Колко безопасно е летенето със самолет в ерата на коронавируса?

Данните показват, че рисковете не са незначителни

20:31 | 30 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Колко сигурно е да се лети? Това остава предизвикателен въпрос. Надеждите на авиокомпаниите за възстановяване на пътуванията след първоначалния колапс се сблъскаха с възраждането на коронавирусната пандемия по света в края на 2020 г. Потенциалните пътници продължават да се притесняват, че ще останат за дълго време в една кабина с евентуално заразени непознати. Данните показват, че рисковете не са незначителни, пише Bloomberg. 

Колко от пътниците са се заразили с вируса?

Невъзможно е да се знае. Международната асоциация за въздушен транспорт е преброила 44 потвърдени или предполагаеми случаи на предаване на Covid-19 по време на полет тази година към 8 октомври. На фона на 1,2 милиарда пътници, пътували през този период, групата посочва, че рискът изглежда "много малък". Въпреки това тези данни не са окончателни, а независими изследователи предупреждават, че опитите за изчисляване на броя на установените случаи отразяват трудностите при определянето на скоростта на разпространение на вируса в самолет. 

Защо е трудно да се установи?

Тези данни трябва да включват информация, че пътник е заразен, разговори и тестване на стотици пътници след това, а в идеалния случай анализиране на геномите на всички допълнителни вируси, които се появяват при контактните лица, за да се провери дали има връзка с инфекцията на първия пътник. Само в САЩ здравните служители имат данни за 1600 полета през първите осем месеца на годината, превозващи човек, който може да е имал вируса. Те преброяват 10900 души, които вероятно са били в близък контакт с тези хора, но нямат пълна информация за много от тях.

Какво може да направи летенето рисковано?

Както при другите форми на обществен транспорт, рискът идва от непосредствена близост до други пътници и до повърхности, докосвани от много хора.

Заразените с новия коронавирус предават инфекцията с капчици секрет от носа и устата си, съдържащи вируса. Изследвания на други вируси, които се разпространяват по същия начин, са установили, че най-големият риск при полет идва от седенето в близост от два реда със заразен човек за повече от осем часа. Летището също може да бъде рисково, тъй като пътниците чакат на опашки, чекират се за полети, посещават търговци на храни и използват обществени тоалетни.

Какво трябва да знаем за въздушно-капковото предаване?

Коронавирусът също може да се предава чрез по-малки частици, които могат да бъдат във въздуха и да се вдишват. Авиационната индустрия посочва, че съвременната вентилация на самолетите трябва да смекчи риска от този вид разпространение.

Airbus и Boeing, двете най-големи компании за призводство на самолети в света, казват, че от 80-те години на миналия век насам са монтирали в своите самолети HEPA филтри, които улавят частици, малки като вируса. Някои по-стари самолети обаче използват по-малко ефективни филтри.

Какви други фактори могат да смекчат рисковете?

Авиокомпаниите изискват от клиентите си носенето на маски за лице през цялото пътуване, което може да намали рисковете. И все пак, в много случаи правилото не се прилага стриктно и носещите маски са се заразявали. Например изследователите стигат до заключението, че човек на полет от Сингапур до Китай на 21 януари 2020 г., който е свалил маската си, докато разговаря със съпругата и сина си, вероятно е заразен от пътници.

Авиокомпаниите също почистват самолетите по-често и старателно. Някои вече не сервират храна и напитки, а пътниците са помолени да не се редят на опашка за тоалетната. В САЩ Delta Air Lines обещава винаги да оставя място между пътниците, а други превозвачи ограничават броя на всеки полет, когато е възможно.

Европейските авиокомпании до голяма степен не са склонни да се ангажират да оставят средните седалки празни, заявявайки, че науката е ограничена до ефективността на практиката и че би направила полетите твърде скъпи за изпълнение.