Проект подготвя ученици и студенти за правни казуси

Кристабел Конта, Американски колеж в София, Смарт час, 02.02.2020

20:30 | 2 март 2020

Ученици и студенти за поредна година организираха симулация на Евроепйския съд по правата на човека. Нашият проект се отличава с това, че позволява и на гимназистите да участват. Това каза Кристабел Конта, Американски колеж в София, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова

"Повечето от гимназистите, които участват, биха искали да учат право след завършването си. Голяма част от тях се явяват на кандидат-студентски изпит по право след симулацията".

Конта коментира, че на участниците се изпращат казуси.

"По тях те трябва да се подготвят и да потърсят подобни примери от съдебните практика, за да видят как истинските съдии и адвокати са взимали решения по тези теми. По време на събитие преди самото състезание провеждаме няколко обучения".

По думите ѝ симулацията дава практически опит на студентите да приложат знания, които впоследствие могат да приложат и на друго място.

Тя обясни, че тази година събитието е под патронажа на Европейския парламент.

"Най-важното нещо, което развиват участниците, е да усещат хората около себе си. Те трябва да усетят каква е ситуацията и кое право на човека е нарушено, за да разберат как да се подготвят".

Вижте целия разговор във видеото.