Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

В България успешно се прилага хибриден бизнес модел

Ираван Хира, генерален директор на Selectium, Bloomberg ТV Bulgaria Интервю, 18.01.2021

20:03 | 18 януари 2021
Обновен: 17:24 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

За големите корпорации, това, че имат финанси, мащаб и покритие в целия свят, е било сериозно конкурентно предимство преди, но в свят, в който нещата се променят много бързо, това се оказва недостатък. Това сподели Ираван Хира, генерален директор на Selectium, в рубриката „Bloomberg ТV Bulgaria Интервю“, с водещ Велина Велинова.

„Големите корпорации не могат да се променят бързо и да се адаптират. И обикновено това се случва толкова бавно, че по-малките конкуренти се позиционират много напред“, коментира Хира.

Той допълва, че в днешния свят всеки може да бъде конкурент. Според него това е и причината да сме свидетели на малки стартъп компании, които всъщност се оказват с големи предимства и разрушават традиционните модели, с които сме свикнали.

„И големите компании започнаха да търсят подобен модел. През 2015г. Hewlett Packard е разделена на две – HP Inc която предлага продукти за крайните потребители като лаптопи и принтери и HP Enterprise, която се фокусира върху бизнес решения. Този модел даде една по-голяма гъвкавост, защото на практика 120 милиардната компания бе разделена на две 60 милиардни компании. Но това не беше достатъчно и тогава през 2017г. HP Enterprise беше разделена на три по-малки компании“, казва Хира.

След като предприема тези стъпки, компанията си дава сметка, че не може ефективно да покрие пазара.

„Представете си една корпорация, която оперира в около 170 държави, колко трудно е за един висш мениджмънт да приложи различни политики, защото всяка от тях има различни специфика“, допълва Хира. 

По думите на госта това налага отново промяна на модела с хибриден, който от една страна е франчайз, а от друга – аутсорсинг.

„Моделът представлява следното – представете си, че имате бизнес и да отидете в банка, за да вземете кредит. Компанията ни Midis Group предоставя финансовата стабилност и гъвкавост на този модел, а от друга страна цялото „ноу-хау“ идва от Hewlett Packard.“

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.