Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Гейминг индустрията ни стъпва на пазарите в САЩ, ЕС и Русия

Ивайло Коралски, съосновател на гейминг студио Kyodai, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 02.03.2021

20:02 | 2 март 2021
Обновен: 20:49 | 2 март 2021
Автор: Димитър Баларев

През 2015 г. заедно с Тодор Тодоров създадохе гейминг студио Kyodai, чиято първа игра Elea така беше написана преди време, че в момента работи на последното поколение конзоли  при 60 кадъра в секунда на Native 4К резолюция, като по този начин избегнахме пренаписването на кода й. Това заяви Ивайло Коралски, съосновател на гейминг студио Kyodai, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова

"Играта ни достигна до платформата Steam за PC, Playstation, Nintendo Switch и за Xbox на Мicrosoft.  Работата за конзоли е доста по-различна спрямо това да издадеш мобилна игра или за PC - това са затворени платформи и не може просто да разработва за тях без да притежаваш съотвения лиценз".

"Общо взето достигането на даден проект на видеоигра до пазара е като изпит в университет, тъй като пътя е изпълнен с километрична документация от изисквания", сподели Ивайло Коралски

По думите на съоснователя на гейминг студио Kyodai към този момент САЩ са най-големият им пазар по продажби, но след превеждането на играта на руски език тя е била издадена и в Русия.

"Руският пазар е вторият ни най-популярен пазар, като преведохме играта и на китайски, но за съжаление без превод на японски, я издадохме и на японския пазар".

От разговора стана ясно, че в момента студиото разработва проект за виртуална реалност (VR), който е по сценарий на съпругата на Ивайло Коралски, но все още е забулен в тайна и ще бъде официално обявен по-късно тази година

"Аз съм голям почитател на VR техноголията, но съм абсолютно съгласен с тезата, че тя все още е сурова. Твърде космически беше представена през 2016 г., и рестрикциите в момента са основно хардуерни".

Ивайло Коралски сподели, че преди Covid-19 гейминг студиото му е било пред подписване на договори с големи издатели, но поради причинената несигурност през първите месеци на кризата проектите са пропаднали.

"Сeга при положение, че вече има признаци на възстановяване, има заявен интерес от няколко компании, които искат да инвестират в Kyodai и при това дългосрочно".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.