Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как кулинарното влогърство става успешен бизнес?

Мирослав Гочев, кулинарен влогър, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 18.02.2021

20:02 | 18 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Мирослав Гочев стартира в YouTube кулинарния си канал "Готвене ЗА Начинаещи" през януари 2018 г., като за три години абонатите му от 10 хиляди души сега наброяват 80 хиляди. За началото на кариерата си като кулинарен влогър и трудностите по пътя разказва самият той пред репортера Велина Велинова в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю".

"Истинската ми работа по канала започна седем месеца след старта, тъй като по това време работех в чужбина.  Със събраните средства успях да инвестирам абсолютния минимум за започване. До февруари 2019 г. се изхранвах, работейки в сладкарница, но просто в един момент реших  да се отдам изцяло на влогърството, тъй като прецених, че има бъдеще в този вид видеосъдържание"

Мирослав Гочев поясни, че "абсолютният минимум" за старт на видео канал в YouTube е около 2 хил. лева.

"За начало ви трябва камера с 4K резолюция, която струва колкото скъп мобилен телефон. След това е много важен микрофонът, който е около 200-300 лв, и не на последно място - осветлението, което по моя преценка е дори е по-важно от камерата. То струва около 600-700 лв"

"Като се вземе предвид, че каналът ми функционира вече за трета година, чак на последната започнах да изкарвам стабилни доходи", коментира влогърът, допълвайки, че успява да задели и реинвестира 20-30% от приходите си в реклама и продукти

"Моят личен механизъм на печалба съдържа три стълба: едната част от приходите се генерира от реклами; вторият важен инструмент е платформата Patreon, чрез която зрителите могат да ме подпомогнат с колкото счетат за редно; и третият стълб - може би най-популярен сред инфлуенсърите - са платените партньорства и спонсорства."

Във връзка с партньорствата с фирми гостът сподели, че някои от тях вече продължават втора година, но е срещнал известни трудности в това отношение.

"Преди време и може би най-голямата ми грешка беше, че се доверих на представително лице на една фирма, което ми предложи продукт, с който да запозная аудиторията си. Продуктът работеше, но лицето се оказа некоректно и в един момент, типично по български, се покри. Нито получих хонорар, който ми се полагаше съгласно договореностите, нито комисионна"

Повече за пътя на кулинарния влогър Мирослав Гочев може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.