ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

„Линднер“: Силното търсене на имоти ни дава увереност за нов мащабен проект

Вероника Линднер, председател на надзорния съвет на „Линднер“ АГ

13:20 | 1 юли 2019
Обновен: 13:20 | 1 юли 2019
Вероника Линднер, председател на надзорния съвет на „Линднер“ АГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Вероника Линднер, председател на надзорния съвет на „Линднер“ АГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германската група „Линднер“ е известна в България с реализацията на мащабни проекти – първо „Бизнес Парк София“, а след това и „Резиденшъл Парк София“. А само преди дни бе направена първа копка на друг комплекс от затворен тип - „Резиденшъл Парк Лозен“, който ще бъде разположен в покрайнините на столицата. По този повод в София пристигна Вероника Линднер, председател на надзорния съвет на „Линднер“ АГ, съдружник и член на фамилията. Г-жа Линднер даде специално интервю за предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Г-жа Линднер, защо стартирате строителството на „Резиденшъл Парк Лозен“ близо 12 години, след като придобихте по-голяма част от земята /2006-07 г./?

- Проектът ни „Резиденшъл Парк София“ беше много успешен – имаме добра репутация на пазара, клиентите ни са доволни. Така че мислим, че сега е перфектното време да стартираме този нов проект - при положение, че имаме силно търсене за първия ни жилищен комплекс и хората искат да продължим.

Настъпилата криза на имотния пазар в България през 2008 г. отрази ли се на инвестиционните ви намерения?

- По това време спряхме работата по проекта, защото трябваше да довършим „Резиденшъл Парк София“. Когато стартираме един проект, нашата цел е да го завършим успешно. Направихме пауза, но сега започваме предвид силното търсене и отличното местоположение на терена.

Започвате строителството на един от най-големите комплекси от затворен тип в София. Какво показват анализите ви за жилищния пазар в столицата в следващите месеци?

- Пазарът е активен. Не се наложи да правим задълбочени нови проучвания, защото нашият екип познава пазара. Предвид реализацията на проекта „Резиденшъл Парк София“, ние знаем много добре какво е търсенето, знаем какво искат клиентите. И така разработихме плана за новия проект на компанията.

На какво се дължи вашият оптимизъм, че търсенето на къщи и апартаменти ще продължи да бъде стабилно?

- Търсенето сега е налице. София се разраства, България просперира икономически и хората се нуждат от нови домове, от качествени и модерни жилища.

Какво ще кажете за мненията на експерти, че имотният пазар в Европа доближава върха си?

- Споделяме това мнение. Но за качествения продукт винаги има пазар. Мястото тук е отлично, а тенденцията е хората да се изнасят от големите градове, особено ако става въпрос за семейства с деца.

В Германия от години е особено популярно обитаването на жилищни имоти в покрайнините на големите градове, но в България този сегмент не е добре развит. Какви са предимствата и недостатъците на живота в покрайнините?

- Ще ви призная, че цялото ни семейство живее в околностите на германски град. Компанията ни също е базирана там. Ние сме щастливи с това. Тук ситуацията е малко по-различна, тъй като теренът се намира само на няколко минути с кола от София. Когато се приберете вечер от работа, може да релаксирате, да седнете в градината, да погледате планината и да се заредите с енергия за следващия ден. И в същото време, ако вечерта поискате да отидете на кино, ще се наложи да шофирате автомобила си само няколко минути.

А има ли недостатъци обитаването на имоти в покрайнините на града?

- Всичко зависи от индивидуалните предпочитания. Ако харесвате динамиката на града, ако искате да излезете от апартамента си и веднага да се потопите в централната част, разбира се, че това не е вашето място. Но все градът е на няколко минути оттук.... Изборът винаги зависи и от това дали семейството има деца. При това положение, аз лично бих предпочела обитаването на имот извън града. Защото там децата могат да играят в градината, могат да се видят на спокойствие с приятелите си. Говорим за различно качество на живот.

Каква е ролята на инфраструктурата за развитието на крайградските зони и как вие ще се справите с липсата й при реализацията на „Резиденшъл Парк Лозен“?

- Наличието на инфраструктура винаги е от значение, специално до нашия бъдещ комплекс пътят е в добро състояние. Когато започнахме реализацията на „Бизнес Парк София“ преди години, инфраструктурата почти липсваше, там нямаше нищо. Същата ситуация беше и с „Резиденшъл Парк София“. И двата случая подпомогнахме общината в изграждането на инфраструктурата. Ако общината има нужда от съдействие, ние като компания сме готови да я окажем.

Ще си партнирате ли със Столична община и за новия ви проект?

Разбира се. На първата копка на комплекса чухме от официалните гости, че те одобряват проекта и подкрепят строителството на качествени жилищни площи. Това е целта на този проект и сме сигурни, че сътрудничеството със съответните институции ще бъде на същото ниво, както при готовите ни проекти.

В други страни имате ли проблем с инфраструктурата при изграждане на подобни комплекси?

- В Албания, например, имаме подобен казус. Но ние сме креативни и намираме решения. Бяха разкрити автобусни линии до „Бизнес Парк Тирана“, които улесниха връзката с центъра на града. Конкретно тази идея не сме я обсъждали за новия ни проект в София, но винаги има подходящи решения в зависимост от нуждите на хората.

В Германия едва ли имате проблем с инфраструктурата, но все пак какво ще отговорите?

- Зависи от района. В градовете инфраструктурата е много добра. Но извън града – там, където живеем, няма градски транспорт. Така че ще ви бъде нужна шофьорска книжка и автомобил.

Инвестициите ви в „Бизнес Парк София“ и „Резиденшъл Парк София“ оказаха силно влияние за развитието на цяла нова зона в района на жк „Младост“ 4 и Околовръстното шосе. Мислите ли, че новият ви проект ще се превърне в катализатор за други проекти в района между с. Лозен и София?

- Надяваме се. Винаги някой трябва да е пръв и ние се радваме, че в случая това сме ние. И в други проекти сме били пионери в даден район и сме се справяли добре. Стартът на новия проект ще бъде много добра стъпка за развитието на тази част на София. И ще се радваме да бъдем катализатор за още нови проекти в района.

Какви нови тенденции в проектирането, реализацията и функционалността при комплексите от затворен тип ще приложите в „Резиденшъл Парк Лозен“?

- Ще се съобразим изцяло с идеите, мненията и препоръките на нашите клиенти в „Резиденшъл Парк София“. Те споделиха какво биха желали да видят в новия ни проект. А ние се вслушваме в клиентите си.

Например за какво?

- Например, в „Резиденшъл Парк София“ имаме както вътрешни пътища за автомобили, така и алеи за пешеходци. Същото предвиждаме и в новия ни проект. Клиентите ни държат комплексът да бъде от затворен тип и ние ще се съобразим с това.

А настояват ли да има училище?

- Да, разбира се. Това е много важно. Предвиждаме училище и детска градина, ще има зони за спорт, кафенета, ресторант. Идеята е да не се налага да напускаш зоната, а вътре да намериш всичко, което ти е необходимо за ежедневието.

Разбрахме за инвестицията на групата „Линднер“ в Русе – придобихте предприятие за производство на фасади. Ще ни разкажете ли повече? За какъв тип фасади става въпрос?

- Да, групата ни произвежда фасади в Германия и Англия и сега започваме такова производство в Русе. Ще правим фасади за всякакви сгради – офисни, индустриални и др.

Производството само за българския пазар ли ще бъде насочено или ще изнасяте част от продукцията?

- Ще бъде за България и за страни, в които има търсене. Ще бъдем готови за износ. Ние обичаме България, обичаме хората тук, тяхната настройка за работа. Намираме страната за много добро място за инвестиция в ново производство, чиято продукция ще се изнася по света. Планираме да построим и нова сграда, с което ще разширим производствения капацитет.

А старата ще я събаряте ли?

- Не, просто ще разширим производството. Ще действаме стъпка по стъпка, както при другите ни проекти. Винаги първо анализираме и после действаме. И сега започваме производството на фасади в Русе.

Кога планирате да започне строителството на новата производствена сграда?

- Засега нямаме яснота. Може да бъде в края на тази година, може да бъде и през следващата. Ще отнеме време да завършим проектирането, след което ще стартираме.

И на финала – един въпрос, свързан с Германия. Властите в Берлин планират да замразят жилищните наеми в германската столица в отговор на публичните протести, предизвикани от ръста на наемите и липсата на достъпни жилища. Какво е мнението ви за ефекта от тази мярка, как ще се отрази тя на строително-предприемаческата активност?

- Не мисля, че ще има ефект от подобна намеса в икономиката, в договарянето на свободния пазар. Истина е, че в големите градове на Германия има нужда от повече жилища. И мисля, че държавата трябва да строи апартаменти, ако иска да спре ръста на наемите. Трудно е да кажеш на частен инвеститор каква цена може да поиска за неговия продукт. Ако това предложение бъде прието, някои частни компании ще преустановят инвестициите си. Защото разходите за строителство в Германия се увеличават, трудовият пазар се задъхва, трудно се намират подходящите работници. И ако сега някой ви каже колко може да поискате за вашия продукт, едва ли ще продължите да инвестирате.

Значи е разумно държавата и общините да пристъпят към строителство на нови жилища?

- Това винаги е добро решение. Но също така трябва да се мисли как да се направи по-интересен животът извън градовете. Да се открият магазини там, за да не се налага хората да пътуват.

Нужни ли са специални стимули, за да може повече хора да се изнесат от градовете?

- Това е промяна в настройката на хората. Все повече от тях искат да релаксират вечер в спокойна обстановка. Животът извън града е по-уютен и по-спокоен. Интернет връзката в покрайнините вече е толкова добра, колкото и в градовете. Така че с подобряването на инфраструктурата, всички проблеми ще бъдат решени.