Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как кадрите с увреден слух се реализират на пазара на труда

Севделина Джонгарска, директор на училището за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 06.04.2021

20:02 | 6 април 2021
Обновен: 20:06 | 6 април 2021
Автор: Александра Попова

Основното нещо, от което се водим, е какви са възможностите и какви способности бихме могли да развием при децата. Затова ги насочваме да се развиват с интерес към изкуството. Това заяви Севделина Джонгарска, директор на училището за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", пред репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю".

"Училището ни предлага около 21 вида различни видове изкуство – работа с глина, художествена тъкан, автентичен фолклор. Както и 12 вида спорт".

„Голяма част от нашите ученици са и национални състезатели, като представят България в олимпиадите за хора с увреден слух. Бяхме на 6-то място в света по волейбол", добави още гостът.

"Училището за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев" е първото по рода си на Балканите. То се създава през 1898 г. от Фердинанд Урби, който пристига от Германия с мисията да създаде такова училище. Той въвежда една изключително прогресивна за времето си методика и посвещава 18 години от живота си в училището".

От думите на госта стана ясно, че в доклад, който оценява състоянието на специалните учебни заведения се посочва, че училището в България е първата европейска институция, която успява да съчетае различни успешни практики. В България се обучават и доста чуждестранни студенти от Гърция, Сърбия, Финландия за работа с деца с увреждания, които след това се завръщат обратно в родните си страни.

"За нас е много важно професионалното обучение. Едно дете, след като завърши училище, трябва може да се реализира по начин, по който то да се чувства успяло".

„Професионалните паралелки в нашето училище дават възможност да се подготвят ученици в специалностите "Кулинария" и "Производство на мебели". Важно е да се отбележи, че повече от половината ни ученици избират да продължат образованието си в университет“, допълни още Севделина Джонгарска.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.