Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Предстои преразглеждане на отношенията между България и Китай

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 16.06.2020

20:07 | 16 юни 2020
Обновен: 04:58 | 17 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Предстои преразглеждане в бизнеса и в двустранните отношения между България и Китай. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.  

Дончева посочи, че търговските отношения между България и Китай се завръщат към нормален ритъм до известна степен след отварянето на множество производства. 

Проблем има с логистиката и транспорта - изключително високи са цените за транспорт, нещата се случват много бавно”, отбеляза експертът. Тя обаче добави, че за момента няма притеснения по отношение на спиране на доставките, а по-скоро за възможни забавяния. 

По думите на Дончева голяма част от компаниите в Китай се пренасочват към местно производство заради неуредиците, предизвикани от пандемията. 

Тя смята, че по отношение на търговията има възможност за развитие, тъй като китайският пазар е голям, а много български стоки, предложени по подходящия начин, биха се радвали на реализация там.

Експертът добави, че много китайски стоки, необходими в стоителството, имат голямо приложение у нас

“Оказа се, че много строителни материали, които се произвеждат в Китай, са с много добро качество. Това е една платформа, която може да се развива и в бъдеще”.

Друга тема, на която Дончева се спря, е споразумението между България и Китай - „Икономически коридор на розата”. Повече за него вижте във видео материала.