Имотният пазар във Варна: Очаква се свиване при кредитирането и ръст в цените

Светослав Динев, „Имоти Премиер“, и Мартин Минчев, главен мениджър на „Купи в България“, Имот: Взет или нает, 11.10.2022

16:12 | 12 октомври 2022
Обновен: 15:48 | 13 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

Като основен играч на имотния пазар в началото на 2023 г. ще се появят банките. Очаква се плавен процес на повишаване на лихвите. Той обаче ще свие търсенето от купувачи, които теглят кредити. Строителният сектор влиза в рисковия сегмент, така че ще има свиване на кредитирането към строители и съответно по-малко предложения „на зелено“. Около това мнение се обединиха Светослав Динев, управител на „Имоти Премиер“, и Мартин Минчев, главен мениджър на „Купи в България“, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева. Според експертите цените на качествените имоти ще отчетат съществен ръст. 

Гостите коментираха представянето на пазара през третото тримесечие.

„Тенденцията третото тримесечие да е едно от най-силните в годината се запазва. Но няма ръст от 30-40% на тримесечна база, както е имало в предходни години“.

Минчев отбеляза, че има лек спад в сделките „на зелено“ поради несигурността. Той обясни, че в договорите вече все по-често има клауза за актуализация на цените спрямо инфлационния индекс.

„Отчитаме консервативен ръст спрямо другите години с лека инерция спрямо предишните тримесечия“.

Сред основните предизвикателства на пазара в настоящата ситуация са различните очаквания спрямо цените на продавачи и купувачи, както и склонността им да променят мнението си в рамките на сделката, стана ясно още от разговора. 

Гостите изтъкнаха, че част от купувачите все още имат грешни нагласи за брокерския труд и не го разбират. Те смятат, че създаването на закон за агенциите на недвижими имоти и по-високите регулации в сектора биха помогнали за преодоляване на този проблем.

„Брокерът трябва да свърши цялата работа от показването на имота до неговото нотариално изповядване… Брокерът трябва да запознае клиента с всички стъпки още в началото. Има определени специфики при имотите. Той трябва да е коректен, адекватен и да не губи времето на клиента“.

По отношение на селските имоти Динев заяви, че се отчита ръст в продажбите и все повече клиенти се насочват натам.

„Около Варна има прекрасни села. На цена на тристаен апартамент в момента може да се намери готова за настаняване къща с двор около 800 кв. м“.

Поради тази причина експертите очакват повишаване на цените на тези имоти в следващите три до пет години – от порядъка на 100-200%.

На пазара на ваканционни имоти, според Минчев, предстои преструктуриране. Накъде ще се насочи търсенето и какви са проблемите там – чуйте в подкаста.