ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Само най-смелите компании са активни на офис пазара в момента

Антон Славчев, изпълнителен директор на Avison Young България, ИмоТиТе, 25.04.2021

11:21 | 27 април 2021
Обновен: 11:24 | 27 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето компании в България са в изчаквателна позиция. Само най-смелите предприемат резки движения на офис пазара. Тези, които правят първите крачки, често имат водеща позиция впоследствие, но също така поемат и по-големи рискове. Това заяви Антон Славчев, изпълнителен директор на консултантското дружество Avison Young България, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Славчев коментира една от големите сделки на офис пазара в София през 2021 г. Софтуерната компания Chaos подписа преди дни договор за наем на 4750 кв. м в „София Офис Център“ на бул. „Цариградско шосе“. Chaos е известна с решението си V-Ray с приложение във филмопроизводството и архитектурата, което спечели технологичен „Оскар“ през 2017 г. А инвеститор в новата бизнес сграда е Europroperty на предприемача Христо Чепишев и партньори.

Пандемията промени офис пазара, като фирмите от отделните сектори реагираха по различен начин. Предстои дълъг процес на нагаждане между работодателите и техните таланти за това как и откъде ще се работи занапред, каза Славчев.

„Ще има компании с постоянни офиси и с временни офиси. Ще има дружества без офиси. Ще има и бизнес, който ще залага на хибридни решения. Всяка фирма ще определи кое е най-подходящо за нейния продукт и нейните хора.“

И в бъдеще най-активни на офис пазара ще бъдат фирмите от BPO сектора /аутсорсинг на бизнес процеси/, както и IT компаниите. Те успяха да се адаптират много бързо в новата ситуация, защото произвеждат глобален продукт, а не локален. Тази криза даде възможности за тяхното разрастване, обясни Славчев.

„Тези компании ще бъдат най-активни не само в наемането на офиси, но и в освобождаването и преотдаването им.“

Какво показва докладът на Avison Young за най-важните трендове през 2021 г., които имат потенциал да повлияят съществено на имотния пазар в световен мащаб?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.