецизното земеделие

Илия Йорданов, Ondo Solutions, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 12.07.2021 г.

10:48 | 13 юли 2021
Обновен: 18:09 | 13 юли 2021
Автор: Петър Стоянов

България е на последно или предпоследно място по дигитализация в земеделието. Основно засега фермерите са дигитализирали управлението на селскостопанските машини през GPS. Много от земеделците не са чували или не знаят какви са ползите от допълнителната дигитализация, като например елиминацията на човешката грешка, както и увеличаването на добива, което произлиза от постигането на оптималния режим на хранене на растението чрез цифрови инструменти. Това сподели Илия Йорданов от Ondo Solutions в рубриката „Интервю“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Софтуерната компания предлага технологично решение, което дигитализира и автоматизира най-важното в процеса на отглеждане на земеделски култури – напояването, храненето и контролирането на климата (когато говорим за една оранжерия).

„Практически по-голямата част от процеса в земеделието може да бъде дигитализирана. Единствено растежът на растенията няма как. Там си зависи от природата, колкото и да ни се иска да зависи от други фактори“, споделя Йорданов. 

От разговора става ясно, че автоматизация на процесите може да се постигне не само в закрити пространства, като оранжерии, но и на открито – на полето и в градините се управлява напояването и торовнасянето, като второто се случва с контрола на количеството разтворими във водата торове. Трябва да имаме предвид обаче, че степента на ефективност все пак зависи от културите, които се отглеждат.  Има такива, например зеленчуците и царевицата, при които напояването и торовнасянето са много ефективни, за разлика от пшеницата например, където инвестицията в специално напояване не се отплаща и затова не се и прави.

Йорданов посочва, че прецизното земеделие означава използването на правилния ресурс, на правилното място, в правилното време.

„За едно растение е важно правилното хранене, в правилното време, с правилното количество. Когато се ползва такава автоматизация, може да се постигне точно оптималния режим на хранене за самото растение.“

Комбинирането на подобна софтуерна система за автоматизация с примерно капково напояване показва, че ефектът в икономически и екологични измерители е доста добър. Резултатът може да бъде спестяване на вода до 80-85%. Ако става въпрос за оранжерия пък, това допълнително може да намали използваните ресурси като ток и газ, посочва госта. С други думи, въвеждането на система за автоматизация на земеделските процеси позволява на фермерите да увеличат своя марж на печалба.

Илия Йорданов посочва, че достатъчно големите фермери вече разполагат с такава автоматизация, защото не могат да се справят без нея. Решението на Ondo Solutions се прицелва по-скоро в по-малките и средни стопанства, защото платформата им е по-достъпна и по-лесна за конфигуриране спрямо конкурентни продукти на чуждестранни компании. Употребата на софтуера е възможна включително през мобилен телефон.

Автоматизацията може да се случи спрямо нуждите на стопанството и е възможна както в нови такива или във вече оборудвани площи – системата може да се нагоди към различен тип хардуер.

„Една от причините за ниската ефективност в България е всичко се случва на ръка. (…)Самият пазар натиска фермерите да вървят в посока автоматизация, тъй като това трябва да повиши тяхната конкурентоспособност“, отбелязва Илия Йорданов.  

Повече за средствата, които са нужни за инвестицията в подобни решения, възвръщаемостта на инвестицията, както и за инсталацията и начините за свързване на софтуера с различното оборудване в земеделските площи вижте във видеото.