ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Как нов закон в Англия ще спестява 240 млн. пауда годишно на наемателите?

Никола Найденов, финансов анализатор, The Burgiss Group, ИмоТиТе, 09.06.2019

21:30 | 9 юни 2019
Никола Найденов, финансов анализатор, The Burgiss Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Найденов, финансов анализатор, The Burgiss Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на юни в Англия влезе в сила закон, чиято цел е да защити наемателите от недобросъвестни практики. Към момента над 4,7 млн. домакинства живеят под наем във Великобритания, а благодарение на този закон те ще спестяват около 240 млн. паунда годишно. Това каза Никола Найденов, финансов анализатор, The Burgiss Group, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Законът беше приет поради причината, че имаше доста недобросъвестни практики заради липсата на регулации при отдаването на жилища под наем. Имаше много скрити такси, за които наемателите не бяха уведомявани до момента, в който не подпишат договор и вече не е твърде късно да се откажат от него“.

Като част от нелоялните практики Найденов посочи изискването на „такса склад“, „такса подписване на договор“, както и „такса оглед“, като поясни, че в дадени случаи тя достига до 200-300 паунда при около 1000 паунда наем.

В момента се налага филтрирането на таксите, които са наистина необходими от икономическа гледна точка и дават добавена стойност на отдаването под наем“.

За част от таксите законът е предвидил и таван, коментира анализаторът.

„Според новия закон максималната сума, която може да се изисква за депозит, е в размер на 5-седмичен наем за съответния имот. Тази рамка беше определена от гледна точка на пазарните тенденции в момента“.

Други такси, за които също е въведен максимален размер, са тези за нелоялните платци, разказа още Найденов.

„Начисляваха се такси, които бяха извън всякакви мащаби. Има и такава за загубен ключ, която е една от най-абсурдните от гледна точка на величината, до която може да достигне. Тези нелоялни практики се бяха превърнали в норма за повечето агенции“.

Повече по темата вижте във видео материала.